Datakoden for livet vårt er dyktig laget

Datakoden for livet vårt er dyktig laget

kategori: teknologi

Menneskeskapt datasimulering nærmer seg virkeligheten

I en virtuell (Virtual Reality VR) verden finnes informasjon hele veien rundt den som sanser: man beveger seg, ser, hører, lukter etc., og det ser ut som om man går igjennom eller samhandler med dette miljøet.

Begeistringen er stor over utviklingen av dataspill i nye virtuelle verdener og spill i en annen dimensjon, og representerer en nøye planlagt distraksjon i vår virkelighet. Vår virkelige verden er allerede virtuell, en data-animasjon, og livet har tøffe regler for gjennomføring.

Slutte å leve og flytte til nettet

Mange mener de kan skape et ideelt liv på nettet, og folk føler virkelig at de er tilstede på nettet. Man kan utvandre fra sin egen verden til den kunstige virtuelle verden på nettet. 80% av de som er aktive på nettet har vært innom nettsteder som Second Life og World of Warcraft, og nettverktøy for samarbeid i jobb som egentlig bare er et produktivitets-verktøy, blir stadig vanligere.

Nettmøter er som om man er der, det opplevde er realitet, vi vet egentlig ikke hvordan realiteten bygges opp.

Ønsket om å finne meningen med livet, finne underholdning og spenning, skape en bedre verden, bli mer bevisst og intelligent, rydde unna personlige problemer er faktorer som gjør at folk etablerer en nett-tilværelse for der kan man bli den man ønsker å være uten hindringer.

Virtuelle spill som Ocululus Rift er under utvikling, og denne artikkelen sier noe om dem. Her kommer også begrepet "augmented reality" eller forsterket forstørret virkelighet inn med data-assisterte sanse inntrykk som lyd, video, grafikk eller GPS data. Med slik teknikk er det mulig å legge lag oppå bilder og gjøre den nye virkeligheten akkurat slik man vil.

Du kan få virkelighetstro opplevelser med Rift fra Facebook, men du vet det er spill.

Vi forstår vår datasimulerte verden bedre nå

Nye virtuelle verdener handler om 3 hovedretninger:

Datakraft og datakode blir en viktig del i utviklingen, og de skaper det nye virtuelle livet som snart blir helt likt det vi lever.

Her kjøres koden for ens liv, store datasentraler må til for å generere livet man lever i.

Religion inn i den nye virtuelle verden

Teologene oppfatter at religion kan forsvinne i cyberspace, og vil ha sin religion programmert som en funksjon i den virtuelle verden. Hendelser som armageddon eller verdens undergang og apokalypse eller gjenskapelse er på vei inn, og begrepet transcendental eller opphøyet kunstig intelligens er tenkt brukt for å få religionene inn.

Religion hører med på nettet

Kultur er et bilde av livet

Folk vil ha sin kultur inn i denne dataverdenen med alle sine muligheter, og her får programmererne en stor utfordring når folkemusikk, gravlaks, ferieplanlegging og alt det andre skal inn.

Plass for bevissthet

Transhumanistene tror nettet blir befolket av uavhengige selvstendige individer. De mener bevissthet kan bygges på nettet, og muligheter for å nå de høyeste nivåer er ønsket, og de vil ha programkode for utvikling av høyere bevissthet.

Du kan leve flere liv

En kan lage mange avatarer og leve i parallelle univers, hver med sine kulturer og sine befolkninger og spille ut alle sine fantasier.

Tenk deg en virtuell arbeidsplass, møter eller skole, en virtuell kirke, virtuelle fotballkamper, virtuelle konserter, virtuelle sykehusbesøk - det er egentlig ingen grense, og spilleren eller avataren styrer alt selv og føler virkelig at de er til stede.

Bli den du vil være - som avatar kan du leke her

Roboter trer inn i våre liv

Roboter har hatt rolle i industrien og det militære, men roboter som hjelpere for mennesker er ønsket pa mange områder. De vil bli som beskrevet i science fiction litteratur og Hollywood filmer, og gradvis få egne liv som de styrer og utvikler ved dataprogrammene sine som inneholder kunstig intelligens, også med transcendentale funksjoner. Transhumanistene sier at singularity - at maskinintelligens overgår menneskelig intelligens - er nær, men vil ikke si hva de legger i dette tidsmessig.

Skap nye liv

Dataverdenen eller cyberspace kommer nærmere og vi forstår mer. Nye virtuelle liv kan tilsynelatende bli bedre enn de man har nå for personen bak avataren - som aldri blir noe annet enn en selv - kan styre alt, avhengig av teknologisk nivå, datakodens kvalitet og funksjonalitet.

Hjerner trenger ikke kropper av kjøtt i de nye virtuelle verdener

Våre kropper av kjøtt trengs ikke, vi kan senke oss ned i nettet og leve helt som vi bestemmer, og tilsynelatende bli nye og frie. Eksempler som Second Life og World of Warcraft er vidt forskjellige, men hver på sin måte viser de veien videre, et med bygging av komplekse rike samfunn basert på en eller flere avatarer, og det andre et kamp- og strategispill med konflikter og allianser.

Virtuelle verdener nærmer seg vår verden

Vår kultur er preget av endeløs påvirkning, penger, krig og religioner, og noen har tenkt seg at det nye nettlivet skal være fritt for dette. Religiøse begreper som apokalypse, armageddon og eschaton der den gamle verden kræsjer er også med. De som trodde nettet gir en ny og bedre verden uten frihetsberøvende innflytelser tok feil for ingenting er nytt, det er bare slik at vi forstår mer og mer.

Filmer fra Hollywood har vist oss virtuelle verdener som en eventyrfortelling, men sannheten er at vår verden er en datasimulering og det vil bli klarere og klarere for alle. Forbindelsen med det som vi tror er det biologiske livet ønskes bort, og vi nærmer oss den ultimate og permanente levemåte i en kunstig verden.

Vi blir utfordret

VR er først og fremst en ny forretningsmulighet, og løser ikke noe i forhold til våre virkelige liv. Det kan bli underholdende som annen underholdning.

Framtida ligger ikke i å gjemme seg på nettet bak en teknologisk "fix". Verden er virtuelt drevet og oppgaven er å forstå det som skjer. Den er nøye gjennomarbeidet, har harde og klare regler for hva som er mulig, og den utfordrer oss på det kraftigste. Oppgaven man har er å reise seg og ta de eksistensielle utfordringene fram til løsninger.

Les også: