Deilig okra spis en ny smak i grønnsaker

Deilig okra spis en ny smak i grønnsaker

kategori: helse

Mer variasjon i mat er bra for sinn og helse

Nye grønnsaker er spennende. Okra har en spesiell smak, og denne belgfrukten brukes mye i området ved det østlige Middelhavet.

Okra er en belgfrukt og kommer muligens opprinnelig fra Etiopia, men dyrkes nå også i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Okra er avlang og sekskantet i formen, og brukes på samme måte som sukkererter og bønner. Navnet gumbo brukes også.

nytt_norge_vegan_oppskrift_okra Okra med løk, tomat og krydder er velsmakende.

Slik kan du lage din første okrarett

Ingredienser

Prøv å få fatt i tørket lime, det er uvanlig her, men gir en fin ny dimensjon til retten. Arabiske og indiske butikker har ofte tørket lime.

nytt_norge_vegan_okra_grillet Grillet okra med en god vegansk dip er fin mat.

Tilberedning

Skrell okraen ved å fjerne de koniske toppene, legg i en skål og dekk en kort stund med vann og tøm ut. Vær forsiktig.

Varm oljen i en stor gryte og varm løken til den er blank. Sett til koriander og allkrydder, rør litt, og tilsett så tomatene, tørket lime og krydre med salt og pepper. Kok i 10 minutter, og press de tørkede limene og få ut den sure saften.

Ha okraen jevnt opp i panna. tilsett vann så de er nesten helt dekket, og kok forsiktig i 30 minutter. Beveg pannen litt innimellom, men husk at okraen knekker lett.

Strø koriander over det hele, og kok litt til. Kan serveres varm eller ved romtemperatur.

Mer om okra/gumbo

Okra kan bli fra 5 - 12 cm lang. Fargen kan variere fra grønn til grågrønn. Smaken er mild og god. Okra inneholder 12 pluss hvite og myke umodne frø som alle kan spises sammen med fruktkjøttet. Dun kan forekomme på belgen, men kan lett fjernes.

nytt_norge_vegan_deilig Dyrking av okra er ikke vanskelig, og noen hevder den har medisinske egenskaper.

Bruk og nytte

Okra brukes som bønner eller sukkererter, eller som grønnsak i gryteretter eller grillet som tilbehør til andre retter.

Før bruk kuttes begge endene og dunskjegg fjernes. Skyll godt i kaldt vann. Under koking utskiller okra en slimaktig saft. Denne kan unngås ved å forvelle okra i 5-10 minutter i fosskokende saltet vann eller ved dampkoking. Okra kan brukes til å gjøre sauser og supper tykkere.

Okra kan også stekes i panne med varm olje og serveres sammen med tomater og løk til kokt ris, samt brukes i salater etter forvelling, marinering og krydring.

Okra frø kan ristes og males og brukes som en kaffeinfri erstatning for kaffe. Frøene inneholder mye olje og har vært foreslått brukt til å lage biobrensel. Okra har muligens virkning som antioksidant og for antistress. Noen sier den kan motvirke tretthet.

nytt_norge_vegan_kalori Planten okra vokser villig.

Egenskaper okra

Den inneholder mye fiber og en god del vitamin C og vitamin K. Den er 90% vann, 2% protein, 7% karbohydrater og har nesten ikke fett.

Okra høstes umoden, og tåler lang transport og lagring. Foretrekkes fast og velformet uten sliming eller uttørring. Okra varierer noe i størrelse, og de små størrelsene er yngre, saftigere og har mindre fiber. Den lagres best i kjøleskap.

Velkommen til bruk av okra - en ny velsmakende grønnsak i heimen.

Les også: