Bruk salt med god smak til å stole på

Bruk salt med god smak til å stole på

kategori: helse

Salt er viktig for kroppens funksjoner, men vit hva som er riktig

Alle aktørene i vårt økonomiske system bruker hard reklame og bevisst propaganda for å selge varene sine. Derfor sies det mye som ikke er sant, eller er rene løgner. Dette gjelder også for salt.

Det er all grunn til å tro at vi får i oss alt for mye salt. Moderne prosessert mat bruker salt for eksempel for å bedre holdbarheten, gi bedre utseende, som smakstilsetning og det finnes mengder med varianter av salt. Pass på, for det er lett å få i seg stygge kjemikalier hvis man ikke er kunnskapsrik og bevisst. Spiser man riktig trenger man ikke spise salt som kosttilskudd, muligens bare litt for smak.

Rent salt finnes

Visste du at det finnes mange typer salt og at faktorer som renhet, ernæring og smak også spiller en rolle? Det er stor uenighet om hvor mye salt mennesker skal ta inn og hva slags funksjon salt har i kroppen. Vanlig salt eller natriumklorid NaCl produseres i store mengder, over 200 millioner tonn pr. år i verden, og brukes vidt og bredt til mat og i kjemisk industri. Salt har i gamle tider vært brukt som penger.

Naturlig animalsk kjøtt inneholder salt.

Myter om salt

Salt er myteomspunnet og vi har ikke klart helt å forstå hvordan det virker i kroppen. Salt får i folketroen skylden for helseproblemer som høyt blodtrykk, fedme og mange hjertesykdommer. Det finnes salt-forkjempere som vil at vi skal spise mye salt og det finnes motstandere som vil at saltinntaket skal reduseres helt ned til ingenting.

Det mangler fakta å stole på, og anbefalt saltinntak varierer fra land til land. Det går fra anbefalte doser på 1.5 gram per dag opp til doser på 6 gram. Noen sier at 12-15 gram er OK, og atter andre mener du kan spise det du synes er OK fordi kroppen skiller ut det overflødige. Samtidig er saltbehovet sterkt individuelt avhengig av hvor du bor, hvor stor du er og hvor aktiv du er. Sykdom som hjerteproblemer og fedme er ikke bare en saltsak, men henger sammen med maten du spiser, stress og livsstil.

Krystallisert salt på planter.

Fransk salt finnes i Camargue, Guerande - også i Spania har de saltinnsjøer som tørkes ut.

Hvordan salt blir produsert

Salt produseres ved utdamping av sjøvann, og fra saltgruver eller saltsjøer mange steder i verden. Salt finnes også i fjellområder som krystallisert salt fra tidligere havområder, mange steder finnes påstander om at saltet deres er flere hundre millioner år gammelt. Eksempelvis kan nevnes Himalaya-salt som finnes i Pakistan og India som inneholder svært mange mineraler og sporstoffer, mange i ekstremt små mengder, og noen mener disse saltene inneholder alle mineralene vi trenger. Her skal også finnes biofotoner (ultra-svake lysstråler fra levende organismer) som ble tilført saltet via solenergien under den langvarige fordampingen som fant sted (les om biofotoner i linken under). Samtidig mener de at mineralene så små at de er organiske og tilføres kroppen på cellenivå.

Himalayasalt fra India og Pakistan er laget i gruver og kraftig markedsført - pass på hva du kjøper. Det beste er lokale varer - vi lager salt i Norge også.

På leting etter rent salt

Rent salt finnes nesten ikke naturlig, for saltet er blandet med mineraler, sporstoffer og forurensninger i større eller mindre grad. Derfor raffineres det meste av salt via vann for å få fram rene saltkrystaller som deretter lages til det produktet man ønsker ved å tilsette stoffer. Mye salt tørkes ved svært høye temperaturer som påvirker krystallstrukturen og gjør saltet hardt. Vanlig bordsalt tilsettes ofte jod, antiklumpemidler, fluor for tannbehandling eller silikater for at det skal gli lett. Slikt salt har fått dårlig ry som usunt og skadelig, og folk går nå over til rene mineralsalter som Himalayasalt, rent havsalt og andre som svart Hawaii-salt som inneholder små mengder kull.

Mineralsaltene inneholder i tillegg til natriumklorid mindre mengder mineraler som kan ha en sunnhetsvirkning. Magnesium, kalsium, sulfater, metaller eller metalloksyder, spor av alger og sedimenter fra naturen kan finnes i salt. Forurenset sjøvann fører til at saltet ikke er helt rent. Dette gjør at mange nå går over til mineralsalter fra f.eks. Himalaya. Mange salt-typer markedsføres ganske hardt så det er ikke alltid lett å se hva som er riktig.

nytt_norge_ Norsk produsent er kommet på markedet med kvalitetssalt fra havet.

Les mer: Salt er en del av vår historie: NORTH SEA SALT WORKS er en familiebedrift lokalisert på øya Gossen i Møre og Romsdal. Vårt mål er å gjenopplive norsk salttradisjon.

Hvordan salt fungerer i kroppen

Kroppen lager ikke salt og vi må ha jevn tilførsel av salt. Spiser man lever, kjøtt og andre dyreprodukter inneholder de salt og man trenger ikke tilsette salt til maten.

Saltet bidrar til å opprettholde væskebalansen i kroppen vår, overføring av informasjon i nerve- og muskelsystemet, og er viktig for metabolismen og fordøyelses-systemet. Saltet finnes også i blodet og lymfen, nyrene regulerer saltmengden, og vi skiller ut salt i svette og urin. Mangel på salt kan gi svelling, koma og hjertesvikt. Den elektrolytiske funksjonen i kroppen er også relatert til kalium i kroppen. Elektrisk konduktivitet basert på Na og Cl joner fra salt er viktig for signaloverføring i kroppen, dvs. for bevegelse og tanker.

Det hevdes nå at saltmangel er en faktor i sykdomsbildet for hjertesykdommer og diabetes. Vanlig bordsalt er svært acidisk, og havsalt og mineralsalter er lett alkalisk. Sporstoffene i salt som finnes f.eks. i Himalaya salt og er samlet opp over hundrer av millioner år, er omdiskutert, men muligens en viktig kilde til de gode effektene slikt salt skal ha.

De fleste spiser dårlig salt

60-90% av saltet vi får i oss er industrielt salt fra maten vi spiser. Vi vet sjelden noe om dette saltet og hvilke tilsetninger som er brukt, og enkelte hevder at saltmengden i maten ofte er mye høyere enn oppgitt. Saltet i maten har mange funksjoner som smakstilsetning, konservering, bindemiddel, fargekontroll, strukturmiddel og kontroll med gjæring.

I tillegg til rent industrielt salt, tas det i bruk salterstatninger som algesalt, kaliumsalt og MSG monosodium glutamat. Soyasaus og fiskesaus inneholder store mengder salt som vi ikke vet noe om.

Det er mange saltsletter over hele verden.

Saltslettene i Bonneville i USA er helt flat og egner seg for testing av fart og å sette rekorder. Kanskje man kan spise saltet derfra?

Velg riktig salt

Vår klare anbefaling er å ikke bruke vanlig bordsalt og industrisalt. Hold deg unna prosessert mat og lag maten selv, inkludert salting. Finn ut selv hvor mye salt som er komfortabelt for deg. Rent, uprosessert havsalt eller mineralsalt er det eneste som er godt nok, og det du finner på vanlig butikk bør man være forsiktig med. Ferdigmat kan inneholde svært mye salt, så vær obs på det og prøv å unngå slik mat. Finn deg et salt som du stoler på og som smaker godt, tilpass saltbruken til det livet du lever, og du vil fort se at kroppen din takker deg.

Skaff deg kunnskap om salt, vær nøye og tenk lokalt og rent. Vis saltvett. Spis riktig: spis rikelig med mat fra animalske kilder.

Linker

NORTH SEA SALT WORKS.

Aksjon mot salt i mat UK

Spiselige salt

Norges offisielle syn på salt

Sunne saltanbefalinger

Menneskers saltbehov

Litt om biofotoner

Bok: Berge Chacko Supermat, J M Stenersens Forlag

Forskjellige typer salt: Salt er ikke magisk, vær nøktern og ren.

Les også: