Hvordan unngå å betale kontrollgebyr hvis du blir tatt i billettkontroll

Hvordan unngå å betale kontrollgebyr hvis du blir tatt i billettkontroll

kategori: økonomi

Ha fokus på de riktige tingene

Vi anbefaler alle å betale riktig pris på alle offentlige transportmidler: buss, trikk, tog, båt, fly, taxi, for å slippe bry og kunne konsentrere seg om det som er viktig i verden. Ha alltid bevis for betalt billett klar. Ha alltid en ladet telefon når du skal reise. Man skal ikke kaste bort energi og tanker på at dette ikke er i orden. Det er utrolig lett å glemme å betale, ha ladet telefon eller å glemme riktig kort hjemme. Det er ikke riktig at man skal betale ekstra bare for å ha glemt billetten/kortet/at telefonen er utladet eller glemt en tilfeldig gang.

Reiseselskapene mener sniking på offentlig transport er enorm, og vil løse det problemet med strenge kontrollgebyrer gjennom stikkprøver med strenge kontrollører. Det fungerer ikke bra, så la oss prøve å hjelpe til med gode løsninger så reiser blir hyggestunder. Kanskje blir prisen satt ned hvis alle betaler som de skal. Ikke tenk i det hele tatt tanken på å snike - det er best og hyggeligst for alle når alle betaler.

Les mer: Enkelhet kan hjelpe deg nå ditt livs mål, og enkelhet gir uendelig strøm av gode hendelser i livet ditt

Positive kontrollører finnes, men det er bedre med flere

Kontrolløren bør ha som standard prosedyre å ta en fortrolig, lett og støttende samtale med deg når du mangler billett. Hun/han kan si at send inn kopi/jeg sjekker i systemet vårt og så er det sikkert i orden, eller å jaså, telefonen er utladet, men husk å betale neste gang. La meg få navn og adresse så jeg kan sjekke. Har du glemt det så kan du betale nå.

Vennlige, ja koselige, kontrollører er det man ønsker seg. De burde faktisk ha gjennomført et smilekurs alle sammen. At man alltid blir mistrodd i utgangspunktet er en veldig negativ metode. Det er klart folk blir forbannet første gang de har glemt og blir tatt, og må betale et relativt sett enormt gebyr når de bare har glemt å betale.

Jukserne må få klar beskjed

Nå er det jo også slik at det finnes bevisste juksere, men det vil jo erfarne og godt opplærte kontrollører greie å ta fatt i. Ved stadige gjentagelser av "glemming" eller "har mistet" eller "flatt batteri" blir det jo umulig å bli trodd. Kanskje noen lar det gå så langt med flatt batteri, glemming og misting av kort og billett at de blir gjenkjent av kontrollørene?

Reiseselskapene må ha rettferdige ordninger

Når man har glemt kortet hjemme, eller rett og slett mistet det, er det ikke riktig at man skal få kontrollgebyr eller enda verre bot. Det er når ordningene føles urettferdige at mange kan tenkes å finne såkalte smarte løsninger for å slippe unna.

Husk alltid at det ikke er ulovlig å glemme kortet/billetten eller miste det, og kontrolløren er ingen politimann som kan arrestere deg. Formelt er det brudd på avtalen med leverandøren av tjenesten å ikke betale. Det står i vedtektene for de fleste reiseselskaper at man kan risikere kontrollgebyr når man ikke har billett eller feil billett. Det finnes også selskaper som ber passasjerer som ikke betaler gå av eller avslutte reisen. Når man simpelthen bare har glemt/mistet kortet burde man slippe gebyret, men som sagt - det er verre når folk bevisst unnlater å betale.

Ta det alltid helt rolig

Uansett: Du må holde hodet kaldt og ikke få panikk, eller bli sint. Vær hyggelig og vennlig, si hei, spør gjerne kontrolløren hva han/hun heter. Det verste man kan gjøre er å bli aggressiv og lage en grov situasjon av saken. Begynner man å slåss kan det bli ille, for mange kontrollører tror dessverre de er politifolk. De kan rett og slett ikke faget sitt.

Så ta det rolig, tenk på hva som er viktig for deg i livet ditt. Skriv gjerne til reiseselskapet og fortell hva du mener de bør gjøre når du har glemt/mistet billetten.

Et rolig, balansert og hyggelig samfunn der alle er fornuftige er det beste for alle. Da holder vi oss friske og lever lenge.

Lykke til med dine reiser.

Les mer: Loven gjelder ikke for deg, det fins ingen kontrakt

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Transportvedtektene til Ruter i Oslo Akershus

Troms Fylke reisekort med bilde - billettkontroll på buss, hurtigbåt og ferge

Les også: