Internett kan bli stengt styrt

Internett kan bli stengt styrt

kategori: frihet

Politikere og store bedrifter vil overta styringen

Eksempel: I 2016 ble Wikileaks Julian Assange nektet tilgang til internett av myndighetene i Ecuador fordi de var redde for at han skulle publisere artikler som kunne påvirke presidentvalget i USA. Uansett hva man mener om Wikileaks så er dette en tankevekkende melding. Gjør de dette selv eller etter påtrykk utenfra spiller mindre rolle - noen griper inn i kommunikasjon via internett.

Internett leveres til oss alle via kobbernett (steinalder!), trådløst overført WIFI med 3G, 4G eller i økende grad optiske kabler som krever omforming til digitalt elektrisk signal hos mottaker. Det trådløse nettet går snart fra 4G til 5G med sterkt øket hastighet og mye bedre svitsjing.

Det foregår en kamp om styring av internett. Idag er styringen ved internettsamfunnet via organisasjonen ICANN, det vil si alle brukerne i prinsippet, men mange interessenter vil overta og styre bruken av internett til fordel for seg selv, og over hodene på alle andre. Vi tenker særlig på kommersielle og politiske grupperinger som vil ha styringen.

Åpent nøytralt internett

Internett ble laget som et medium som dekker hele kloden. Signalene overføres via antenner over hele kloden, og nesten all trafikk over lengre distanser går i optiske kabler for eksempel over Stillehavet og Atlanteren der kablene kan ha en lengde på 6-8000 kilometer. Facebook er for eksempel deleier i mange slike lange sjøkabler.

Internett ble designet som fritt og uavhengig. Et stykke på vei fungerer det slik nå. Unntak er enkeltområders reguleringer i forhold til sex, terror og kritikk av lokale politikere. Det kan være reguleringer vi ikke ser, og overvåking som er vanlig. Kina og andre land praktisere sensur, Nord-Korea har 25 nettsteder for hele befolkningen, her kan nettsteder stenges som administrative tiltak i henhold til bestemmelser i noe som heter "åndsverkloven".

Slik virker optiske kabler for internett.

Monopoler og styringsmekanismer sniker seg inn

I Europa blir Google sett på som et monopol og myndighetene der ønsker å presse fram europeiske normer for hva folk kan si og søke etter på nettet. Google rangerer all informasjon etter sine egne kommersielle regler. Kravet om å bli glemt eller fjerning av informasjon fra nettet er et viktig spørsmål for mange, og det kravet vokser fram nå.

Det er en dramatisk økning i henvendelser fra regjeringer som vil ha innhold fjernet fra internett, mange tusen saker hvert år ifølge Google Transparency Report. Aktører som Yahoo, Microsoft og Apple melder om akkurat den samme tendens.

Ikke la deg skremme

Det er aldri klokt å la seg skremme, og det er ikke klokt i forhold til internetts framtid. FN organisasjonen ITU vil ha politisk kontroll over internett, og store bedrifter og stater vil utnytte internett kommersielt til det ytterste i forhold til hvem som skal få tilgang, styring av innhold og tilgjengelighet eller sensur, hvilke hastigheter som skal brukes, og de vil sy internett inn i penge- og politisk drevne regler som de selv styrer politisk og kommersielt.

Les mer her om Oculus Rift som viser at vi lever i en datasimulert verden

ITUs logo. ITU er en politisk organisasjon, og brukerne deltar ikke der.

Internett nyttig for videre utvikling

Et fritt internett regnes av mange som en nøytral kommunikasjonsløsning som alle har nytte av, og mange protesterer nå kraftig mot innskrenkinger. Differensiert prising slik at de som betaler mest får best hastighet og kapasiteter er en mulighet, og styring av tilgjengelig informasjon er en annen sak som vi allerede ser brukt i mange land, eksempelvis Kina der mange nettsider som Facebook tidvis er blokkert og Google har stengt ned hele sitt apparat.

FN organisasjonen ITU vil av beslutninger foregår bak lukkede dører.

ICANN er brukerfellesskapet

Administrasjonen av internett er i dag ved en organisasjon som heter ICANN - se link her og les mer om du vil.. De bestemmer blant annet hvilke domener som kan brukes, og nå har de oppe til vurdering om domenet ".sucker" skal tas i bruk.

ICANN logo, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

De fleste vil ha et åpent nøytralt internett

Kontroll av internett med styring av informasjon og sensur vil mange oppleve sterkt negativt. Det som da kan skje er at internett blir stengt og all kommunikasjon opphører, og de som har interesse av at all kommunikasjon stopper kan få sin vilje. Internett er i dag så selvsagt at en nedstenging av mange grunner kanskje aldri vil skje, men spørsmålet om hvilke alternativer som finnes er tatt opp.

Les her om at du blir ett med Facebook

Les mer her om ITU konferansen 2014

Verden er i dag kompleks og usikker

Internett brukes til mange ting, mange har nytte av den på mange måter og mange ser muligheter. Nøkterne tanker om dette er best, for nettnøytralitet er som Nirvana - vi vil dit, men kommer aldri dit. Livet går videre også uten internett, så la oss innrette oss etter den virkeligheten vi til enhver tid ser.

Husk bare på hvem du er, at du er et åndsvesen og at du kan gjøre hva du vil. Les mer om deg selv her.

Her kan du lese mer om tingenes internett og mulighetene når alt er koblet sammen.

Les også: