Edderkoppene har nøkkel til forståelse av naturens mekanismer

Edderkoppene har nøkkel til forståelse av naturens mekanismer

kategori: natur

Finn sammenhengene i naturen med hjelp fra edderkoppene

Edderkoppen på bildet er en påfugl-edderkopp som bruker de fine fargene sine til å tiltrekke seg bytte og i paringsammenheng. De finnes ikke i Norge.

En av oppgavene våre som mennesker er å finne sammenhengene i livet og naturen og praktisere det vi finner. En studie av naturen via edderkopper kan gi viktig forståelse. Edderkopper er ukens tema i naturkunnskap. Det finnes mange sorter edderkopper, eksempelvis fugle-edderkopper, hus-edderkopper, kors-edderkopper og taranteller.

Edderkopper er tradisjonelt for spesielt interesserte, for man mener de er ekle, giftige og omspunnet av sære myter. De fleste misliker derfor edderkopper, og prøver å unngå dem. Såkalt araknofobi eller skrekk for edderkopper er ganske vanlig, og det er forståelig. Men det kan likevel være på tide å sette seg inn i det som foregår i edderkoppenes verden, for de bruker mange varierte mekanismer som øker vår forståelse av naturen.

Vanlig husedderkopp snill og grei rydder, og redd for deg.

Overfladisk kunnskap hos de fleste, mange hobby-forskere

Gruppen edderkopper er en av skapningene vi bare kjenner litt. Vi har ikke peiling på hvor mange arter det finnes. Noen sier det er omtrent 48.000, herav omtrent 640 i Norge. Vi vet ikke hva de dypest sett holder på med, bortsett fra at de rydder opp blant insekter og andre edderkopper. Samtidig driver de med mye rart som gjør dem veldig spennende å finne ut av. Mer kunnskap om edderkoppene kan lede oss videre i vår forståelse av verden.

Edderkopper er rovdyr som dreper byttet sitt med gift. Byttet er insekter og edderkopper av mange slag. De aller fleste edderkopper er ikke farlige for mennesker, og bare noen ytterst få har gift som kan drepe et menneske.

Sort enke er svært giftig for et menneske. Den finnes ikke her, er dorsk, langsom og angriper ikke mennesker uten grunn.

Dykk ned i edderkoppenes verden

Det er mye å sette seg inn i rundt edderkopper. Husk at norske edderkopper ikke er farlige, de er bare nyttige. Bare noen få edderkopper i andre land er veldig giftige for mennesker. Det er karakurten i sørlige Russland, malmignattaen i middelhavsområdene, og sort enke i det nordlige Amerika.

Grupper av edderkopper kan bygge nett med ganger der de lever.

Her kommer noe informasjon om edderkopper EK - studer linkene under for mer.

Sebra hoppe-edderkopp hopper etter lyset og fanger bytte.

Fugle edderkopp kan spise fugler.

Man bør lære seg litt om edderkopper og utvide sin forståelse av verden. Lærer man seg å artsbestemme edderkopper kan man få seg en rik hobby - eller et godt yrke. Hva synes du?

Linker

Edderkoppkroken Norske edderkopper

Norsk Entomologisk Forening

Miljølære - Arts-tre

ARACHNOLOGISCHE GESELLSCHAFT

Nachweiskarten der Spinnentiere Deutschlands Spiderling

World Spider Catalogue

Les også: