Gode medier laget av folk man kjenner stoler på sjekker fakta

Gode medier laget av folk man kjenner stoler på sjekker fakta

kategori: frihet

Papiravisenes dødskramper fortsetter i nytt paradigme

Papiravisene er historie, men ikke gråt, for det gjør ingenting, for de nye mulighetene er store. Mediefrihet kan bli mulig med ny teknikk, nye folk, nye tanker og ideer. I de gamle mediene skilles det ikke lenger mellom fakta, reklame og tilfeldig prat for alt er likt. Man trenger ikke hovedmediene lenger for alt kan finnes der man selv bestemmer.

De gamle avishus krasjer, for det hjelper ikke å gå fra papir til nett med samme konsept. De nye interaktive modellene er her allerede. Nå henter man selv sitt innhold, man kan bli sin egen journalist og ens kunnskap er det en selv ønsker. Friheten er mulig, men den er ny og det tar tid å venne seg til det nye.

Les mer: Hovedmediene er løgnere, løpegutter og tjenere for finansielle og politiske mål. Vår medieverden er et redskap mot oss.

Realitetene biter kraftig, smarte annonser hjelper ikke mot megatrender.

Vi trenger ikke sentralt produserte "nyheter" fra planstyrte byråer som distribueres over hele kloden. Det er uten interesse for oss, de forstyrrer oss i våre daglige liv og har ingen praktisk betydning for oss. Innholdet deres er nå basert på internasjonale byråers agenda og betaljournalistikk, og de gjør ingenting selv lenger. De har skutt seg selv i foten og er døende. Nyhetsbegrepet som papiravisene har levd på er avlegs, og er bare støy. Trenger man egentlig noe særlig nyheter annet enn litt om stedet man er, selvvalgte forhold man er engasjert i? Hvor mye irrelevant informasjon skal man egentlig ta imot?

Støyen er over

Alle kan være sin sin egen kvalitetsjournalist og nettverktøy og egen interesse bærer stoffet fram. De små lokale aviser har en framtid - deres innhold betyr noe i ens eget og andre folks daglige liv. Globale forhold er aldri interessante, alle mennesker er lokale skapninger.

Stormediene kan fjernes, og friheten komme. Lenkene kan tas bort og ekte kunnskap formidles.

Det er det samme over hele verden

De kjente avisene legges ned. De inneholder hysteriske rapporter om ingenting, dommedag og katastrofe er hverdagen i avisene nå. De skrives om at børsen går til himmels eller aksjene gruses og kongen er innlagt på sykehus, gode oppskrifter og terror-artikler blandes uten bevisst vektlegging eller vurdering. Det er en grøt som velter fram.

Alle følelser, høye og lave, vises fram, branner og bilkollisjoner i et samrøre. Dagens krise er blitt denne times krise, ofte selvlaget. Journalistene lever videre i den gamle verden, se journalisten.no

Alle har sin egen og kan lese hva de vil og svare interaktivt. Dette er ikke helt gått opp for oss enda, ting tar tid.

Det neste medium som skal dø er dagens TV-kanaler

Alle vet at det kunne vært bedre, og det blir det snart. Personlige valg og egenbestemmelse er framtida. YouTube gir retningen, Facebook kommer, Apple TV blir personlig kuratert, og Netflix utvikler sine rammer. Det er imidlertid betenkelig at det lokale stoffet foreløpig stiller svakt i de nye mediene. Her er en jobb å gjøre for alle.

Lokale varianter kan vokse fram

Mediesentraliseringen er enorm og kommer utenifra. Vi trenger hverandre til å skape lokale fortellinger av betydning i våre liv, medier uten styring utenifra og genuint interessant innhold.

Ens egen blogg er en god begynnelse, og linker mot andre skaper innhold av nytte. Begynnelsen ligger her. Det krever innsats, men lønnen er en mye mer interessant verden å leve i.

Les også: