Autofagi god nyhet for sunnhet kroppen renser seg selv med vilt populær ketose

Autofagi god nyhet for sunnhet kroppen renser seg selv med vilt populær ketose

kategori: helse

Autofagi kroppen har eget system for resirkulering fjerning av celleavfall

Autofagi er en samlebetegnelse for prosesser hvor celler pakker inn og fordøyer deler av sitt eget innhold (cytoplasma). Denne prosessen er viktig for å holde et stabilt indre miljø i cellene (homeostase) hos mennesker, dyr, gjær, sopp, planter. Ordet autofagi betyr “selvspisende”, begrepet ble kjent i 1974, det kom mer i 2016, og det jobbes for å skaffe mer kunnskap.

Alt du trenger å gjøre for å dra nytte av autofagi er å praktisere litt selvkannibalisme, og la kroppen selv spise opp eller fjerne ting den ikke trenger. Kjernen i saken er ketose der fett er energikilden.

Les mer: Vegansk kosthold er ekstremt usunt.

Nobelpris fysiologi og medisin til Yoshinori Ohsumi for bedre forståelse av autofagi.

Slik fungerer autofagi

Tenk på autofagi som kroppens medfødte resirkuleringsprogram. Det er en naturlig prosess, og det er den måten kroppen renser og steller seg selv på. I denne prosessen lager cellene membraner som jager ut rester av døde, syke eller utslitte celler. Noe tas vare på, og de resulterende molekylene brukes til energi eller til å lage nye deler til celler. Autofagi gjør oss til mer effektive maskiner ved at vi blir kvitt defekte deler, stopper kreftvekster og metabolsk funksjonssvikt som overvekt og diabetes.

Autofagi spiller en rolle i å kontrollere betennelse og øke immuniteten. I studier på mus har man funnet at autofagi beskyttet mot kreft, nevrodegenerative forstyrrelser, infeksjoner, inflammatoriske sykdommer, aldring, insulinresistens. Mangel på autofagi kan være skadelig og føre til vektøkning, slapphet, og nedsatt hjernefunksjon.

Hvordan starte og påvirke prosessene i kroppen

Autofagi kan kreve endringer i det man gjør, kanskje noe ubehag og stress, men er vel verdt det. Det er en respons på fysisk stress av kroppen, og gir fordeler på lang sikt.

Det er egentlig bare å gå litt tilbake til våre forfedres levemåte og deres evolusjonære respons på å håndtere høytid og hungersnød i tider som skiftet mellom mangler og overflod. Det er egentlig å tilpasse seg til mekanismene i kroppen, og gjøre dem positive for kroppens tilstand og utvikling.

Vi vet mer om autofagi enn hva disse jegerne gjorde.

Slik optimaliserer man funksjonen:

Senk karbohydratinntaket

Man aktiverer autofagi med ketose. Man reduserer karbohydrater til så lave nivåer at kroppen ikke har noe annet valg enn å bruke fett som drivstoffkilde. Dette er det magiske bak det vilt populære ketogene kostholdet.

Les mer: Spis mest fett, litt proteiner og nesten ingen karbohydrater

Keto kostholdet er sunt, fettrikt (for eksempel fet biff, bacon, fet sild, smør) og inneholder lite karbohydrater. Fett er 70-80 prosent, protein 20-30 prosent, mens bare omtrent 5-10 prosent av matens vekt kommer fra karbohydrater.

Å være i ketose kan resultere i at man mister kroppsfett og beholder muskler. Det kan også hjelpe kroppen å bekjempe kreftsvulster, redusere risikoen for diabetes og beskytte mot hjerneforstyrrelser, spesielt epilepsi.

Ketose er som en autofagi-hack. Noen mener at et kosthold der ikke mer enn 30 prosent av de totale kalorier kommer fra karbohydrater også kan virke.

Mange begreper: intermittent faste, ketose, meditasjon.

Bruk periodisk faste

Å hoppe over måltider er noe kroppen kanskje ikke umiddelbart liker, men til slutt drar nytte av. Intermitterende faste har vist å forbedre kognitiv funksjon, hjernestruktur og nevroplastisitet som handler om hjernens evne til å omorganisere og gjenoppbygge seg selv.

Prøv å faste, og lag en fasterutine. Å faste i 18 timer et par ganger per uke kan faktisk være en mulig rutine for de fleste av oss. Regner man inn at man ikke spiser etter klokken 20, sover i 8 timer, og spiser igjen klokken 14 dagen etter kan en 18 timers faste være mulig.

Les mer: Helsefaste tar bort det som belaster legemet

Ulike varianter av intermitterende faste ser ut til å ha fantastiske helsemessige fordeler, alt fra bedre kroppsvekt, lavere risiko for sykdommer til økt levetid.

Tren ofte og lett - kanskje hver dag

Trening legger stress på kroppen. Trening skader faktisk musklene og forårsaker mikroskopiske rifter som kroppen straks helbreder. Dette gjør musklene sterkere og mer motstandsdyktige. Regelmessig trening er en populær måte mennesker kan hjelpe kroppen til å rense seg selv.

Les mer: Bred dyp mikrotrim gjør hele kroppen sunn.

Det er vanskelig å finne ut hvor mye trening som kreves for å styrke autofagi funksjonen. Litt hver dag hjelper uansett.

Tren litt og ofte, eller mer, ofte sammen.

Pilletrillerne kan komme

Det er mye penger å tjene hvis forskere kan trekke ut fordelene med autofagi til en pille. Folk leter allerede etter måter å indusere autofagi gjennom kjemikalier. Det ville være enklere enn ketose, trim og faste, men vi skal være langt unna det. Å spise piller må komme i annen rekke.

Epilepsi medisiner

Det finnes antiepileptika som etterligner ketose. Epidiolex , Stiripentol kan imitere effekten av et ketogent kosthold. Det brukes til behandling av anfall forbundet med noen former for epilepsi.

Hovedpoenget for autofagi og sunnhet er mest fett, ingen karbohydrater, noe protein, trening, faste

Det er fremdeles mye vi ikke vet om autofagi. Det er for tidlig å definitivt si at prosessen vil kurere kreft, gjøre deg til et geni eller motvirke aldring. Et grunnleggende problem er at det fremdeles er vanskelig å overvåke autofagi i en levende organisme, spesielt et menneske. Karbohydratbegrensninger, faste og regelmessig trening gir alle selvstendige fordeler i tillegg til at de påvirker autofagi i kroppen.

Det beste som kan skje er å få en sunnere og sterkere kropp og bedre hjerne. Følger man de tre optimaliserings-rådene over kan man få det.

Les også: