Fytinsyre hindrer næringsopptaket gir mangler

Fytinsyre hindrer næringsopptaket gir mangler

kategori: helse

Fytinsyre i mat kan svekke tenner og fordøyelse

Sammenhengende troverdig informasjon om ernæring mangler fullstendig, men isolert sett kan vi være konkrete om fytinsyre. Det regnes ganske enstemmig som en hemmer i forhold til næringsopptak i kroppen, så behandling må til hvis du vil spise mat som inneholder fytinsyre. Det beste er nok å holde seg helt unna slik mat, og spise mat som går rett inn i kroppen, for eksempel kjøtt og fet fisk.

Fytinsyre finnes i en rekke matvarer som nøtter, korn, frø og belgvekster som er rike på næringsstoffer. Men fytinsyren er ufordøyelig for mennesker og er en inhibitor slik at den stopper opptak og fordøyelse av næringsstoffer og vitaminer i kroppen. Den hemmer også enzymenes virkning. En hovedregel er derfor å spise mat med mye C vitamin sammen med mat som inneholder fytinsyre for å motvirke virkningen, og å behandle maten før spising.

Les mer: Lær deg om ketoner. Spis mest fett, lite proteiner og nesten ingen karbohydrater

Behandler man maten med bløtlegging, gjæring, tilsetting av surt vann eller melkesyrekultur kan man redusere eller bryte ned fytinsyren. Surdeigskultur, probiotika og spiring av korn vil også bryte ned fytinet i korn.

Les mer: Ta kontroll over bakteriefloraen din med probiotika.

Tørkede bønner av mange slag inneholder varierende mengder fytinsyre, spir dem/kok dem, sjekk dem.

Å spise rått er derfor ikke alltid naturens egens vei for korn, nøtter, frø, bønner og noen rotfrukter, og behandling må til. Mange har problemer med "hele" korn og nøtter, og fordi det er helt behøver det ikke være bra for deg.

Fytinsyre binder og hindrer

Fytinsyre er den viktigste måten å lagre fosfor i mange typer plantevev, og spesielt i de ytre lagene av korn og frø. Fytinsyre inneholder fosfor tett kjemisk bundet i et molekyl som ligner på et snømolekyl. Hos mennesker er fosforet ikke lett tilgjengelig for opptak i fordøyelsessystemet. I tillegg til å blokkere for tilgjengeligheten av fosfor vil fytinsyre molekylet lett binde seg til kalsium, magnesium, jern og sink og gjøre dem utilgjengelige også.

Fytinsyre binder altså viktige mineraler, men den er en inhibitor for enzymer som vi trenger for å fordøye maten, blant annet pepsin, amylase og trypsin. Resultatet er at kosthold med mye fytinsyre svekker ernæringen og kan gi helseproblemer som tannråte, dårlig næringsopptak, fordøyelsesproblemer og mangel på appetitt.

Spirede erter og bønner er bra.

Når fytinsyre finnes i maten vil kroppen binde kalsium til fytinet. Da taper du kalsium og tar ikke opp fosfor. Fravær av fytinsyre vil også gjøre at vi tar opp mer sink og magnesium. Husk at fytinsyre-innholdet er mye høyere i mat som er dyrket med moderne høyfosfat kunstgjødsel.

Hvis kostholdet mangler mineraler eller inneholder mye fytinsyre går metabolismen saktere og kroppen mistrives. Voksne vil merke dette litt om litt, men hos barn kan det gi seg utslag som dårlig beinvekst og tannråte.

Fytinase fjerner blokkeringen

Fytinase er enzymet som fjerner blokkeringen, nøytraliserer fytinsyren og frigjør fosforen. Dette enzymet koeksisterer i planter som inneholder fytinsyre. Mennesket produserer ikke nok fytinase til fritt å kunne spise mat med mye fytinsyre, men er bakteriefloraen i tarmen din god vil du lettere produsere fytinase. Spiring aktiviserer fytinase, bløtlegging også og surdeig lager mye fytinase. Fytinasen ødelegges ved oppvarming til omtrent 80 grader C.

Fytinsyren bør reduseres mest mulig, og dette gjøres ved spiring, varmristing, bløtlegging, koking og surdeigsgjæring. Det er grunn til å passe på fytinsyrenivået, og et maksimum nivå for inntak på 800 mg pr. dag anbefales.

Surdeigsbrød inneholder mye frigjorte næringstoffer

Praksis

I praksis betyr dette at å spise noen skiver surdeigsbrød, en neve nøtter eller frø, litt havregryn eller bønner er OK. Rå frø, ugjæret soya, helkorn-blandinger, rå muesli og annen høy-fytinsyre mat må unngås. Rå sjokolade fra sjokoladebønner bør være fermentert. For å få fatt i det vi trenger for tenner og skjelett må vi fjerne fytinsyren og åpne fytin-fosfor pakken.

Det finnes flere inhibitorer eller anti-ernæringsstoffer i korn, nøtter, belgfrukter, frø og bønner så her er mye å lære seg. Som vanlig må man jobbe fram saken selv, men slik er ofte livet.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Hva er fytinsyre.

Å leve med fytinsyre.

Mat som inneholder fytinsyre.

Alt man trenger å vite om fytinsyre.

Friske bønner er næringsrike og kokes vanligvis uansett.

Les også: