Havets grønnsaker tang og tare inn i kosten

Havets grønnsaker tang og tare inn i kosten

kategori: helse

Algene venter på at vi skal spise dem

Naturen er et spiskammer - vi kan høste kjøtt, fisk, planter alt vi orker dersom vi er kloke. Sjøen er en eneste stor matbod - der kan vi hente mengder mat.

Dette kan bli en bærekraftig storindustri på linje med fiskeoppdrett med omsetning på mange titalls milliarder. Men pass miljøet, for det er lett å gjøre feil.

Spiselig stortare og butare finnes i mengder, men sjøbunnen er kraftig underutnyttet i forhold til høsting av mat her hos oss. I mange land i Asia derimot er vekster fra sjøen en vanlig del av maten. I Japan, Korea og Kina høster man store mengder alger fra sjøen, og alger som kombu, wakame, mekabu, izike og arame brukes både tørket, kokt og fersk. En alge som det spises mye av på våre kanter av verden er dulse eller dillisk som vokser utenfor Irland, og som oftest spises den som den er og smaker som lakris.

nytt_norge_alge_lett_mat Wakame med sesam

I Europa inklusive Norge er ikke alger helt vanlig kost, men carragenan selges tørket i helsekostbutikker og brukes til gelé. I Norge er det ennå langt fram til at en bolle sjøsalat med fersk tang og tare er vanlig, men interessen er økende.

Havet er næringsrikt

Gjennom millioner av år er næringsstoffer ført ned i havet som erosjon fra jordoverflaten, og havet er blitt svært rikt på mineraler og sporstoffer. Havets planter er derfor meget næringsrike, og de er virkelig supermat. I Norge kalles plantene tang og tare, i England kelp. Mange er velsmakende rå, mens andre må behandles.

Veksten av planter i havet er enorm, og kan bli et spiskammer

Norge har fantastisk potensiale

Norge har Europas største bestander av tang og tare eller makroalger som det kalles. Omtrent 10.000 kvadratkilometer av norskekysten er bevokst med tang og tare, og det er nesten det samme som landets areal av dyrket mark. Stortare og grisetang er de eneste algeartene som høstes kommersielt i Norge i dag. Årlig høstes vel 150.000 tonn stortare og 15.000 tonn grisetang til produksjon av alginat og tangmel til bruk som fyllstoff i en rekke produkter som kosmetikk, soft-is og tannkrem eller til fór til dyr som taremel.

Stor utvikling, stadig nye anvendelsesområder for tarebaserte produkter.

Alle næringstoffer finnes

I tang og tare, med en fellesbetegnelse kalt alger, finnes alle grunnstoffene. De inneholder minst ti ganger så mye mineralstoffer som planter på land. Tørkede alger inneholder for eksempel rikelig med jod, og 14 ganger mer kalsium enn melk. Alger er rike på vitaminer: A, alle B-vitaminene inklusive B12, C, D, E, og K. Olje fra alger inneholder mye mer A og D-vitamin enn tran. Algene inneholder mellom 4 og 25% proteiner. De har også medisinske egenskaper som antibiotisk virkning, styrking av immunforsvaret, kolesterolsenkende effekt og kan fjerne eller detokse tungmetaller fra kroppen vår.

nytt_norge_grisetang_blæretang_mat Grisetang blæretang er snart vanlige ord.

Noen spiselige alger langs kysten vår er:

Tilbereding av algene gjøres rett etter at de er høstet, rens og skyll godt, skjær opp i passende biter og bruk i de oppskrifter du har. Algeoppskrifter finner du i linken nedenfor.

Hinh sjøalge sushi

Forurensingsfaren i sjøen må tas hensyn til, og lokalt kan den være et problem. Men havet er nesten uendelig stort og rent, og vil alltid være slik. Da er det egentlig verre med den landbaserte maten vi spiser som oftest sprøytes og dyrkes i forurenset luft og jord. Økologisk dyrking er temaet vi alle kan jobbe videre med, både på land og sjø.

Lys framtid

Norge har gode forutsetninger for dyrking av makroalgene tang og tare. Norwegian Centers of Excellence NCE Culinology har dette som et satsingsområde. Det tar tid å venne seg til uvant mat, men her er det mye positivt i både næringsinnhold og smak. Er du med, er du en førstebruker eller en etterdilter?

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Norsk Algeforening

Norwegian Seaweeds

TEKSLOSEAFOOD: DIN LEVERANDØR AV BÆREKRAFTIGE OG ØKOLOGISKE SJØSAKER™

Tang og tare som mat

Havforskningsinstituttet Tang og tare

Alger i mat

Bioforsk: Bruk av alger

Tang og tare blir Nordens pasta

Algea

Dansk bok om tang og tare Ole G. Mouritsen: Tang. Grønnsaker fra havet (2009)

Oppmerksomhet rettes mot undersjøiske økosystemer som korallrev og blå tareskog

Les også: