Gjør hva du vil på nettet med copyleft og åpne lisenser

Gjør hva du vil på nettet med copyleft og åpne lisenser

kategori: økonomi

Nettet er åpent og tilgjengelig for alle. Det er ikke kriminelt å kopiere og redistribuere noe man finner på nettet, uansett hva andre måtte mene. Det fins ingen som står over deg og kan lage lover, og deretter straffe deg for ting du ikke er enig i. Du er ingens slave. Innholdsleverandører skal ikke kunne bruke statsapparatet med trusler om bøter og fengsel for å straffe de som deler. Da får de heller finne en annen distribusjonsmodell.

For eksempel så distribueres operativsystemet Linux med en open source lisens. Open source har følgende nøkkelfilosofier: Man kan bruke programmet fritt til hva man vil, man har frihet til å sette seg inn i hvordan programmet virker, forandre det slik at det gjør det man ønsker, frihet til å redistribuere det slik at man kan hjelpe naboen, frihet til å distribuere modifiserte versjoner til andre.

Frie Linux har enorm utbredelse.

Les mer: The Pirate Bay er fremdeles kongen av bittorrent filformidling

Noen hevder at copyright er drevet av grådighet, noen mener det er nødvendig for at de som lager noe skal få betalt. Å hevde at man taper penger på at noen kopierer det du har gjort, har mange ganger vist seg å ikke stemme, og folk betaler gjerne hvis innholdet og tilgjengeligheten er bra.

Piratene kjøper mest - fra de som har fornuftige forretningsmodeller

Utvikling av ny software basert på nye modeller har vist seg å fungere. Deling av musikk og filmer er i dag mye mindre utbredt da alt ligger fritt tilgjengelig på nettet via streaming. Copyleft er en bevegelse for deling av materiale, der alt man finner kan modifiseres og deles fritt. Her kan du lese mer om hva copyleft er.

Open source har eksistert lenge og vist at det er mange måter å tjene penger på åpne modeller. GNU fri dokumentasjonslisens og MIT-lisensene, og til og med ulisensiert software gjør at du kan bruke det som du vil. Mye av dagens software er åpen kode, og er av høyeste kvalitet. Her kan du lese on MIT lisensen.

Det er du som bestemmer

Alle har en naturlig rett til personlig frihet. Si nei hvis du ikke er enig. Innholdsleverandører er bare mennesker sånn som deg. Det er ikke uten videre greitt at de bestemmer hva vi skal gjøre, og det finnes mange muligheter for fornuftige løsninger. Fantasifull bruk av såkalte lover løser ingenting. La oss tenke oss godt om og snakke sammen om løsningene.

Les mer: Du er fri, og grunnloven fra 1814 fører illusjon og maktkamp videre.

Linker

Copyleft Foundation

The MIT licence

Åndsverkloven

De verste piratene er de beste kundene

Creative Commons

Les om hva GNU er

Les også: