Tilbake til naturen: Klær er glemt økologisk faktor

Tilbake til naturen: Klær er glemt økologisk faktor

kategori: økonomi

Naturlige plantefiber kan brukes til alle klær, tau, duker, garn, seil, mye mer.

Vær bevisst når du handler klær. De skal selvsagt være slik at du liker å gå med dem. Men spør også om klærne er naturlige, om de ødelegger miljøet, utnytter produsentene arbeiderne når de lager tekstilene og syr plaggene, blir klærne til søppel når de er brukt eller kan de resirkuleres og gjenvinnes. Tenk når du kjøper klær.

50% av klærne våre er laget av olje

Det finnes vakre klær i tekstiler av hamp for både kvinner og menn. Elegante klær kan selvsagt lages av naturlig dyrket hamp med hampetekstiler i den kvalitet vi ønsker, og i den design vi ønsker. Det samme kan sies om lin, bomull og de fleste andre naturtekstiler. Hamp og lin er framtiden, det kan vi dyrke her, og plantebaserte tekstiler er klart det vi skal gå for.

Alle disse fibrene kan dyrkes fornybart naturlig, og produseres til tekstiler fram til klær uten kjemikalier og med rimelig innsats av energi, eller helt manuelt.

Vi kan lage lin til eget bruk: Norsk linåker på Karmøy, det kan bli flere slike.

Viskose, rayon eller nanocellulose er alle laget i produksjon basert på tunge energikrevende kjemiske prosesser. Mange såkalte bambusprodukter er resultatet av tunge industrielle prosesser og det er ikke alltid tydelig hvordan de er laget.

Les mer: Bomull er økologisk skandale som overses fullstendig. Bomullsindustrien er etablert med pressgrupper, lobbying og propaganda.

Skjevt bilde

Vi bruker naturfiber som ull, lin, silke og bomull til klær, og de utgjør ca. 50 % av tekstilene vi bruker. Resten er syntetiske fibre som i alt vesentlig er laget av oljebaserte kjemiske stoffer. Navn som akryl, elastan, kolfiber, modakryl, polyamid (nylon), polyester, polyeten, polypropen og vinyl er kjente. Oljen som brukes til klær utgjør omtrent 5% av det totale oljeforbruket i verden.

Les mer: Cannabis hamp verdens viktigste plante som fiber til tekstilbruk

Linskjorte: Lin kan lett dyrkes her omkring vi bor.

Vi går i kjemiske klær

99% av all bomull er uøkologisk og oljebaserte fibre er ikke økologiske. Over 90% av våre klær er derfor laget av ikke-økologiske fibre. Vi står overfor en stor endring som vi ikke er begynt å tenke på enda. Å få til en en omlegging mot naturlige økologiske fibre er en kjempemessig utfordring, og vi har ikke startet på oppgaven ennå.

Elegant undertøy laget av bambus og bomull.

Sjekk om de du handler hos rapporterer tall for økologi og gjenvinning, om de tar samfunnsansvar, bruker de naturbaserte økologiske plantefibre og om arbeiderne får en rettferdig lønn.

En moderne bedrift har returordninger og systemer for resirkulering og gjenvinning, og totalt sett skal ikke kærne ha dårlige miljøeffekter.

Å få klærne inn i en naturlig verden begynner med at vi alle bruker naturbaserte økologiske klær. Ta ledelsen selv, be om naturlige resirkulærbare klær laget av folk som får bra lønn.

Her kan du lese flere artikler fra listen over våre spesielt anbefalte.

Finn våre videoer på [YouTube] (https://www.youtube.com/channel/UCPC2HW2oyhUsRQOpFsQp5tA)

Les også: