Hitliste for sunn mat er klar

Hitliste for sunn mat er klar

kategori: helse

Kjøtt og fisk er grunnlaget i kosten, gjerne i rå form

Villsvin er på full fart inn i Norge fra Sverige, og åpner en ny jaktmulighet.

Vinnerne innen sunn mat er fett kjøtt og fet fisk, taperne karbohydrater og alkohol. Ingen kan bevise at rødt kjøtt gir kreft, og koking og steking ødelegger eller reduserer næringsstoffene i maten. Rå egg er ernæringsmessige mesterverk - de inneholder alt.

Les mer: Rå mat en smakshimmel - lev et fantastisk rått liv med rå mat.

Gjør sunt mettet dyrefett og sunne dyreproteiner til grunnlaget for kosten. Prøv alltid å skaffe mat fra dyr som er vokst opp i naturen, eller er foret opp på naturlig gras, høy eller i naturlig vegetasjon. Soya er oftest ikke økologisk i Norge, og fisk fra fiskeoppdrett er aldri økologisk, uansett hva slags fór fisken har fått.

Dyr som er innestengte i overfylte bur og som ikke finner naturlig mat selv i naturen er ikke økologiske uansett hva de måtte markedsføre seg som.

Les mer: Økologibegrepet trues av kommersielle interesser.

Småskala hønedrift for egg og kjøtt.

Dyremat inneholder alt vi trenger, særlig når vi tar med organer som lever, nyrer, lunger og margbein samt rogn og lever fra fisk. Mange næringsstoffer, mineraler og vitaminer fra dyr opptas lettere i kroppen enn tilsvarende fra planter.

Lavkarbo kosthold er prima

Prøv et lavkarbo kosthold med maksimum 50 - 100 gram karbohydrater per dag for da er sjansen for å unngå type 2 diabetes, kreft, podagra, høyt blodtrykk og flere sykdomstilstander svært god. Alle de nevnte tilstandene - og flere - har sin årsak i insulinresistens og kroppens manglende evne til å håndtere sukker og stivelse. Alt dette kan bli bedre med et lavkarbo kosthold.

Les mer: Ketogen diett er ernæring for sunnhet, god helse, utholdenhet og styrke. Spis mest fett, lite proteiner og nesten ingen karbohydrater.

Ingen trenger karbohydrater

Ingen trenger karbohydrater i det hele tatt. De sunneste alternativene er litt hel frukt og sure bær, og små mengder juice med lavt sukkerinnhold. Alle andre karbohydrater vil bidra negativt i kostholdet.

Rød vin og annen alkoholholdig drikke har alle negativ helseeffekt.

Rødvin er ikke sunn mat

Alkoholholdige drikker er ikke sunt. Det er ingen helsefordeler med noen alkoholholdige drikker. Hvis man drikker lite, for eksempel ett glass per to timer, kan kroppen greie å ta unna og metabolisere drikken etter hvert. Drikker man mer, vil det begynne å skade sunne celler. Hjerte- , lever- og hjerneskade samt kreft kan bli resultatet av å drikke alkohol.

Makrell er en fet fisk som man kan fange selv.

Grønnsaker fyller opp magen er best rå

De fleste grønnsaker fyller bra opp i magen uten at man blir feit. Men de er ikke energitette slik som kjøtt og fett er, så valget burde være greitt. Alt som vokser nede i jorda inneholder karbohydrater/stivelse og bidrar til overforbruk av karbohydrater.

Unngå prosessert mat

Mat som er tungt prosessert i industrien skal man unngå, for den inneholder alltid kjemiske tilsetninger av mange slag. Ikke spis rosa eller lyseblå kaker og kjeks, for de inneholder også kunstige fargestoffer, og er en ren kjemikaliecocktail.

Dette her er forferdelig mat med kjemikalier, mel og sukker.

Vær forsiktig med melkeprodukter

Melkeprodukter som selges i butikken kommer som oftest fra kuer som har blitt plaget og fått både hormoner og antibiotika som en del av kosten. Kuer skal spise gress men fores med "kraftfor" som inneholder kjemikalier, GMO og gjør dyrene syke. Hvis du skal innta melkeprodukter, vær sikker på at de kommer fra dyr som har spist gress, er i naturlige miljøer og at produktet ikke har blitt pasteurisert.

Pasteurisering, som er en kjemisk prosess der melken varmes opp, ødelegger enzymer, naturlige bakterier og vitaminer. Problemer med laktose får man når laktat, et enzym som finnes naturlig i melk, blir varmet opp og ødelagt. Enzymet trengs for å bryte ned laktosen, uten laktat må vi bryte den laktosen selv, og noen har problemer med dette. Laktosefri melk er bare vanlig pasteurisert melk tilsatt kunstig laktat.

Skaff deg rå melk, rått smør og ost laget fra rå melk, det er noe av det sunneste du kan spise og inneholder masse energi i form av naturlig mettet fett. Dette er vanskelig å få tak i i Norge da det er ulovlig, men tilfeldig salg er lov, bare gå til gården og spør. Det fins også Facebook-grupper (søk på tradisjonsmat for fylket ditt), der de kan gi deg tips og hvor du kan få tak i det.

Omega-3 fettsyrer

Få i deg nok omega-3 ved å spise kjøtt eller organer fra gressforede dyr eller feit fisk. Eksempler på feit fisk er makrell, ål og laks. Spis gjerne fisken rå for å bevare smaken og næringsstoffene.

Kraft kokt på høne blir bra mat med god tradisjon.

Korn, nøtter og belgvekster samt soya

Det er best å unngå denne kategorien mat i sin helhet, for de inneholder få næringsstoffer, skadelige lektiner og fytinsyre som hindrer næringsopptak. Hvis du vil spise dem så kok dem først. Nøtter bør legges i bløt i minst et par timer før du spiser dem.

Gluten I korn er problematisk for de som har cøliaki.

Unngå karbohydrater som er raffinerte samt de med høy glykemisk indeks

Sukker, mel, juice og raffinerte kornprodukter skal unngås fullstendig, for de kjører opp blodsukker- og insulinnivåene. Et lite glass juice kan være forfriskende, men stopp der. Karbohydrater destabiliserer hjernens kjemi og gjør deg feit. Betennelser eller inflammasjoner i kroppen kan også bli resultatet.

Vi anbefaler alltid egne studier og praksis - sjekk ut dette selv - i teori og praksis.

Les også: