Økologibegrepet trues av kommersielle interesser

Økologibegrepet trues av kommersielle interesser

kategori: helse

Økologisk mat i framgang

Å definere økologiske varer er enkelt for de er blitt til som et resultat av naturens prosesser og helt fram til deg. Punktum.

Les mer: Jordas neste tidsalder skal bedre kalles økocen - den økologiske tidsalder

Bregner i knopp kan plukkes med måte så plantene ikke skades, tilberedes med lett og kort koking i et minutt eller to, og krydres etter smak. I sesongen er det mengder med slik økologisk mat, og i skog og hei er det den ekte økologiske mat finnes.

Dyremelk som for eksempel kumelk er ikke økologisk, og kan aldri bli det. Den produseres etter en unaturlig stimulert prosess, og det er høyst unaturlig for mennesker å drikke melk fra andre skapninger.

Les mer: Økologi er naturens metode.

Griser på beite nærmer seg økologisk.

Men en sakte og god utvikling er på gang. Økologisk praksis sprer seg, produktene tas unna av forbrukerne, og de som lever økologisk lever sunnere enn andre - selvfølgelig. Forbrukerne liker dette for det er veien til et godt liv. Men vær grundig økologisk ambassadør og sjekk nøye de varene som frembys. Ta vare på ordet økologisk og hva det skal bety.

Organisk er et vanskelig ord som vi ikke trenger i forbindelse med mat, og det er uklart hva det egentlig betyr i forbindelse med mat som vokser naturlig.

Ekte økologisk bad er mulig mange steder. Av med klærne og rett ut i naturen er skjønt.

Gode eksempler i flere land

I Tyskland er oppslutningen om økologisk/naturlig mat særlig god, andel av matmarkedet nærmer seg 25% og i Sverige er det nærmeste realistiske målet 10%. I Spania er interessen minimal, men absolutt til stede og viser potensiale, og i Norge tror man at økologisk mat utgjør omtrent 3%.

Økologimessen Biofach verdt et besøk

En stor økologisk messe finnes, og i februar hvert år avholdes Biofach i Nürnberg i Tyskland. Oppslutningen av besøkende er omtrent 50.000 og økende. Antallet økologiske produkter stiger nå sterkt i hele Europa. Eksempler er "økologisk" herrekosmetikk, hamburgersaus av blåbær, olivenoljer med sterk og grønn smak, mange nye sukkeralternativer basert på ris, bygg, mais, frukt, vokslys fra naturlig bivoks, mer og mer frukt av alle slag. Økologisk dyrking av grønnsaker er også i sterk framgang.

Her er link til Biofach der du finner mer informasjon om messen

Kommersielle interesser er ikke til å stole på

De følger "regelverket", og vil vri det til nysnakk så vi ikke lenger vet hva det betyr. Nysnakk rundt økologisk virksomhet er på vei inn. At de som driver økologisk ikke får kalle det økologisk uten godkjennelse er nonsens. Dette er en uniformerings- og kontrollagenda uten like som vi skal overse først som sist. Mangfold og kontrollregimer går ikke sammen.

Les om nysnakk her ord blir snudd om på

Økologisk gin er nysnakk se link - brennevin kan aldri bli økologisk.

Du bestemmer selvfølgelig selv hva som er økologisk for deg

Det er grunn til å passe på her, og ikke godta økologiske produkter uten å ha gjort deg opp egne meninger om hva det er.

Begrepet «økologisk landbruk» er hevdet tatt av noen som kaller seg "EU/myndighet/stat". De sier at "alle som produserer økologiske matvarer må forholde seg til det offentlige regelverket som finnes på området". De kan si hva de vil for de bestemmer ikke over deg når det gjelder hva du bruker.

Det er selvsagt ingen som har enerett på innholdet i ordet økologisk, har kopirettigheter eller patent, og det er klokt å lage sin egen definisjon av hva dette betyr for deg. Alle regelverk uten unntak er tatt ut av tynn luft uten grunnlag, og de vil nå bli forsøkt manipulert av kommersielle interesser som ikke bryr seg om deg. Egen kompetanse er nødvendig, for dette er ingen idyll.

Gressforet kjøtt er nær det naturlige, men naturens prosesser blir "stimulert" for å gi mer penger.

Prosessert mat er ikke økologisk

Mat som er sterkt prosessert eller laget i store fabrikker kan ikke kalles økologisk. Brennevin, moderne melkeprodukter, kjøtt eller kosmetikk, pulvere i all slags emballasje og bokser med all slags mat er heller ikke økologiske. Nye sukkeralternativer er litt meningsløse for sukker er acidisk som bare det og skader deg hvis du ikke er forsiktig, enten det er økologisk eller ikke.

Økologiske produkter er nær naturen og dyrket i naturlige miljøer, og kommer til deg i sin naturlige form.

Økologiske goji bær finnes det rikelig av, og i mange land vokser de vilt, eksempelvis Kina.

Storskala korndyrking, potetdyrking, grønnsakdyrking med maskinelt utstyr, samt dyrking av produkter i store drivhus, men uten gjødsel og kjemikalier er neppe en naturlig metode, og kan knapt kalles økologisk.

Økologisk indisk blomkålsuppe

Her er en fin oppskrift, og bruk selvsagt økologiske råvarer: Mange lager herlig tradisjonell blomkålsuppe, og vil du ha noe nytt kan du prøve en indisk variant uten melk eller fløte. Du tilsetter tradisjonelle ekstra krydder så får du en helt ny opplevelse, og er du modig så ha i litt mer krydder enn du pleier. Kyllingkraften går det fint å greie seg uten, så blir suppen vegansk også.

Blomkålsuppe med nye krydder

Her finner du oppskriften på indisk blomkålsuppe

Økologiske notater

Fin utvikling, men stol bare på deg selv

Du trenger ditt eget klare økologibegrep som du insisterer på, økologiske varer kommer for fullt til deg, og ved å bruke dem blir du sunn. Det er ikke sikkert at et monopolisert økologibegrep er riktig fordi om det er "offisielt".

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: