Cannabis hamp verdens viktigste plante

Cannabis hamp verdens viktigste plante

kategori: økonomi

Hva skjedde med hampen?

Norske myndigheter, politikere eller hvem vi skal gi skylden, har et sløvt eller tankeløst forhold til industriell hamp. Det er forbudt å dyrke her. En gang hadde de fleste steder i Norge bedrifter som laget tekstiler og tau av hamp, og nå er alt helt borte - uten forklaring. I stedet bruker vi utenlandsk bomull som er et miljøsvin, og oljebaserte syntetiske tekstiler som alle kommer fra fremmede land.

Les mer: Bomull økologisk skandale som overses fullstendig. Etablert bomullsindustri har pressgrupper, lobbying, propaganda og kjører på.

Historien om hamp er 7-8000 år gammel, det første vevde plagget i verden var sikkert laget av hamp, og den var i kontinuerlig bruk siden da i stor stil som den viktigste fiberplanten i verden helt fram til omtrent 1950. Da skjedde ting som ved nærmere ettersyn framstår som mystiske, merkelige og utrolige. Det ble innført forbud mot dyrking av hamp i de fleste land i en koordinert nesten global prosess.

Jack Herer, som har fått en legendarisk cannabis-art oppkalt etter seg, har skrevet en bok "The Emperor Wears No Clothes" som legger fram det hele i klar tekst med full dokumentasjon og stor liste med referanser. Cannabis hamp starter nå på nytt, og cannabis sativa som en gang var den viktigste planten i verden (tekstilfiberet hamp hadde en markedsandel på ca. 90%, lin hadde ca. 10%) kan bli det igjen. EU har nå tillatt dyrking av cannabis, men i Norge er det forbudt.

Les mer: Den forvirrede hampepolitikken i Norge

Vibram hampesko

Cannabis sativa L

Planten cannabis sativa L har mange navn: hamp, cannabis hamp, indisk, gras, weed, marijuana, rette sort, spinat etc. Fokus nå er bare på virkestoffet THC og rusvirkningen, og det blir fullstendig feil. Det er korrekt å hevde at cannabis hamp kan tilføre verden fantastiske verdier på mange områder, og nedenfor kommer noen av grunnene til det. Planten er idag utbredt over hele verden, dyrkes for fiber, frø og psykoaktive stoffer. Det finnes mange varianter, spesielt innen planter dyrket for sin psykoaktive virkning. Hamp har vært dyrket i Norge som fiberplante, og Foreningen for Norske Hampebønder arbeider for å få startet næringsmessig dyrking, det har vært dyrket hamp i Norge fra før vår tidsregning, det er funnet frø fra ca. år 700, og man tror vikingene brukte hampetau og introduserte det i Amerika.

Les mer: Hampfrø for et langt liv. Hampfrø er et rått godt flott tilskudd til kosten din.

Storskala dyrking av jordbrukshamp

Cannabis hamp er sett samlet den sterkeste, mest holdbare, med lengste levetid og naturlig myke fiber på planeten. Bladene og blomster-topper (marijuana) var blant de viktigste og mest brukte medisinene for to tredjedeler av verdens befolkning i minst 3000 år fram til begynnelsen av det 20. århundre .

Botanisk er hamp et medlem av den mest avanserte plantefamilien på jorden. Det er en diosiøs plante (har mann, kvinne planter og er noen ganger tvekjønnet mann og kvinne på samme plante), treaktig/urteaktig årlig plante som bruker solen mer effektivt enn nesten noen annen plante på planeten vår, og når en høyde på 3-6 meter i en kort vekstsesong. Cannabis kan dyrkes i nesten ethvert klima og jordsmonn. Hamp er uten tvil jordas fremste fornybare naturressurs. Dette er grunnen til at hamp er så viktig.

Hamp for tau og tekstiler

Her er gode grunner til å dyrke og bruke cannabis hamp

BMW i3 er mest karbonfiber har også hamp, Mercedes C har 40 kilo hamp

Olje av hamp er til glede og nytte.

Sykehus i Canada behandler baby for epilepsi med hampolje

Hamp tilsatt betong og brukt som isolasjon for miljøvennlige hus

Økonomisk stabilitet, fortjeneste og frihandel

Med alle fakta på bordet vil folk rushe for å kjøpe varige, biologisk nedbrytbare "Pot Tops" eller "Mary Jeans," osv., laget av en plante uten sprøytemidler eller plantevernmidler. I dag er det ikke slik. Rollene til hamp og andre naturlige fibre bør bestemmes av personlig smak og verdier, ikke av utilbørlig påvirkning av lover, subsidier og tollsatser som holder visse fibre borte.

I snart 75 år har hamp vært holdt unna markedet, og det finnes ikke lenger offentlig kunnskap om det utrolige potensialet til hampefiberen og dens bruk. Ved å bruke 100 prosent hamp eller å blande hamp med økologisk bomull vil du være i stand til å overlevere dine skjorter, bukser og andre klær til barnebarna. Intelligent bruk av hamp kan erstatte bruk av petrokjemiske syntetiske fibre som nylon og polyester med tøffere, billigere, kulere, absorberende, pustende, sterkere biologisk nedbrytbare naturlige fibre.

Kina, Italia og østeuropeiske land som Ungarn, Romania, Tsjekkoslovakia, Polen og Russland selger i dag solide hamp og hamp/bomull tekstiler. Disse landene bygger på sitt tradisjonelle landbruk og tekstilferdigheter, mens Norge har gitt opp.

Sannheten om hamp kommer nå fram

Hamp som tekstil er etterspurt over hele verden. I tillegg kan hamp dyrket for biomasse, erstatte fossilt brensel, bedre luftkvalitet og fordele goder til landsbygda og de omkringliggende samfunn. Mer enn noen annen plante på jorden kan hamp gjøre mulig et økologisk samfunn og økonomi.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Hemplogic om hamp i USA.

Bok: Jack Herer Hamp eller boken "Keiseren har ingen klær"

Foreningen for Norske Hampebønder

Bok: Chris Henderson: Hemp - Lifeline to the future

Les også: