Du selger livsenergien din for penger

Du selger livsenergien din for penger

kategori: økonomi

Et liv uten jobb er u-jobb

Tenk et liv uten fast jobb, et såkalt u-jobb liv. Man gjør hele tiden det man selv vil, man er lykkelig og tilfreds og sin egen herre. Livet er slik man ønsker å ha det, og det en gjør er basert på verdier en selv har valgt, som en kan stå inne for, som er økologisk balansert og i harmoni med andre skapningers interesser. Det er et godt konsept, en drøm å ha.

Les mer: Friheten er inne i en selv, og i et godt liv arbeider man fram mot å bestemme alt selv.

Krava gjelder for alle

Alle vil ha et meningsfullt liv uten drepende stress eller noen grad av kjedsomhet. I vårt samfunn ventes det imidlertid at man skal jobbe i til man er 65+ og oppfylle et vell av plikter fra barnehage og ut resten av livet. Det legges opp et løp som innebærer å delta i voldsomme forandringer. Tiden bindes hele livet gjennom til barnehage, utdanning og jobb omtrent klokken 8-16 pluss reiser og forberedelser, og etter hvile og soving er det lite igjen til andre ting.

Les mer: Begynn med å bruke lite penger på å bo.

Men hva gjør man for å få det slik man vil?

Det første er en rekke personlige valg – man bestemmer alt selv og ingenting er rett eller feil. Det blir slik en vil, og man legger ut på en personlig reise mot målet der glede, fred og kjærlighet er med. Ikke bli forstyrret av at noen sier at man må få en jobb, og at det finnes plikter overfor samfunnet. Livet er oppgaven og jobben som skal gjøres. Det er vanskelig å stå i mot, for det sosiale presset er enormt – det ventes at man skal kjøre løpet, og som voksen skal man bruke de fleste våkne timer på jobb. Levebrødet, også kalt jobben, er det som identifiserer. Livet blir til jobben.

Er du alvorlig nå?

Er det virkelig slik at alt du skal gjøre i livet ditt i det vesentlige er å gjennomføre en altoppslukende aktivitet kalt jobb som bare delvis er interessant, og der det viktigste resultatet er lønna di? Er vi kommet til det punktet at levebrødet fyller opp hele livet ditt slik at det knapt er tid til andre ting?

Problemet er at jobben alt for ofte mangler personlig innhold og dessuten ødelegger miljøet på Jorda. Dette opplegget har vi holdt på med snart i hundre år. Det har gitt levestandard, men ikke noe mer. Vi er blitt storprodusenter og gigakonsumenter, er åndelig tomme og holder på å ødelegge Jorda i prosessen.

Så la oss prøve å u-jobbe

Vi hører alltid at vi må ha penger for å leve, og det er riktig. Men det kommer nå opp gode ideer om hvordan man kan ha det i livet uten å ha jobb – å u-jobbe – hvordan man kan unngå å kaste bort livet sitt.

Godt prinsipp: Symbiose er om samarbeid og støtte og deling, her mellom organismer som sopper, alger og trær, miljø i samarbeid og deling i praksis

Kanskje du skal slutte i jobben

Det viktigste er å gjøre yrket mye mindre viktig og deg selv mer lykkelig. Vi lider alle under tvangsforestillinger som arbeidsetikk, samfunnsplikter og bidrag til alle mulige formål: lokale, nasjonale og globale. Det ropes om flere jobber, stimulerende tiltak for øket forbruk, tiltak og vekst for at bedriftene skal produsere mer, tjene mer så vi kan bruke mer. Det trekkes opp en spiral uten ende, og den enkeltes bidrag er viktig – man må stå på til man er 65+ og har rett og slett ikke noe valg. De sier at alt vil bryte sammen rundt omkring hvis man finner på noe annet og svikter oppgaven.

Myter, myter, myter

Å skape jobber er en myte, en endeløs runde med økonomisk aktivitet der alle konkurrerer vilt og hemningsløst, jobber mer og mer og kjøper mer og mer. Det gjør oss alle og verdens miljø syke, og tegnene på dette er tydelige overalt. Løsningen er å endre vektleggingen mot reelle behov, og samtidig legge vekten på samarbeid, enkelhet og å hjelpe hverandre.

Hva ønsker du mest av alt

Hva med et rettferdig og bærekraftig samfunn? Hus og hjem, sosialt liv, god og sunn mat, godt miljø, rent vann, blå himmel og frisk luft.

Når vi jobber slik vi gjør nå blir ikke verden slik. Industrisamfunnet skaper ikke en slik ønsket levemåte, og jobben er til bare for å betale regningene, ikke for personlig utfoldelse og glede. Vi gir ikke noe tilbake til samfunnet med glede for det hele er et pliktløp. Skole og oppvekst rammes også – blir gledeløs – for det hele er giret på å forberede oss på et liv i jobben, i levebrødet, i yrket. Jobben er altoppslukende, for det er den man bruker opp livet på.

Noe er svært feil

Noen er fornøyde. De fleste er ikke det, de står opp minst fem dager i uka i 40+ år og tilbringer dagen i samme trøtte rutine. Hvis du lurer på hvorfor du gidder dette, så er du ikke alene, og vi tar sikte på å komme med råd i flere følgende artikler.

Les mer: Mulig å tjene penger på bildene dine og starte en liten business.

Veivalg er basert på verdier for livet: Er du klar?

Hovedspørsmålet er utgiftsnivå

Hvor mye utgifter skal man egentlig ta på seg? Hva er det beste: høyere inntekter eller lavere utgifter?

Det er mye bedre å redusere utgiftene enn å skaffe seg høyere inntekter, og en vil se at det kan gjøres uten at en behøver føle at en har redusert levestandard. Men presset for karriere og høyere lønn gjør at man mister fokus på å redusere utgiftene og ønsket om høyere inntekter får dominere.

Reduserer en utgiftene reduserer en også forbruket og derved presset på Jordas ressurser, og hjelper til med å snu utviklingen i en økologisk retning.

Les mer: Lite penger gir stor personlig frihet.

Lavere utgifter gir større personlig frihet

Husk at det dreier seg om at man selger livsenergien sin for penger. Man bruker alle kreftene sine for å få penger til forbruk – hele livet går opp i en eneste stor forbruksorgie som stresser en og alle andre og gjør Jorda syk.

Det er svært viktig at det en gjør for penger gjør en ubetinget lykkelig og tilfreds, og at det gjøres med respekt for Jorda og alt som lever der. Når livet blir jobb bruker man opp livet for å skaffe penger. Penger er ingen gave for de skiller oss fra hverandre, og viser at vi ikke er glade i hverandre, ikke har forbindelse med hverandre og mangler tillit til hverandre.

Nye måter å leve på

U-jobbing er løsningen, et liv med lave utgifter og uten karriere, med leilighetsvis jobbing, deling, samarbeid og lokale løsninger. Vi vil følge opp med konkrete eksempler på hva dette innebærer i flere artikler. Lykken venter deg - følg med.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Les også: