Leger uten kunnskap om å unngå sykdom

Leger uten kunnskap om å unngå sykdom

kategori: helse

Forebygging og helhet er ikke med i helseopplæring: ernæring trim stresskontroll medisin

Et godt liv forutsetter god fysisk og mental helse. Men det er ikke så lett å få til uten stor egeninnsats. Man må jobbe med saken teoretisk og praktisk, lære seg om helsens mange faktorer og praktisere det man har lært. Et negativt element er at legene ikke leverer forebyggende helsetjeneste - det er jo bra å få hjelp når man er syk - men det er slett ikke nok. Vi trenger helseforebygging mer enn noensinne, og legenes hjelp som faginstans er ikke der.

Løp eller gå en god del - 3 ganger i uka? - for et godt liv. 3-4 kilometer i snitt per dag?

God søvn kan eksempelvis være forebyggende. En liten lur og en god natts søvn kan gjøre underverker. Kunnskap om søvn og god praktisering er en pillar for god helse. Sykdomstallene på viktige områder øker, utgiftene øker, altfor mange lider og domino-effekten er tydelig for alle. De store kroniske sykdommer som hjerte og lunge problemer, gikt, psykiske lidelser, revmatisme, kolls og andre henger ofte sammen med ens livsstil. Det er økende bevissthet rundt kreft som en livsstilsykdom også. Kunnskapen om sammenhengen mellom livets totalitet, kosthold, stress og fysisk form er nå klar, men legepraksisen henger etter.

Les mer: Skam at vi ikke kan få integrert behandling i helsevesenet.

Verden trenger flere faste livsstils-leger

Null opplæring null interesse null krav

Det undervises i dag praktisk talt ikke i helseforebygging under legeutdannelsen. Dette er en systemsak med mange konsekvenser for utdannelse, godkjennelser og organisasjon.

Les mer: Selvorganisert selvhjelp for totalhelse på eget initiativ - gratis tjeneste for helsehjelp.

Presset om mer forebygging øker, for et markant behov finnes. En slik dreiing fra behandling til forebygging vil kunne spare store beløp. Fastlegene er nøkkelen, så still spørsmålet neste gang: Min kjære doktor, kan du noe om kosthold, trening og stress? Kan du lære meg å meditere? Kan jeg få et treningsprogram og kostholdsråd? Hvis de svarer nei - og sannsynligheten for det er stor - kan man spørre om hvorfor er det slik, kjære doktor?

Les mer: Ketogen diett er ernæring for sunnhet, god helse, utholdenhet, styrke, og da spiser man mest fett, lite proteiner og nesten ingen karbohydrater.

Gå for et godt liv: Ta fastlegen din med på tur neste gang

Talemåter finnes hos politikerne

Hvor ble det av dette: Ved å forebygge mer, kan man reparere mindre, er hovedbudskapet i den nye stortingsmeldingen om norsk folkehelsepolitikk: "Forebygging som resept for bedre folkehelse."

I dag er legene stort sett reparatører, det er jo godt å få behandling når en er syk, men en god lege kan hjelpe en til å holde seg frisk - med alle de fordeler alle har av det.

Vi er nå alle overlatt til oss selv, og det er svært utfordrende. Det kan gå bra når en jobber med saken selv. Ta tak, det er mye man kan gjøre selv.

Les mer: Nå høy alder bygg muskler ingen karbohydrater aktivt intenst liv

Linker

Frisklivssentraler i kommunene er en god begynnelse.

Forebyggende helsearbeid i velferdsstaten.

Selvhjelp Norge Nasjonalt kompetansesenter for selvorganisert selvhjelp.

Insulinresistens er folkehelsens største fiende

Få deg en frisklivsresept hos legen din - la ham/henne få vite hva du vil ha av dem.

Meditasjon eller bare å trekke seg litt tilbake kan gi et liv med mindre stress.

Les også: