Gå tur i utlandet: Ny trendy satsing på turisme

Gå tur i utlandet: Ny trendy satsing på turisme

kategori: natur

Norsk turkultur kan brukes over hele verden

En europeer, inklusive nordmenn, ser på TV nesten 5 timer for dagen i snitt. Det er drepen mentalt og fysisk, kort sagt. Men en sterk tradisjon i Norge er å gå tur i fri natur. Mange kommer seg ut i frisk luft, trimmer kropp og sinn og får kontakt med naturen. Vi tar kverken på et stillesittende liv, og legger grunnlaget for et bedre liv med god helse.

Mange land vi besøker eller bor i deler av året har gode muligheter til turgåing i norsk stil og helsebyggingen det gir: Tenk helse, gå tur, ta utfordringen der du ferierer. Sør i Europa er vinteren en fantastisk tursesong.

Les mer: Legg inn trim i alt du gjør.

Mange nordmenn har deltatt i pilgrimsvandringene til Compostela de Santiago i Spania, og oppslutningen er økende. Dette er en tur med mange mulige løp der man kan starte mange steder i Europa - se eksempel på kartet i linken her - og de mest ambisiøse starter i Nidaros og går til Compostela, en tur som tar flere måneder.

Pilgrimsvandringene til Compostela, Spania er populære.

Turgåing er en renselse for kropp og sjel

Nordmenn er ivrige turgåere i sitt hjemland, og den norske turtradisjonen sitter dypt i folkesjela, hele året, med ski og uten ski. Vi tenker kanskje at det er sunt for vår egen kropp og sjel, men sannheten er at perspektivene i det å gå på tur er mye videre. Det handler om å bli del av naturen og finne sin plass der, forstå og bevare villmarken med alle dyr og planter og systemer som finnes der. Det dreier seg rett og slett om å hjelpe til med å bevare miljøet i videste forstand med sunne mennesker, dyr og planter i en økologisk helhet. Dette er en stor utfordring, vær hensynsfull for kommersiell masseturisme kan ødelegge mye.

England, Skottland og Wales kan også besøkes for turgåing.

EU og Spania satser på turgåere

Det er nå nye tanker under utvikling i EU, og bakgrunnen er de dårlige tidene, bedre forståelse av miljømessig press samt at mange utlendinger har oppdaget turmulighetene i mange EU land. Kanskje det også har med saken at tradisjonell "ligge på stranda" turisme er litt kjedelig i lengden. Sveits og Italia har vært populære, men nå kommer også fjellandet Spania til. Spania har noen av de høyeste og beste fjell for turgåing i Europa.

Les mer: Vidunderlige Genaldalen i Andalucia, Spania.

Franske Pyreneer er en rik mulighet.

Senderismo er satt i system

EU har bevilget penger til oppgradering av tursystemene, og nå har spanske kommuner satt "gå-tur" turisme på dagsorden og legger til rette for det. Her er penger å tjene og mulighet for lokal næringsutvikling, og det er tydelig at nordmenn har tatt poenget for de er lette å finne på mange turstier i Spania nå.

Tilbudene utvikles stadig, og hytter i fjellområdene dukker opp slik at man kan gå fra hytte til hytte slik som i Norge. I Spania har man også de hvite fjell-landsbyene som finnes ganske tett i mange distrikter der man kan finne overnatting og mat.

I Alpujarras i Sierra Nevada, Spania er det organisert turer mellom flere landsbyer med overnatting underveis.

I Spania har man alle steder landsbyfester som man kan være med på, og som er fulle av liv. Dette er også en tradisjon man har i Portugal om man velger å gå der.

Gleden ved å gå tur

Skotten Thomas A. Clark om å gå på tur: "Det at noe eksisterer utenom oss selv og vår opptatthet, så nær, så lett tilgjengelig er vår største velsignelse. Det finnes ting vi aldri vil se med mindre vi går til dem. Å gå er egalitært og demokratisk, vi blir aldri eksperter på å gå og den ene siden av veien er like god som den andre."

Amerikaneren Henry David Thoreau har satt sitt merke på temaet å gå på tur, han prøvde å leve i pakt med naturen, og bodde i lange perioder i en hytte i skogen uten tekniske hjelpemidler. Hans ønske var å oppleve naturen og bevare villmarken. Thoreau selv så at færre personbiler førte til besøk av flere duer og allerede i 1850 var han klar over truslene mot naturen. Han sa for eksempel ".. hva skal det bli av oss hvis vi bare går i en hage eller et kjøpesenter? Å være i villmarken er bevaring av verden, og å bevare ville dyr innebærer generelt bevaring av skogen de lever i. Mennesket skader slike miljøer".

Montreal, Canada er kjempemessig for turgåere - hele verden egentlig.

Turforslag

I det sørlige Spania i Andalucía er turmulighetene unike. Her er 5 store nasjonalparker der det finnes merkede stier, gode kart og bøker med detaljerte turbeskrivelser - se link under. Det kan være for varmt å gå om sommeren, men resten av året er "suave" for nordboere.

En mulighet kan være å gå fra den hvite landsbyen Gaucín og ut på turen som kalles "Korkskjærernes tur". Dette er en flott tur der utsikten skifter i ett, og hvis du går om vinteren kan det hende du treffer på korkskjærere som skjærer kork når sevjen er nede. Her finnes tett med korkeik, lengden på turen er 11 kilometer, det tar en halv dag eller omtrent 4-4.5 timer, anbefalt kart er oppgitt, og ta med rikelig med vann, kikkert og kompass.

Italia har mye turterreng å by på over hele landet.

Husk at dyrelivet i disse områdene er rikt med villgeiter, hjortedyr av flere slag, mange fugler inklusive flere slag ørner, ugler og over 1000 kjente planteslag. Er du Andalucía kan dette anbefales som en god begynnelse.

Lev og tenk som et fjell, tenk bestandighet

Filosofen Arne Næss levde økologiske prinsipper, og er kjent for uttalelsen om at et menneske bør leve på samme måte som et fjell. Så snør på deg skoene dine, ta med kikkert, vann og kompass og gå en tur. Finn en gruppe ekorn og sjekk ut hvordan et fjell lever!

Fra Alcornocales naturpark i Andalucia.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Bok Guy Hunter-Watts Walking in Andalucia

Henry David Thoreau

God Tur i Norge

Walks in Spain

Pilgrimsturene til Santiago de Compostela

10 vakre naturparker i Tyskand

Ta barn med på tur.

Les også: