Biologisk holistisk tannpleie forbudt i Norge

Biologisk holistisk tannpleie forbudt i Norge

kategori: helse

Vonde tenner handler om mangel på total helhetlig helse

Årsakene til tannplager henger sammen med din helse, men dagens tannleger borer ut hull og fyller dem. De kan med god grunn kalles kjevemekanikere. En holistisk tilnærming er i ferd med å bli aktuell, og her kobler man tannplagene sammen med hvordan kroppen fungerer og hva som er årsakene til plagene. Målet er å bygge opp igjen tennene, fjerne årsakene til tannhelseproblemene, gjøre behandlingen mindre smertefull og gi bedring som varer lenger. Sentralt i holistisk eller naturbasert tannpleie er syre base balansen i kroppen og din betennelses status. En acidisk eller sur kropp gir som kjent en lettere betennelsestilstand i kroppen, og legger grunnlaget for en rekke sykdommer. Den holistiske tannlegen finner tilstanden i munnen og kroppen din og bestemmer så hvordan du skal bli bedre.

Holistisk er bra

Fordommer overfor nye metoder er ikke helt uvanlige i Norge

En som fikk merke det var legen Vilhelm Schjelderup som i 1974 ga ut boken ”Legekunsten på nye veier”, hvor han argumenterer for nye behandlingsmetoder og komplementær medisin. Schjelderup håpet å få i gang en debatt, men han ble istedet kalt en kjetter og falsk profet. Det er alltid interesse for nye metoder, men man kan bli møtt med taushet eller anklager. Norsk Forening for Helhetsmedisin arbeider med saken, og har aktivitet på gang med både leger og tannleger blant medlemmene.

Tenner er en helhet - som en finger

Regulerte tannregler uten innovasjon eller vitenskap

For tannleger er det samme situasjon som for legene: Nye metoder må være godkjente, og dagens behandling er kjevemekanikk og man vil ikke ha endringer. Det finnes ikke noe om holistisk behandling noe sted, det giftige stoffet fluor er supermedisinen, og fylling av hull er den vesentlige aktiviteten for norske tannleger. Noen tannleger er begynt å kalle seg holistiske, men ved nærmere undersøkelser er det de tilbyr ganske likt alle andre. Men det kan være positivt at ordet holistisk er innført. Nytenking i norsk tannlegeverden er i praksis forbudt. I England, Tyskland og USA er nå holistiske tannleger i ferd med å bli en faktor å regne med.

Sterke tenner sterk kropp, kalsium begge steder.

Det er klart ar tennene er en integrert del av kroppen

De er en del av kroppens systemer med blodårer, lymfesystem, kanaler og nerver samt tranport av mineraler og næringsstoffer. Tennene er ikke bare kalkrester etter tidligere utvikling, og deres oppgave er mer enn å findele maten slik at spytt kan blande seg godt med den. De viktigste bestanddelene er krone og rot, dentin, emalje og på roten finnes et tynt lag sement. Tannmargen kalles pulpaen og inneholder nerver, bindevev og blodkar. Andre bestanddeler er odontoblaster (fra bindevev) og ameloblaster (fra epitel). Det finnes også signalsubstanser som BMP4 (eng. bone morphogenetic protein). I likhet med benvev består dentinet av krystaller av kalsiumfosfatet hydroksylapatitt. Emaljen er organismens hardeste vev og er nesten like hardt som glass. Den periodontale forbindelsen forbinder tennene med kjeven via millioner av fibre i mange retninger. Tennene inneholder en væske som ligner væsken i hjernemargen.

Mat og livsstil hører med til tannhelse og hjernehelse

Kompliserte virkninger

Karies er forklart som resultatet av en komplisert vekselvirkning mellom tannoverflaten og miljøet i munnhulen. Kariesprosessen ødelegger emalje og dentin fordi bakteriene danner organiske syrer som melkesyre som løser opp tennenes kalksalter (hydroksylapatitt).

De særlig viktige bestanddelene er kalsium som tennene trenger for å utvikle seg og beskytte mot karies, og fosfor som det finnes nest mest av i kroppen etter kalsium, og 85% av det er lagret i tenner og benstruktur.

Stoffene til bygging av dentin og emalje i form av kalsium og fosfor tranporteres via det dentale åre/lymfe systemet. Det virker som en slags små pumper. En sunn tann vil få tilført det den trenger via pulpaen og åresystemene der. Kroppen vil samtidig trekke bort de mineralene den trenger når kroppsvæskene blir acidiske.

Dårlige tenner kan stoppe hjertet ditt les her

Kroppen jobber for å holde balansen

Vi mister mineraler som kalsium og fosfor fra tennene våre når kroppens syre base balanse blir acidisk. Dette henger sammen med maten vi spiser. Er den i hovedsak alkalisk basisk vil vi ikke miste mineraler som kalsium og fosfor som istedet kan bidra til å gjenoppbygge tennene. Acidisk mat, f. eks. med sukker, brus, alkohol eller kjøtt gir større surhet i munnen og fører til ubalanse i bakteriefloraen i munnen som igjen øker hulldannelse og kan gi tannkjøtt betennelser. Men puster man riktig gjennom nesen kan dette balanseres ut.

Les mer: Riktig pusting gjennom nesen (Buteyko metoden) og dental relaterte forhold.

nytt_norge_ Det finnes mange kulturer som lever uten hull i tennene hele livet.

Tap over tid gir problemer

Langvarig tap av mineraler kan redusere tannhelsa og gjøre tennene sprøere, noe som kan gi emaljeskader. Dette er er vanlig i vestlige land, men ikke i Asia. Derfor løses begge disse problemene med sunne spisevaner og riktig pusting. Kost som er animalsk eller plantebasert, men med et minimum av kullhydrater vil bidra til god helse inklusive god tannhelse. En hovedregel er alltid å holde seg unna sukker, kaffe, alkohol, brus og prosessert mat.

Selvhelbredende mekanismer i kroppen

Kroppen vår er konstruert for å helbrede seg selv, og sannsynligvis gjelder dette også tennene. Hendene våre steller vi godt med. En skadet finger vil etter behandling normalt hele seg selv, og bli som før. En tann med hull borer vi ut og fyller kunstig masse i hullet. Den får ingen mulighet til å hele seg selv.

Amalgamfyllinger, også kalt sølv i tennene, inneholdt kvikksølv og var for mange en konstant plage. Det hevdes også at rotfyllinger er roten til store helseplager, og kan forårsake kreft og betennelser av mange slag. Det skyldes bakterier som er blitt igjen i rotfyllingen.

NAFKAM (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) i Tromsø har ingenting om holistisk tannlege. Heller ikke tannlegeforeningen har informasjon om naturlig eller holistisk tannpleie.

Tiden er moden for nytenking om tannhelse. I mange kulturer har folk aldri hull i tennene, så her er mye å tenke på.

Linker

Store medisinske leksikon om tennene våre

Rotfyllinger og deres effekt på vår helse

Innsyn: Fluorsvindelen

Doktor healer Storbritannia

Weston Price: Nutrition and Physical Degeneration.

Norske legestudenter ønsker mer informasjon om alternativ behandling

Fluor og tenner

Kan tenner remineraliseres med riktig ernæring?

Fluor Alert

Se artikkel om å reparere tennene dine selv

Les også: