Foten skapt bred sko design elegant smal gir konflikt

Foten skapt bred sko design elegant smal gir konflikt

kategori: helse

Løp og gå spill på lag med kroppen i naturlige veganske sko

Barfotsko for vinterbruk kommer, og den veganske på bildet har en tynn termosåle som gjør det mulig for de ivrige å bruke den langt ned i kuldegradene.

Moderne sko er først og fremst mote og design, og det lager problemer for helsa vår, fra beina, rygg og videre helt opp til hodet. Skoindustrien gir oss en strøm av fantastiske produkter. Ny design og modeller strømmer på, siste skomote er alltid flott, men kostbar, men heldigvis er det stadige tilbud å få. Det er lett å bli hekta på sko.

Hele skoindustrien bygger på forutsetningen at man skal ha super design, demping i skoene, opphøyet hæl, heving i fotbuen, kontroll av bevegelse, støtte og oppbygginger, og de lover alle slags fantastiske resultater for de som bruker skoene. Samtidig skal skoene være elegante, moteriktige og tilpasset øvrige klær.

Dette blir helt feil, og gir problemer for mange.

Dette er ikke veganske eller økologiske sko. Moderne skinnsko for menn er totalt naturstridige og basert på dreping av dyr. Høyhælte sko for damer er totalt i tåka.

Sko er blitt et problem for mange

Det er flere ting å se nærmere på med dette, og et resultat er at fotformsko og barfotsko har vi hatt lenge. Mange leverandører av såkalte minimalistiske sko er nå kommet på banen og har skapt en ny utvikling. Der tilstreber man en naturlig, noen sier medfødt eller opprinnelig, måte å gå og løpe på. Det er også en måte der man skal unngå plager, og man får sterke sunne bein. De designer skoene slik at det naturlige støttes.

Veganske sko et krav

Veganere er også begynt å mene noe om sko og klær, og firmaer tilbyr nå bevisst sko laget av ikke-animalske materialer. Foreløpig er ikke utvalget stort, men det går framover.

Det opprinnelig naturlige er best

En unge som går eller løper gjør det på en naturlig måte. Da er kroppens stilling er rett opp med hode over hoftene over beina, og de små skrittene kommer i en rask og kjapp rekkefølge. Barnet er sannsynligvis helt avslappet og har det moro.

Vi glemmer det naturlige og får dårlige bein og helse.

Det skjer ting med oss etter som vi vokser opp. Vi får moteriktige sko som er smale uten unntak, skoene har tykke såler så vi mister kontakten med bakken, de har opphøyet hæl som krever en egen teknikk, og vi bruker mye tid på sitting i stoler, særlig på skolen og på jobb. Vi får dårlige holdninger og beveger oss lite og feil.

Alt dette fører til lidelser av mange slag i fotsåle, tær og bein samt i ryggen, og kan gi redusert livskvalitet.

Damesko med plass til tærne, flat hæl og tynn såle gir god balanse og gange. Vegan er denne også.

Så må vi gjøre endringer til det bedre

Veien tilbake til naturlige bevegelser må tilpasses den enkelte, og man må øve seg, og ta det gradvis. Nøkkelen er å få tilbake meldinger fra fotens sensorer eller følere til hjernen, og det skjer med sko med tynn såle og eller tilnærmet barfotsko. Skoene skal også ha rikelig plass til tærne - åpen tåboks - og flat såle - null dropp - slik som foten er.

Å gå med barfotsko gir informasjon til hjernen din fra sålen, og skaper forbindelsen mellom kroppen og hjernen.

Å lære å sitte riktig i huk fremmer en god holdning når man går og løper og gir hjernen og kroppen den riktige informasjonen.

Metoden å bruke er å lære å gå riktig først, bruke barfotsko hele tiden, styrke beina og etterhvert øke på med øvelser og løping med barfotsko eller til og med barfotsandaler.

Det er bra å trimme og øve opp føttene, gi dem styrke så alt fungerer som det skal. Å rulle undersiden over en hard ball er en øvelse som hjelper for muskler og følelse.

Gå over til det bedre

Lykke til med sko med tynne såler som sender meldinger til hjernen, og har god bredde og mykhet så foten kan jobbe riktig. Venn deg til veganske sko også - skinn kommer fra drepte dyr.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Lems shoes

Vivobarefoot

Les også: