Svettebadet sauna godt for helsa til alle

Svettebadet sauna godt for helsa til alle

kategori: helse

Sauna er sunt og sosialt

Finnene er berømt for sine saunaer, og de får nå også bekreftet at sauna er godt for helsa. Det er kjent at blant mekanismene kroppen bruker for å kvitte seg med avfallstoffer og syre som produseres under stoffskiftet er svette en viktig faktor. Avfallsstoffene og syren dannes når vi fordøyer mat, når vi stresser langvarig og ved kraftige fysiske anstrengelser. Utskilling av disse stoffene foregår via fast avføring, urin, pust og svette. Svetter du bra som du kan få til ved fysisk aktivitet og i badstu får kroppen god hjelp til god helse, og å spise riktig bidrar til at det dannes mindre syre. Mindre kullhydrater, spesielt sukker, er best. Sammen legger disse faktorene grunnlaget for en god helse, og her følger litt om saunaens helsebringende praksis og kultur.

Les mer: Ketogen diett ernæring for sunnhet gir god helse, utholdenhet og styrke.

Det blir finere og finere design, dyrere blir det også og kanskje bedre?

Saunateknikk

I saunaene er man som regel sammen med andre, og det er en god måte å bli kjent med folk på. Det er mange måter å varme en sauna på, fra vedfyring, elektrisk ovn og de siste ti-år er infrarød oppvarming blitt populær. Det har vært stilt spørsmal om sunnheten ved infrarød oppvarming, men ingen konkret informasjon er lagt fram ennå.

Det blir hevdet at den gir gode effekter med sin dype virkning, og brukes av mange behandlere til et vidt spekter av lidelser. I infrarøde varmebehandlinger er det mulig å svette betydelig mer enn i en tradisjonell sauna.

Utradisjonell sauna i boks: Mange liker den bløte, inderlige varmen fra infrarød stråling.

Temperaturen i en badstu settes til 70-80 grader, kanskje enda høyere for de som er godt inne i saunaens hemmeligheter, og luftfuktigheten reguleres ved å kaste vann på steiner eller ovn som er laget for det formålet. Lett pisking med bjørkekvister brukes til å stimulere overflaten og porene i huden. Sauna kjennes noen ganger tørr, i motsetning til tyrkisk dampbad som har en temperatur rundt 40 grader, men en luftfuktighet nær 100%. Mange andre kulturer har svettebad, noen ganger som del av religiøse seremonier, og eksempler kan være japansk mushi-buro, russisk banya og arabisk hammam.

Les mer: Sosial bading i arabisk hammam.

Sauna kombineres ofte med wellness, spa, trim, helsekost og mer

Saunaens helseeffekt er bred

Å gå i svettebadet sauna lindrer smerte i ledd og muskler, effektiviserer fjerningen av avfallsstoffer og syre i kroppen, hjelper noe på hjertelungefunksjonen, tar bort noe kalorier, fjerner cellulitter, stimulerer immunsystemet og bedrer hudens utseende og smidighet. Men svettebadet er mest av alt en detoks stimulator og hjelper å bli kvitt kolesterol, toksiner, tungmetaller og syrer. En kanskje like viktig sak er at du kan slappe av i saunaen, fjerne stress og koole ned.

Alle land har varme bad finnene er mest kjent

Noen kalde dusjer innimellom øker effekten, kanskje vil du ut å rulle i snøen om vinteren også. Sterk sak, men pass temperaturen, tiden og ikke overdriv.

Også russere liker en god sauna, og noen av dem har undersøkt effekten av sauna og isbading, og mener friske, men utrente unge og eldre mennesker vil påføre kroppen akutt stress både i saunaen og isråka. Norske undersøkelser viser ikke noe sånt, og her sier de at russerne overdriver.

Tyrkisk hammam bad er store saker, og ottomanene tok sauna alvorlig.

Som alltid: Vit hva du holder på med

Sauna er herlig bredt arbeid for god helse, finnene har en sterk kultur rundt sauna, og her omkring kan det bli det samme. Sammen med sunn mat og livsførsel er det å få svetten ut av kroppen veien til god helse: bli naturlig slank og sunn. Pass deg så du ikke kommer i dårlig form for da kan alt mulig skje, og la sauna bli en del av helsetiltakene dine.

Les her om mikrotrim: Bred dyp mikrotrim gjør hele kroppen sunn.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Finnene har den beste saunakulturen, ta en tur dit og lær

Linker

Sauna.no finske produkter for nordmenn.

10 Sauna Benefits That Will Blow Your Mind.

Frafjord spa gir wellness.

Les også: