Dyrk urter og planter hjemme hele året

Dyrk urter og planter hjemme hele året

kategori: helse

Vi har en egen tiltrekning til urters smak og duft

Urter er mat og ikke bare pynt i små kvaster. De har alle sin karakteristiske duft eller smak som kan heve matens inntrykk på sansene våre mange hakk. Bruk dem rikelig og få virkningen av dem for sunnhet og helse. De fleste er grønne, med alle de fordeler grønne vekster har. Mange urter har medisinsk virkning som er ganske kraftig, og det finnes mye gammel folketro om urter og virkningen de har. Basilikum skal ha en tiltrekkende virkning på det annet kjønn, og fennikkel driver bort negativitet, sier folketroen.

Ruccula vokser greitt inne

Ikke bare til mat, men helse

Gamle og nye legemidler er ofte basert på definerte virkningsfulle stoffer som er trukket ut fra planter eller mikroorganismer. Naturmidler basert på planter kalles urtemidler, de er ikke godkjente legemidler og er ofte blandinger av mange planter eller uttrekk fra planter. De blir gjerne markedsført på måter som kan få en til å tro at de er legemidler.

Les mer: Ketogen diett ernæring for sunnhet god helse utholdenhet styrke.

nytt_norge_urter Litt eksotisk kanskje: Aloe vera er ingen norsk plante, men kan dyrkes innendørs, og har mange gode egenskaper.

Legemiddel eller ikke, her er det egen erfaring og eget innsyn som gjelder. Populariteten av plantebaserte helsebyggende midler er økende, ikke minst blant ressurssterke mennesker som jobber med å sette seg inn i emnet. Det er vanlig at folk som oppsøker lege bruker urtemidler. Legene bør derfor sette seg inn i grunnene til at pasienter bruker urter, kjenne til mulige effekter, mulige skadevirkninger og om samvirkning med legemidler.

Les mer: Med mengder gode bakterier i tarmen blir du sunn og tenker klart. God tarmfunksjon bidrar til energi og god hjernefunksjon.

Urter brukes alminnelig som krydder i mat, og pizza uten oregano er utenkelig. Andre eksempler er timian i suppe, dill sammen med poteter, mynte i smoothie, persille og basilikum i selvlaget pesto. Ruccula/rucola er smaksrik, og er egentlig en salatplante, og vokser fint innendørs.

nytt_norge_ikea IKEA vil ha oss til å sette opp planter - det går bra med urter.

Mye næring i urter

Det som er mindre kjent er at urter har et rikt og bredt innhold av næringsstoffer og er rett og slett god og sunn mat. Urter er alkaliske og bidrar derfor til en positiv syre base balanse i kroppen. Det er derfor anbefalt å spise mye mer urter enn det vi er vant med. Å lage en salat med så mye som 50-100 gram urter i blanding er en ren sunnhetsbombe.

Man kan sjekke næringsstoffene via Matvaretabellen, se for eksempel persille og basilikum

Les mer: Grønne blader er smekk fulle av næring.

Tips om hvordan man gjør det

Urter oppleves av mange som dyre når du kjøper dem i butikken, men det finnes lyspunkter som man kan se etter, med priser rundt 10 - 15 kr. for en potte. Coop har fått økologiske urter med akseptable priser.

Det er lett å dyrke urter selv

De fleste gartnerier og hagesentre selger frø, samt Plantasjen skal ha en del. Man får ganske mange frø for 20-40 kroner. Nettbutikker har også frø til salgs - se linkene nedenfor. Hagesenterne har mye utstyr som potter, spirekasser og minidrivhus hvis man vil bli litt mer avansert. Men husk det enkleste er det beste og det som vil vare.

nytt_norge_ Her er et mer storskala opplegg for de virkelig ivrige ivrige.

Noen tips til dyrking av urter inne

Urtene man får kjøpt i butikken er ofte sådd i dårlig jord (torv) og tilført masse plantenæring. De er i bunn og grunn ikke ment å vare lenge, men hvis man deler dem opp, planter dem i ny og god jord er det mulig å få dem til å vare. Husk å gi dem næring ca. en gang i uken.

Urter trives best om de blir vannet fra bunnen av slik at de kan "drikke" gjennom røttene (når disse kommer ut gjennom hullene i vanningspotten). Vannet burde være lunkent, ikke iskaldt. Eva solo-potter er ikke nødvendig, vanlige potter fungerer like bra (og er jo gjerne litt finere da). -:)

Sørg for tilstrekkelig dagslys, men helst ikke midt i solsteken.

Karse vokser villig

Når det kommer knopper på for eksempel basilikum er det lurt å knipe av disse. Bruk gjerne knoppene i en salat. Knoppene stjeler utrolig mye næring fra urten og er ikke gunstige.

Mange urter kan gjerne trimmes litt. Skjær av stilken i 45 graders vinkel rett over neste bladutspring og det vil komme nye skudd der.

Om vinteren husk

Grønne urter er også en miljøfaktor inne i ens bolig. Lykke til med urtene dine!

Start med det tryggeste, søk etter nye ting etterhvert

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Urteoversikt med bilder Ravnsborg Gård

Den store urteboken for kropp og sjel

Urtekilden

Matvaretabellen med oversikt over næringsstoffer

Næringsdata (amerikansk)

BAMAs urteliste med tips

Solhatt.no Urter på nett

Urtekurs Urtehagen på Tofte

Les også: