Insulinresistens er folkehelsens største fiende

Insulinresistens er folkehelsens største fiende

kategori: helse

Ikke spis karbohydrater gir høyt usunt blodsukkernivå kan gi insulinresistens

Når man spiser karbohydrater eller proteiner i mengder som er større enn det man trenger stiger insulin nivået.

Alle har innerst inne ønsker om å leve sunt - fysisk og mentalt. Vær klar over at hvis man spiser karbohydrater lever man alltid med høy risiko, for da kan blodsukkernivået over tid bli høyt, og man kan få insulinresistens. Insulinresistens har man når cellene ikke responderer normalt på hormonet insulin fordi blodsukkernivået er for høyt. Vanlig mengde insulin klarer da ikke å gjøre jobben sin. For å opprettholde et normalt blodsukkernivå må da bukspyttkjertelen øke utskillelsen av insulin over det normale. Dette er skadelig i det lange løp.

Det sikreste for god helse er å ikke spise karbohydrater

Mange lurer på hvor mye karbohydrater det er trygt å spise. Svaret er at alle er forskjellige. Det beste for å unngå insulinresistens er å holde seg unna all mat som inneholder karbohydrater. De fleste vil ha noe karbohydrater i kosten fordi det er en vane, eller det kommersielle presset i vårt samfunn er stort. Det sikreste og enkleste er imidlertid å aldri spise karbohydrater, eller maksimum 25-50 gram per dag.

En gylden regel er at man alltid må passe på blodsukkernivået hvis man mener man må ha mat som inneholder karbohydrater.

Les mer: Ketogen diett ernæring for sunnhet god helse utholdenhet styrke. Spis mest fett, litt proteiner og nesten ingen karbohydrater.

Mulig å redde seg selv med et magisk verktøy en time etter man har spist

Spiser man mat med karbohydrater skal man skaffe et enkelt, magisk verktøy til hjelp. Et glykometer er et billig, håndholdt måleinstrument som måler ens blodsukkernivå.

Glykometer er enkelt å bruke.

De som spiser karbohydrater må kjenne blodsukkernivået sitt, for ellers kan man bli skadet, og til og med dø. Dette er ingen overdrivelse. Saken er at kroppen kan forverres sakte i løpet av flere tiår og til slutt kan man få Alzheimers, eller man kan bokstavelig talt falle død om av et hjerteinfarkt i morgen. Man kan beskytte seg mot slike hendelser ved å sjekke blodsukkeret en time etter måltidene slik at man vet at blodsukkernivået er lavt nok.

Et glykometer gir et blikk inn i stoffskiftet

Glykometeret kan vise om man har insulinresistens. Den spiller en viktig rolle i utviklingen av nesten alle kroniske sykdommer: type to diabetes, fedme, hjertesykdom, Alzheimers, polycystisk ovariesyndrom / infertilitet, ikke-alkoholisk fettleversykdom, erektil dysfunksjon, visse former for kreft og mange andre tilstander, inkludert de fleste psykiatriske lidelser.

Hva er god mat - finn det ut selv.

Insulin er et superhormon

De fleste tror at insulin bare er en blodsukkerregulator, men det har mange andre oppgaver. Det bidrar til å kontrollere metabolismen i nesten hver celle i hjernen og kroppen. Hvis insulinmekanismen ikke fungerer som den skal kan det få alvorlige konsekvenser for alle aspekter av ens helse.

Insulinresistens kalles noen ganger pre-diabetes eller dårlig karbohydrat-toleranse. Den har nådd epidemiske proporsjoner rundt om i verden, inkludert i Norge. Nå har kanskje opp mot 50% insulinresistens. Mange vet ikke om det, fordi de fleste leger sjekker det ikke, de bestiller ikke de riktige testene.

Medisinske labber henger etter

Det riktige er å måle risikoen for insulinresistens og diabetes en time etter at du har spist. Da er blodsukkeret på topp. Legene pleier vanligvis å måle blodsukkeret om morgenen før frokost. Da er blodsukkeret lavest, siden man ikke har spist hele natten. De måler også hemoglobin A1C som som anslår det gjennomsnittlige blodsukkeret de siste tre månedene. Disse testene kan ikke fortelle om blodsukkeret stiger for høyt etter måltider.

Dessverre er det slik at når disse testene viser unormale verdier kan stoffskiftet allerede være skadet, og de er vanligvis helt normale i mange år. Men insulinresistens forverres under overflaten, uoppdaget, og kan langsomt føre en mot type 2 diabetes eller en av mange andre tilknyttede sykdommene.

Må aldri komme inn i kroppen.

Det viktige er å få rede på om man har glukosetopper etter måltider

Diabetes og andre blodsukker-relaterte sykdommer får man ikke plutselig. Foran går mange års gradvis forverring som ender med insulinresistens. Det forskes fortsatt på hva som egentlig forårsaker insulinresistens og hvordan det utvikles. Konsensus er i ferd med å bli at vår prosesserte moderne mat, som er lastet opp med raffinerte karbohydrater (sukker, mel, bearbeidete frokostblandinger, fruktjuicer, masse frukt etc.) i stor grad har skylden. Disse raskt fordøyelige karbohydratene oversvømmer blodet med sukkermolekyler, og legger et enormt press på det fine insulin signalsystemet.

Insulinresponssystemet svekkes langsomt

Et svakt insulinsystem gjør det vanskeligere å holde blodsukkeret på et sunt nivå. I de tidlige stadiene av insulinresistens kan blodsukkeret være bra det meste av tiden, bortsett fra etter måltider. Da vil det øke mer enn vanlig og holde seg høyt i lengre tid.

Man må ikke komme dit hen at man får diagnose type 2 diabetes med metabolsk skade. Det er bedre å følge med på hva som skjer ved å måle blodsukkeret en time etter måltider.

God metabolisme uten blodsukkertopper gir energi.

Hva skal blodglukosen være?

Anbefalingene varierer da konseptet med 1-timers glukosetesting er relativt nytt, men her er verdier samlet fra flere kilder.

En time etter måltider i vanlige situasjoner:

Kunnskap er kraft

Periodisk testing av blodsukker gir verdifullt innblikk i hvilke matvarer som fungerer best. Et glykometer gir rask tilbakemelding om kostholdet. Målingene viser at man tar ansvar og er motivert. Blodsukkermålinger forbedres raskt med de riktige endringene, noe som er gledelig og inspirerer.

Å teste eget 1-times blodsukker kan hjelpe med å bestemme den personlige grensen. Bruker man glykometer vet man hvordan tilstanden er. Selv om glukoseavlesningen er normal, kan man se hvilke typer matvarer som øker blodsukkeret mer enn andre. Det kan hjelpe en å spise riktig mat slik at en unngår insulinresistens i framtida.

Tørst og tissetrengt - type 2.

Skaff et glykometer

Spør på apoteket. Det finnes mange anmeldelser tilgjengelig på nettet for å bestemme en måler som passer. Hver måler bruker sine egne strips, og vær oppmerksom på prisen på strips. Noen leverandører gir måleinstrumentet gratis, men tar betalt for stripsene.

Dyrere og nye avanserte glukosemonitorer er nå tilgjengelige med mange funksjoner. Det finnes sensorer som ikke krever at man prikker i huden.

For karbospisere er et glykometer det mest verdifulle verktøyet for å bli sunn

Insulinresistens er folkehelsens største fiende. Det viktigste man kan gjøre for helsen er å avgjøre om man har insulinresistens. Å lære hvordan livsstilen påvirker blodsukkeret er en av de enkleste, smarteste og mest effektive måtene å bli sunnere på. Et glykometer vil sikre at uansett kosthold kan man vite om det er trygt og sunt for stoffskiftet.

Følg med blodsukkernivået, få det ned og lev bedre og lengre. Glukoseavlesning er et mye viktigere og nøyaktig mål for helse enn kroppsvekt. Er du keto går du klar alt dette - automatisk.

Linker

Les også: