Giftige belladonnaurt vakker dødelig nattskygge

Giftige belladonnaurt vakker dødelig nattskygge

kategori: natur

Belladonnaurt pen medisinsk morderplante

Belladonna eller nattskygge stimulerer fantasien, og kosmetikkindustrien og mange krimforfattere gjør seg nytte av navnet. Fantastiske kvinneansikter og lik i krimromaner er resultatet når belladonna har vært med.

Naturen er i sannhet mangfoldig og denne uken ser vi på belladonnaurt. Tidligere var planten i engelsktalende land kjent under navnet dwale som antagelig kom fra skandinavisk dool som betydde søvn eller forsinkelse. Andre mener navnet kom fra fransk deuil eller sorg, en referanse til plantens dødelige egenskaper. Den har også forekommet i kriminalromaner som giften morderen bruker på sine ofre.

Hele planten er giftig, ja dødelig. To bær er nok til å drepe et barn.

Vakker og dødelig er denne planten, kalt belladonna, latin atropa belladonna eller ved et av sine mange navn galnebær, trollkirsebær, heksebær, morderbær, dvalebær, sovebær eller dødelig nattskygge. Belladonnaurt er en av de få virkelig dødelige giftige planter i Norge. Den vokser ikke alminnelig her, men kan forville seg hit fra sørlige deler av Europa og kan finnes i lauvskog og veikanter i det sørlige Norge. Den finnes i urtehager og Universitetet i Oslo har den i sin urtehage på Blindern.

Den lurer oss med sitt utseende for det er en vakker og uskyldig utseende plante. Blomstene er klokkeformede i en brun-fiolett farge. De utvikler seg til ganske store og runde bær på størrelse med kirsebær som først er grønne og så modnes til blanke og svarte bær. Dyrker man den selv må man være forsiktig, for den er svært giftig og barn må holdes unna. Vask alltid hendene dersom du har rørt planten.

Kvinner brukte belladonna til å behandle ansiktet.

Resultatet ble røde kinn og og en spesiell klarhet kom i øynene deres. Men belladonna var dødelig, og mange døde i forfengelighetens navn. Navnet belladonna er brukt i kosmetikkprodukter nå. Som begrep stimulerer belladonnaurt fantasien til skjønnhet i kosmetikkverdenen, og brukes også til øyedråper som klarner øynene.

Legeplante

Belladonnaurt har vært benyttet som legeplante. Belladonnablad er giftige og inneholder de medisinsk viktige alkaloidene hyoscyamin, atropin og scopolamin i stammen, bladene, bærene og røttene. Det har vært hevdet at vikingene brukte den i en drikk sammen med fluesopp som skapte hallusinasjoner og fikk dem til å gå berserk. Kvinnene i det gamle Roma brukte uttrekk av planten som et skjønnhetsmiddel som de dryppet i øynene for å få pupillene til å utvide seg - belladonna dråper - og herfra kommer navnet belladonna som betyr vakker kvinne. I Paris brukte man for en del år siden en krem med belladonnaurt for å gjøre øynene oppspilte og vakre.

Den første del av plantens latinske navn Atropa er fra navnet på den greske skjebnegudinne som klipper over livets tråd. Planten har vært anvendt medisinsk mot ondartet kikhoste, smerter, leversykdommer og feber. Belladonnaurtens kraftige giftvirkning har som nevnt gitt planten mange tilnavn. I middelalderen ble det hevdet at hekser brukte belladonnaurt i giftdrikker og salver som skulle gi innsikt i dødsriket og kontakt med underverdenens guder, samt å få heksene til å fly.

Hekser brukte belladonna i giftdrikker.

Virkning

Hele planten er svært giftig og roten mest. Symptomer på giftvirkningen er tørr munnslimhinne, tørst, hodepine, oppkast og svimmelhet. I alvorlige tilfelle kommer syns- og taleforstyrrelse, rasende hallusinasjoner og krampe. Belladonnaurt er dødelig og to av bærene kan være nok til å drepe et barn. Voksne kan spise flere bær med liten virkning, men det er best å la være.

Dyrking

Belladonnaurt er en flerårig urt i søtvierfamilien eller nattskyggefamilien. Den er en opp til 1.5 meter høy, urteaktig plante med en buskete, forgrenet vekst. Den blomstrer i juli til september med mange klokkeformede blomster som sitter enkelt eller parvis i bladhjørnene. Ønsker man å dyrke den giftige og flotte belladonnaurten trives planten best i god fuktig hagejord med noe halvskygge og lite vind.

Linker

Erowid: Belladonna is a 1-2 meter tall perennial herb that produces small red to black berries. These berries contain atropine, scopolomine and hyoscyamine and have a long history of use as a medicinal, poisonous, and ceremonial herb.

Belladonnaurt: Dødelig nattskygge

Giftig skjønnhet.

Les også: