El-nettet rakner når du blir selvforsynt og trygg

El-nettet rakner når du blir selvforsynt og trygg

kategori: teknologi

Energi fra egne kilder lagres, brukes av deg og kan selges til andre

Solenergi produksjon endelig til Norge, så få ditt eget energiverk, bli selvforsynt og selg resten. At nettselskapene for elektrisk kraft er på vei inn i en dødsspiral blir av mange "eksperter" kalt latterlig, men ikke le ennå, for de er i alle fall på vei mot kraftige endringer. Den uventet kraftige framveksten av solcellekraft og batterier for lagring kan true de sentraliserte nettselskapene alvorlig. Supplert med alminnelige folks økende forståelse og aksept av saken vil store endringsprosesser komme i gang.

Les mer: Solen gir oss alt. Våre byggemåter feil, energi er det nok av.

Det er mange leverandører av batterier til bruk i solardrevne anlegg, og over hele Europa og USA er dette nå i ferd med å bli mainstream. Vi ser begynnelsen på en stor endring. Noen mennesker vil gå bort fra el-nettet av prinsipielle grunner, eller de vil bare være uavhengige. De smarte målerne som skal innføres er med sin overvåking og helsefare er enda en grunn til å komme seg vekk fra nettet, og nå skjer det det ting som kan påskynde prosessen med å bringe mange flere bort fra nettet.

I Tyskland vil snart 1/2 av elektrisk energi komme fra fornybare kilder, med solcelle energi som det viktigste. Men vindenergi er med, og man eksperimenterer også med virvelgeneratorer som utnytter virveleffekten i rennende vann.

Virveleffekten i vann kan også utnyttes til billig fornybar kraft. Man trenger minimum en vannmengde på 5-600 liter i sekundet, og en fallhøyde på 1-5 meter. Større anlegg kan også bygges. Gravitasjonskraftverk kalles det også.

I USA planlegger Tesla og Solar City batterier i to størrelser, en på 10 KWh til ca. NOK 30.000 og en på 7 KWh til ca. NOK 25.000. Prisene er usikre nå, men vil på sikt gå ned.

De nye batteriene som leverandørene lager er lithium type og har en levetid på 10-12 år, mens vanlige blybatterier lever i 5-6 år. Det ventes fortsatt reduksjon i batteriprisene. Det kan også komme nye batterityper med ny teknologi (disruptive innovation).

Les mer: Elbilers framtid handler om energi. Elektrisk drift i transport blir større og større.

Som du ser nettet kan du greie deg uten - mange har nå egne systemer og flere kommer.

Utjevning av forbruket

Batteriene kan bli viktige for differensiert prising av strøm i forhold til forbruket, med installasjon av batterier som lades om dagen og brukes om kvelden/natta. I Tyskland, USA, Belgia er dette et tema som er hett for tiden. Her kan forbrukerne spare mye penger.

I India og mange land i Afrika

Man håper at gode og rimelige batterier som dette kan bli til stor hjelp i områder uten elektrisk nett. Her kan man lagre solenergi om dagen og bruke den om kvelden/natta og faktisk greie seg uten el-nett, og bli bærekraftig innen energi med en gang.

I Kenya ser man dette som en mulighet til å komme seg unna grepet staten har på elforsyninga i landet. Den har ikke gjort en god jobb, og nesten alle land distrikter er uten elektrisk strøm.

Også i USA ser mange fram til billige store batterier slik at de helt kan gå offgrid og slippe å være koblet til nettet. Her hos oss er det helt stille, nesten, for mange jobber med å bli frie, gjøre som de vil med sin energi og slippe reguleringer opp over ørene. Grønne sertifikater øker jo prisen på strømmen med omtrent 10%, og skrekk-apparatene smarte målere er det ingen som vil ha når de setter seg inn i hva det er.

Innføring av helsefarlige smarte strømmålere er på gang uten at vi vet det

En annen grunn til å komme seg unna elnettet er de såkalte smarte målerne som kommer. Over store deler av verden planlegges innføring av smarte målere, og i Norge er dette ukjent for de fleste. 84% har ikke hørt om det engang, og målerne skal være på plass i 2018.

De stråler oss og overvåker oss

De skal lette avlesingen og gi billigere strøm, men er i virkeligheten helsefarlige overvåkingsinstrumenter og et angrep på vårt privatliv. De representerer stor strålefare, og kan brukes til overvåking av vårt privatliv for de avslører i detalj hva du gjør og når du gjør det.

Alvorlige helseproblemer med stråling fra smarte målere

Helseproblemer som økt fare for kreft, tinnitus, nervøse lidelser og mer er påvist, og i flere stater i USA er det det nå i gang rettslig prøving av bruken av disse målerne.

Målerne er enda en viktig grunn til å komme seg unna de sentraliserte el-nettene som vi har.

Norsk soldrevet grill

En norsk solgrill er nå i produksjon, og ventes å bli en hit i sommer. Her kan du bruke solvarme til steking og grilling.

Interessant solgrill, og det kommer nok mer soldrevet utstyr.

Begynnelsen på en ny æra

Mange går nå bort fra nettet, såkalt offgrid. Vi ser begynnelsen på oppladbare, store, varige og rimelige batterier til privat bruk. Dette kan også kobles mot batteriene til elbilene når de ikke er i bruk, og få stor praktisk betydning, særlig i Norge som er en av de store elbilnasjonene i verden med snart 100.000 elbiler. Nye billige bærekraftige måter å generere strøm på er under utvikling.

Det er nå mange grunner til å forlate det sentraliserte nettet og komme seg over på systemer man har egen kontroll over. Følg med, sjekk priser og se hva du får til. Veien bort fra nettet er startet.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Her kan du lese om norsk solenergi

Les om farene ved smarte målere

Spennende brensel fra solen via fotosyntese i naturlig energibonanza.

Les også: