Automatiske roboter ringer deg

Automatiske roboter ringer deg

kategori: teknologi

Vi er der allerede - i ukjent område

Silvia er en ny talestemme fra dypet av store datasystemer. Hun har en innbydende stemme, men blir blir lett avvisende, og svarer "morsomt" på det man sier, så man må holde seg til saken. Apples Siri svarer at "Det vet jeg ikke så mye om".

Vi er alle kjent med firmaers tastetrykkmenyer for å komme fram til en virkelig person. Nå er vi igang med å rulle ut systemer som bruker robotstemmer, teknikken er blitt mektig avansert, og mer skal det bli. Vi er alle kjent med Apples Siri, og lignende produkter fra Google og Amazon. Det meldes at Google har kjøpt Boston Dynamics som noen sier lager de mest skremmende robotene. De har blant annet laget PETMAN for den amerikanske hæren. Har du sett filmen Frank og Robot om en robot som er en personlig assistent? Maskinsamfunnet er på vei inn, og vi er på vei ut.

Les mer: Dataspill gir innsyn i vår moderne kultur verdens skapelse. Dataspill bekrefter at vi er en dataanimasjon.

Humanoider er maskiner roboter og ikke mennesker.

Boston Dynamics Atlas: Humanoider kan ikke gjøre alt mulig ennå, men Boston Dynamics jobber med saken så de kan sende robotene sine ut på oppdrag.

Et virkelig tilfelle: Du får en telefon fra en person med koselig og innbydende stemme som vil selge deg et produkt. Innnledningsvis går alt greit, og så lenge du svarer klart for deg er alt bra. Men så dukker det opp en mistanke om at det er noe som ikke stemmer. Man snakker ikke med en person, men en robot styrt av et dataprogram. Du stiller testspørsmål og det hele blir klart - du snakker med en robot, og det er kommet for å bli, og det blir mer og mer.

Trenger du hjelp - tenk deg om før du får en robot.

Robot tjenere kan gjøre alt for oss og vi fjerner oss mer og mer fra det virkelige liv. Hva er det som er så fascinerende med å ikke gjøre noe selv? Snart kan roboter leve livet ditt for deg, og hva er hensikten med det?

Det blir etterhvert klart at roboten du har møtt på telefonen kun kartlegger dataene dine før du blir satt over til en menneskelig utgave av en selger som skal avslutte salget. Effektivitet er det saken dreier seg om. Det er langt fram til nyttig bruk.

Det finnes apper for stemmegjenkjenning

Last ned på telefonen og kjenn igjen stemmer.

Datateknikk erstatter oss bit for bit

Spørreprogrammer er allerede i drift i store mengder og det er nok å nevne Apples Siri og Google Androids personlige assistenter. Datateknikken lager virtuelle stemmer som etterhvert er blitt ganske avanserte og er modellert etter virkelige mennesker. Apple har norske stemmer i funksjonaliteten i Siri. Google lanserer Robin som er en spesialapplikasjon for de som skal kjøre bil og Eva gjør det du vil. Vi kan snart få syntetiske eller virtuelle popstjerner med datagenererte stemmer som vi kan endre og justere på slik at de blir slik vi vil ha dem.

Androidene er alltid på jobb.

Androidene er ikke skapninger, men bare datamaskiner med stemme, de har ingen følelser, vi vet ikke noe om dem. Unngå dem, og tenk på dem som det de er: Maskiner.

Stemmen blir styrende

Du kan bruke stemmen din til å styre utstyr og maskiner, og andre vil bruke stemmestyrt datateknikk til å gjøre alt mulig fordi det er svært effektivt og kan gi kundene bedre livskvalitet som det heter. Du kan koble dette til kunstig intelligens som kan ha sterk funksjonalitet, som kan hente og søke i databaser og bli virkelige eksperter på linje med IBMs berømte Watson datamaskin som matcher de beste i å svare på spørsmål.

Roboter må oppføre seg som mennesker og være høflige.

Hva skal vi egentlig med roboter? Den blir enda en ting til å forholde seg til, å sløse vekk oppmerksomhet på, miste fokus og slutte å leve.

Neste fase robot er under utvikling, mennesket skal ikke gjøre noe

Stemmebruk er vi godt i gang med, det neste blir bevegelse, beføling av overflater, uttrykke og forstå menneskelige følelser, reagere på berøring, forstå tonefall og intensitet i stemme slik at vi kan få en naturlig oppførsel og konversasjon på hvilket som helst språk. Stemmen skal tilpasses robotens personlighet og kroppspråk. Spesielle miljøer som autister, språkstudenter, lakkeringsverksteder etc. kan alle få sine tilpassede roboter. Alt er mulig.

En mann og hans maskin Frank og Robot. Latterlig.

Målet er menneskelig velvære og effektiv leveranse

Tale til skriftprogrammer er mer nøyaktige enn noen gang, og ypperlige for rapportgenerering, skriftlige meldinger og forfattervirksomhet. Du kan til og med få innebyggede makroer som letter arbeidet ytterligere. En intelligent personlig assistent er mulig for de som vil ha det. Tastatur, berøringsskjerm, tale og kanskje syn blir input valgene, og alt kan skreddersys i minste detalj med enkle tekniske midler. Grensene mellom menneske og robot holder på å viskes ut.

Effektivitet og menneskelig velvære styrer alt

Du ser sikkert skriften på veggen når maskinsamfunnet er under full utvikling og vil gi deg alt dette. Du får jo dette helt uten forpliktelser og du blir mer effektiv og kan tjene mer penger, spare tid så du kan tjene enda mer penger og bli en del av den nye transhumane generasjonen med direkte link for hjernen din til all mulig datakraft.

Roboter er ikke mennesker og blir det aldri.

Grenser viskes ut mellom robot og menneske og hvorfor det. La en maskin være en maskin.

Utfordringen er å klare å styre dette, sette grenser og få det reelt bra i våre liv. Kommunikasjonen en kan ha med en forutprogrammert maskin er begrenset, selv med elementer av IA kunstig intelligens. Det er ingen grunn til å være redd for virkningene av denne teknologien eller være full av beundring over utviklingen. Det er bare teknologi, og utfordringen er å finne mennesket i deg selv. Teknologi kan vi helt klart greie oss uten hvis vi vil. Prøv det.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Alt blir uvirkelig som i et spill.

Hvem snakker man egentlig med? Man vet ikke hvem man er og hva man gjør her, og likevel roper man ja, ja til all ny teknologi. Sover du eller er du bare hjernevasket?

Les også: