Ashtanga yoga livslangt studie for styrke, helse og indre ro

Ashtanga yoga livslangt studie for styrke, helse og indre ro

kategori: helse

Ashtanga yoga får kropp og sinn til å flyte sammen

Ashtanga yoga betyr åtte lemmer eller legemsdeler, den er blitt populær og betegnes som solens yoga eller kraftens yoga. Her koordineres bevegelse og pust nøye, og øynene skal ha bestemt fokus i alle øvelser. Det legges stor vekt på daglig eller regelmessig praksis.

Ashtanga yoga i felles gruppe gir sosial effekt

Hele den første serien (primary series) med grunnleggeren som veileder

Ashtanga-klasse i arbeid, og man kan støtte hverandre.

Ashtanga yoga som lærer for helse og disiplin

Alle bevegelsene skjer i bestemt rekkefølge, med bestemt inn-og-ut pust for hver bevegelse. Det er pusten som driver bevegelsene, ikke omvendt. Noen av bevegelsene er anstrengende, og det kan være vanskelig å holde puste-rytmen. Puste-teknikken som brukes heter Ujjay, og kan sammenlignes med slik man puster når man sover tungt, sakte inn og ut, og veldig dypt. Det er helt utrolig hvor fort man blir varm og hvor mye man svetter.

Det fins 6 forhåndsdefinerte serier, der hvor den første serien er den man lærer først. Å gjennomføre den første serien tar fra 1-2 timer, og inneholder styrke- og strekkeøvelser designet for å øke konsentrasjonen, styrke musklene, bli mer fleksibel og slappe av.

Det tar lang tid å bli mester, men det aller viktigste er å arbeide jevnt og trutt og se utviklingen komme.

Alle bevegelsene i Ashtanga yoga første serie. Det fins 6 serier.

Ashtanga yoga er for alle

Alle bevegelsene har flere nivåer, og når du blir mer fleksibel og bygger styrke, kan du gå dypere inn og strekke mer. Du vil kjenne smerte, for du må ta i for å komme videre i, men det er deilig smerte, slik som man kjenner ved en gradvis oppmyking og forlengelse av muskler, og en gradvis oppbygging av styrke.

Man opplever å bruke muskler og tøye steder på kroppen som man ikke har gjort før, og det er ikke uvanlig å begynne å le eller grine siden man slipper ut følelser som har lagret seg i kroppen. Dette gjelder spesielt rundt hoftene, nedre del av ryggen og rumpa, men andre steder også. Nakken og skuldrene strekkes og slipper ut mye stress, og fungerer som en motvekt for de som vanligvis sitter mye.

Ashtanga yoga er en del av den rene vei

Ashtanga yoga stopper tankene eller fantasiene som flyr omkring i hodet ditt, og fjerner støy. Bare etter noen minutter blir alt litt lysere og lettere, og man blir lettere til sinns. Jeg er alltid i ro, har aldri vært født og vil aldri dø, er uten forbindelse med tiden, lever alltid i dette øyeblikket og er fri fra alle tvangstanker.

Vi kan bruke Ashtanga yoga til å akseptere hardt arbeid som hjelp til renselse, studere tekster om yoga og overgi oss til de store kreftene i universet. Ashtanga yoga tar et helt liv å beherske.

Man kan alltid utvikle seg

Det tar lang tid, men man får det til fra dag en

Med lang tid menes lang tid, og du må komme deg på matta, svette og se resultatene selv. Det fine med yoga er at alle lykkes, på sitt nivå. Det er utrolig hvor fort det går før man ser framgang. Det kan læres bort i grupper eller individuelt, og man gå gjennom hele serien hver gang, eller lære såkalt "Mysore-stil" som er slik at man ikke får gå videre før man kan de bevegelsene som kommer før.

Dypere filosofi

Når man har lært seg alle bevegelsene, tenker man ikke på hva man gjør lenger, og hele sekvensen blir en meditasjon. Alt blir så klart at verden kan se ut som glass.

Man arbeider seg framover mot fysisk og åndelig klarhet.

Ashtanga yoga er en egen livsstil, om sunn kropp, tanker og følelser. Yoga er om integrasjon og spiritistisk praksis og egentlig om livet. Filosofien som ligger bak kan også være nyttig å vite noe om. Kosthold, rytme, respekt for naturen og seg selv er en del av det. Man skal ikke øve på månedager, og helst skal Ashtanga yoga gjøres om morningen med en gang man står opp, og helst på tom mage.

Oppslutningen om yoga er stor, og med god grunn for den kan gi god hjelp i livet ditt. Overalt hvor man reiser finner man likesinnede, og er en fin måte å møte nye folk og utveksle erfaringer.

Det fins andre former for yoga enn Ashtanga yoga, som er mer moderne, men med mye av filosofien fjernet, og fungerer mer som lett tøying eller aerobic, enn åndelig praksis. Selv om Ashtanga yoga ikke er veldig gammelt, er det basert på eldre former for yoga ofte med veldig dedikerte utøvere.

Yoga gir en utrolig styrke og fleksibilitet

Ashtanga yoga er ordentlig yoga

Det er stor promotering av de forskjellige retninger, det blir vanskelig å finne hva som er best for deg ut fra din situasjon. Husk at yoga er en stor industri som markedsføres hardt og bevisst, så vurder nøye og ta deg god tid. Ashtanga yoga har et offisielt institutt i Mysore i India som autoriserer lærere. Det tar mange år å bli autorisert, men også andre som ikke har studert ved instituttet kan lære bort Ashtanga yoga.

Her finner du en liste over autoriserte Ashtanga-lærere fra instituttet som ble drevet av skaperen av Ashtanga yoga: http://kpjayi.org/teachers-directory/europe

Det fins flere lærere i Norge, klikk på navnene i listen for mer info.

Prøv Ashtanga yoga i morgen allerede

Du trenger ikke være myk eller sterk for å begynne med yoga for alt kommer etterhvert når du begynner - alt faller på plass. Lykke til!

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Mysore Yoga Oslo

Puro Yoga Oslo

Sri Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute i India

Les også: