Ingen trenger industrielle soyaprodukter

Ingen trenger industrielle soyaprodukter

kategori: helse

Hold deg unna soya ingen vet lenger hva industrien har gjort med det

Soyabruken i verden er massiv, soyabønner er den bønne det dyrkes mest av, den brukes i tusenvis av produkter og retter, til dyrefór og kan gjøres til hva som helst. Soyabønnen (Glycine max) er vanligvis grønn, men kan være gul, brun eller svart. Det begynte med bønner, tofu, soyamelk, og soya ble markedsført som et alternativ til kjøtt, men nå kan alt lages med soya - og det blir gjort.

Soyabønner har høye verdier av kalsium, jern, magnesium, det inneholder vitamin C og K, 20% proteiner, plantefiber og inneholder få kalorier. Det er vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til soyaprodukter, for noen kaller det helsekost og andre snakker om toksiner og kreft.

Les om økologisk mat som øker sterkt.

Med storskala industriell dyrking og den høye graden av behandling kan det være vanskelig å finne ut hva et soyaprodukt egentlig er, for det dyrkes industrielt, kokes - lenge -, males opp, man trekker ut stoffer, tilsetter stoffer. Her er en link til næringsdata for soyaprodukter.

Nesten alle har en mening om soya

Én person fremmer soyaens helsemessige egenskaper, østrogeners virkning og fytokjemikalier, mens en annen sier at soya er skadelig for helsen din. Forvirringen er total.

Soyabønner har vært en del av asiatiske dietter i tusenvis av år, men det er feil at asiater spiser mengder med soya. I Kina har ubehandlede eller gjærede soyabønner vært en fast del av dietten i tusener år. Men nå har vi en internasjonal storindustri som overkjører oss med kraftig markedsføring, påvirkning og påstander av mange slag.

Soyabønner før de kom på fabrikken

Industrien markedsfører soya hardt

Store industriselskaper begynte for noen tiår siden storskala dyrking av soya til mat og fór over hele kloden. Mye av kjøttet folk spiser kommer fra dyr som er fóret opp på soyaprodukter, og den enorme og på alle måter skadelige kjøttproduksjonen i verden er i stor grad basert på soyaprodukter.

Det har ført til en uholdbar praksis med bruk av genmodifiserte soyabønner, sprøyting av planter med skadelige plantevernmidler, og fjerning av store skogområder for å dyrke soyabønner. Dette gir miljøproblemer og trusler mot helsen til mennesker. Bruken av giftige plantevernmidler, hvorav mange er kjente nervegifter - de skader hjernen og nervesystemet - gjelder ikke bare soya, for det er en farlig praksis for all industridyrking, men soya er den største synderen.

Siden 75 prosent av soyaen som dyrkes er genmodifisert deltar vi i et storskala ukontrollert eksperiment der effekten fullt ut bare vil kunne måles senere.

Soyamelk i mange storindustri varianter

Innholdet i soya: spinn om balanse og ubalanse

En påstått side av soyaen er det mulige høye fytoøstrogen innholdet. Fytoøstrogener er naturlige plantehormoner som etterligner østrogen i kroppen vår. For noen mennesker kan disse østrogenene kanskje bidra til å balansere hormonene deres, og for andre kan de skape ubalanse. Det naturlige østrogenet som muligens finnes i soya er i alle fall ekstremt mildt, og kan oversees. Regn med at dette er spinn fra produsenter for å selge soya.

Allsidige tofu må du sjekke nå, med saus og krydder kan det bli til hva som helst.

Gjæret soya

Gjærede soyaprodukter er faktisk det enkleste å fordøye og det som de fleste tåler. Tradisjonelle asiatiske dietter inneholder gjærede soyaprodukter som miso oftere enn ikke-gjærete former for soya. Noen gjærede soyaprodukter er tamari, gjæret tofu, natto, tempeh, cheonggukjang, chunjang, doenjang, doubanjiang, gochujang, og tauchu. Mange av disse gjærede soyaprodukter inneholder verdifulle næringsstoffer og enzymer som kan bidra til å beskytte kroppen mot sykdom.

Konklusjonen om soya er negativ

Det finnes soyabønner som ikke er genmodifiserte, er usprøytete og økologiske, som er fri for sukker, kunstige søtningsmidler eller andre tilsetningsstoffer, men kommersiell soya er ikke lenger et slikt naturprodukt. De som selger det markedsfører det med spinn og mange påstander det er umulig å verifisere.

Hold deg unna soya for den er mest sannsynlig dyrket uøkologisk, er GMO og er kraftig prosessert. Ingen trenger soya, men det kan være fint med litt gjæret soya som saus eller krydder.

Les om kanadisk soya her - ikke GMO: FOCUSED ON FOOD-GRADE. Non-GMO, food-grade varieties make up 25% of Canada’s production – a much higher proportion than in any other major soybean-exporting country.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: