Ingredienser i naturlig aroma i mat blir skjult

Ingredienser i naturlig aroma i mat blir skjult

kategori: helse

Innhold i aroma er blitt et lurebegrep i matindustrien

Vi har alle en drøm om sunn mat laget fra grunnen av med naturlige råstoffer. 
Vi forbinder aroma med gode dufter og smaker, gjerne i kombinasjon, i en positiv betydning. Eksempler er aroma i kaffe og te, krydder eller duftende planter som man kan lage eteriske oljer av til bruk i aromaterapi for avslapping og rekreasjon.

Aroma i matvarer er en sekkebetegnelse for alle slags stoffer som legges til for å gi produktet ønsket smak og/eller lukt. Nøyaktig hva slags aroma det er snakk om, blir ofte holdt hemmelig fordi det er en del av oppskriften. Coca Cola er et slikt produkt. Til tross for at de har holdt på i over 100 år, er de nøyaktige smakstilsetningene fortsatt hemmelige.

Aromastoffene som tilsettes mat kan være naturlige, for eksempel kjøttsmak i soya, eller syntetiske, som vaniljesmak fra kjemisk produsert vanillin.

Les mer: Gummi i godteri er ikke det du tror det er.

Naturlig vanilje kommer fra planter, men er mer enn dobbel så dyr som syntetisk vaniljesmak. Plantevanilje regnes å være bedre enn fabrikkvanilje.

### Hva er naturlig aroma
 Mattilsynet opplyser at aromastoffer eller aromapreparater bare skal merkes som "naturlige" hvis de aromagivende bestanddelene er minst 95 % av naturlig opprinnelse. De siste 5 % skal også være fra naturlig kilde. Reglene gjør en merkelig forskjell på naturlig opprinnelse og naturlig kilde. "Naturlig" brukes for å beskrive aroma hvis de aromagivende komponentene bare inneholder naturlige aromastoffer og/eller "aromapreparater".

Hva de egentlig mener med disse ordene er definert i lovlig kontekst. Betydningen av ordene kan de endre på når de vil. Ordet "naturlig" betyr en ting for dem, og en annen ting for oss.

Eksempel: Aroma i Synnøve Findens produkt Smøremyk Rapskokos ved Berit Nordstrand

Produktet blir markedsført som en utmerket erstatning for vanlig smør for de som er veganere, laktoseintolerante eller ønsker et alternativ til vanlig smør. På pakken står det også at produktet er melkefritt (se bildet). Produktet bærer navnet til den etter hvert profilerte legen, seksbarnsmoren, foredragsholderen og (mat)bloggeren Berit Nordstrand. Hun har et image der hun fremholder et sunt kosthold. Maten er uten tilsatt sukker og med alternativer for animalsk smør, for eksempel kokosfett, som hun mener har gode fettsyrer med positiv påvirkning på cellene i kroppen.

nytt_norge_melkefri_rapskokos Berit N: Melkefri rapskokos med melk. De gjør alt for å selge mer.

I dette produktet fant vi en smørerstatning som ikke koster skjorta, og som ligner på smør i konsistens og smak, noe som er viktig for mange. "Smøret" ble tatt i bruk i familien, og vi var såre fornøyd, helt til vi en dag reflekterte over ordene "naturlig aroma" i ingredienslista. Et lite søk på nettet avslørte at det ikke var brennsikkert at det var naturlig aroma eller aroma fremstilt av planter, slik teksten ellers på pakken skulle tilsi.

Berit N: Ingrediensliste for melkefri smøremyk rapskokos med naturlig aroma laget av melk og smør.

Produsenten påsto først at produktet er fullstendig vegansk, men at de ikke kunne oppgi hva den naturlige aromaen var laget av, siden det er en del av oppskriften. Etter litt frem og tilbake, ble det til slutt opplyst at den naturlige aromaen var fremstilt med basis i smør og melk, altså av animalske råvarer.

At dette likevel ikke var å regne som animalsk, ble forklart slik, sitat:

"Det brukes naturlige melk– og smøraromaer i Smøremyk Rapskokos. Naturlige aromaer inneholder de samme smaksmolekylene som er tilstede i den naturlige ingrediensen, men f.eks. de allergene delene (proteiner/laktose) fra utgangsmaterialet (smør/melk) er blitt fjernet. De naturlige aromaene inneholder kun smakskomponentene fra den originale ingrediensen."

Denne forklaringen er uforståelig, og gir ingen mening for oss forbrukere. Oppstår det noe i prosessen som gjør at animalsk råstoff plutselig blir vegansk? Er ikke smakskomponentene som karakteriserer animalsk smør/melk fortsatt animalske?

Les mer: Xantangummi tilsettes for å lure deg.

Dette er det altså umulig for produsenten å gi svar på. Heller ikke Berit Nordstrand, som har leiet ut navnet sitt til dette produktet har svart på det. I ingredienslista står det bare "naturlig aroma". De kaller det "naturlig" fordi utgangspunktet er "ekte" vare som ikke er laget kjemisk. De kaller det aroma når utgangspunktet ikke er plantebasert, men de sier ikke tydelig hva det er.

Fabrikkproduksjon: Fra flis til vaniljearoma i iskrem og annen god mat. Mye av det du spiser er kjemisk søppel.

Bever drepes for å gi naturlig smak til mat

Det er overraskende å se hvilke ingredienser som skjuler seg bak naturlig aroma. Eksempelvis kan jordbær- og vaniljearoma fremstilles av de kjertlene som beveren har bak ved rumpa. Kjertlene har et gulaktig luktestoff beveren utskiller sammen med urin, når den skal markere territoriet sitt.

Stoffet heter castoreum. Matprodusenter i Norge nekter for at de bruker dette stoffet i produktene sine. I Sverige, derimot, brukes castoreum, eller bevergäll, i både sprit og øl. Av den grunn finnes beveren faktisk ikke lenger i Sverige.

nytt_norge_aroma_binturong Det er ikke bare bever som har god lukt. Svært mange dyr har en spesiell lukt som mennesker liker. Denne bjørnekatten binturong lukter popcorn.

### Aroma fremstilles kjemisk
 Aroma fremstilles gjennom en kjemisk prosess hvor råstoffene brytes ned gjennom flere prosesser. Vanillin, som finnes naturlig i små mengder i planter som vaniljeplanten, er et typisk produkt som fremstilles kjemisk av cellulose.

Ekte vanillin har en sterk, intens duft og brukes i noen utvalgte matvarer og i legemiddelindustrien. Men det ville ikke være mulig å bruke ekte vanillin i alle produkter, fordi den finnes i naturen i små mengder og er kostbar.

Les mer: MSG er nervegift for hjernen.

Man bruker derfor vanillin som fremstilles syntetisk. Det kan lages av glykosidet koniferin, som forekommer i kambiumlaget som finnes mellom barken og veden hos bartrær, eller av eugenol, som er hovedbestanddelen i nellikolje. I Norge fremstilles også relativt store mengder vanillin av sulfittlut fra celluloseindustrien.

Naturlige aromastoffer fremstilles ved fysiske, enzymatiske eller mikrobiologiske prosesser. Man bruker vegetabilsk, animalsk eller mikrobiologisk materiale, enten i opprinnelig eller forarbeidet form.

Tungen er viktig, og smaksløker tennes når du spiser aromatisk mat. Kjemisk fremstilt mat er billigere å produsere enn ekte vare.

### Ingredienslister er ikke fullstendige, produsentene følger bare reglene
 Aromaen i et matprodukt er ikke alltid fullstendig beskrevet. Det er ikke noe krav om at matvareprodusentene må oppgi de enkelte bestanddelene i aromaen. Unntaket er at allergener alltid skal oppgis.

Grunnen skal være at da ville ingredienslista bli lang og uoversiktlig, fordi aroma kan være fremstilt av hundrevis av komponenter. Det medfører at mange stoffer som regel ikke er oppgitt. Imidlertid ser det ut som det stort sett er oppgitt om aromaen er fremstilt av planteprodukter. Da står det som regel vegetabilsk aroma, eller at aromaen er egnet for vegetarianere eller veganere.

Iskrem med forsterket bioteknologisk smak- og lukt opplevelse. Du har bioteknologi i iskremen, og det er skjult hva den er laget av.

Er det bare oppgitt "aroma" så vet man ikke hva det er

At produkter oppgis å være plantebasert når det ikke er det, er villende og kynisk. Dette viser at når man ikke får vite hva stoffet er fremstilt av, om det måtte være kjøtt, produkter fra dyr, avfallsstoffer eller andre kjemikalier, så vet man ikke hva man spiser. Reglene for aroma er der for å beskytte produsentene, ikke forbrukene. Hvis man ikke får vite hva man spiser, kan man heller ikke vite om det sunt eller trygt.

I tillegg til kjemisk aroma, er det også mye snakk om GMO genmodifisert mat. Det siste nye er syntetisk modifisert mat. Da bruker man syntetisk biologi til å lage stoffer, for eksempel aroma, mer effektivt og billigere enn naturen kan. Produsentene av mat basert på syntetisk biologi sier at det er en stor fordel å lage mat på labben heller enn ute på en åker, for da slipper man å tenke på uforutsigbare forhold som for eksempel været.

Maten forberedes på labben. Food science er big business, vi trenger snart ikke bondens åker, all maten kan bare lages på en fabrikk.

Ikke spis ting du ikke vet hva er

Aroma er en samlebetegnelse for hemmelige ingredienser produsentene ikke vil at du skal vite hva er. Årsaken er enten at de ønsker å beskytte oppskriften til produktet eller å skjule hva det er laget av, eller effekten av det på helse, kropp og sinn.

I denne nye kjemiske verden må vi passe på alt selv. Ferdigmat på butikken er et fabrikkprodukt som er designet basert på "food science" der man blander kjemisk produserte ingredienser. Smak, aroma og duft hentes allerede fra en liten flaske i et laboratorium, ikke fra naturen. Om det er farlig eller ikke vet vi ikke da langtidseffekten av disse stoffene ikke forskes på. Det er mye billigere å lage mat kjemisk enn å gjøre det naturlig, og forbrukernes helse blir ikke prioritert.

Les mer: Gelatin er kokte rester av døde dyr med sukker og kjemikalier.

Produsentene av produkter gjemmer seg bak regelverket og nekter å oppgi hva de putter i maten som selges på butikken. De vrir på ord og gjør hva som helst for å selge mer. Vi kan ikke stole på at myndighetene beskytter oss mot dette, de bryr seg bare om at alle følger reglene. Om det ikke er plass til alle ingrediensene på selve produktet, kan produsentene enkelt dele dette på nettet slik at vi kan slå det opp, men det gjør de ikke.

Finn dine favorittprodukter, les bakpå pakka og hold deg unna hvis maten inneholder noe du ikke vet hva er. Ikke legg din helse i andres hender, for vi kan ikke stole på om det de sier er sant.

Linker

Les også: