Artikler > Økonomi

Lev livet som lokasjonsuavhengig digital nomade

Av Einar Eldøy 4.7.2024

TA STYRINGEN: En fast jobb tar all tiden din - bli digitalisert og effektiv

Hjemmekontor er bra, men kanskje ikke nok. Det er alltid tid for å tenke/gjøre nytt. Det ingen har tenkt/gjort før er innovasjon. Innovasjon kan bringe deg langt, og nå er det populært å tenke digitalisering via internett. Bruker du Zoom? Har du videomøter der det ikke spiller noen rolle hvor du er på Jorda?

Hjemmekontor er saken nå (2022-23-24), men det er lenge siden det startet, og tiden er moden for mer, mye mer. Flere store teknologifirmaer har gitt sine ansatte full frihet som digitale nomader, mens andre går inn for hybridmodeller. Topp talenter foretrekker nomadetilværelsen - er du et topptalent? Mange industrier melder seg på nomadetanken nå.

Vi trenger alle penger

De fleste er tvunget til å tjene penger, og den mest vanlige måten å gjøre det på er å få seg jobb. De som har jobb må oftest ut om morgenen og møte opp et sted, enten det er kontoret eller ute på et oppdragssted. Det er ofte reisevei, selv om man bor sentralt, og en arbeidsdag tar opp til 10 timer hvis man ikke legger inn overtid, det er minst 50 timer i uka, nesten halvparten av tiden du er våken. Man får noen uker ferie, men må bo og være i nærheten av jobben.

Siden jobben krever at du skal møte opp på bestemte tidspunkt, som oftest om dagen når det er best å være ute, bestemmer de også når du skal sove og når du skal stå opp.

Internett fins overalt og alle bruker data

I dag er det mange som sitter foran dataen hele dagen. Mange har ordnet det slik at de kan jobbe hjemmefra noen dager, men man kan ikke dra avgårde eller ta fri når en vil. Å la alle jobbe hjemmefra er det ikke mange bedriftsledere som tror på, de stoler vel ikke på at folk er effektive nok. Hadde det ikke vært deilig å være sin egen sjef og slippe å måtte slite seg ut av senga når du egentlig har lyst til å sove et par timer til? Her er noe av det du kan oppnå hvis du velger å bli en digital nomade:

  • Tjen penger hjemmefra via Internett.
  • Slipp å dra på kontoret, jobb fra hvorsomhelst, reis hvor du vil når du vil.
  • Legg deg og stå opp når du vil, ingen flere alarmer om morgenen.
  • Jobb når du vil. Du kan trene om dagen og jobben om natten, opp til deg.
  • Kutt kostnader eller tjen mer penger ved å bo på mer økonomisk gunstige lokasjoner.

Høres bra ut? Les videre for å finne ut hvordan du setter i gang.

Finn ut hva du kan

Å jobbe over Internett innebærer at du må kunne noe som kan utføres med en datamaskin. Programmering, design, markedsføring, testing, oversetting, sekretær-tjenester, salg, konsulent-tjenester, tekster, forfatterskap og mye mer er ting man kan gjøre over Internett.

Ta riktig utdanning. Leger, politi, advokater, fysikere, økonomer, statsvitere, historikere og filosofer får som oftest bare jobber i en institusjon, og du lærer lite som du kan bruke til å jobbe online. Tenk på dette før du bestemmer deg for utdanning. Programmering tar tid å lære seg, men man tjener mer enn de fleste og jobben er den samme uansett hvor du er i verden.

Hovedvalgene for å skaffe seg inntekt som digital nomade er

1. Jobb som freelancer og selg tiden din

Jobb per time, dag, uke, måned eller ved behov. Skaff deg faste kunder som betaler godt, eller legg deg ut som freelancer på Upwork eller FIVERR. Det er en god ide å sjekke kategoriene der for å se hva du kan tilby.

Dette kan være en bra måte å starte på. Bare søk online på 'hire freelancer', 'frilanser' (det fins noen i Norge) eller lignende. Det fungerer nesten som Manpower, bortsett fra at det er du som har kontroll og driver forhandlinger selv. Dette gir deg erfaring og øvelse, og er et fint sted å leie folk hvis du trenger hjelp til et større prosjekt. Timelønnen bestemmer du selv og folk leier deg basert på inntrykket du gir, kommentarer og rating.

2. Lag ditt eget produkt og selg det

Dette er litt mer risikabelt, og vanskeligere å tjene penger på, men belønningen kan være deretter. Hvis du har et produkt, enten det er ting du selger online, en app, en web side, musikk, design, kunst, hva det måtte være, kan du selge det som en tjeneste og tjene penger over Internett. Hvis det slår an er det ikke noe lønnstak, og du slipper å alltid måtte sørge for å skaffe nye jobber. Det er lettere å fokusere når du driver med kun en ting. Hvis du gjør noe du brenner for, blir det mer gøy, og man tenker ikke engang på at det er "jobb".

Hvis du kan selge rent digitale produkter, slik at du slipper å måtte gå på postkontoret for shipping eller reise til fabrikker rundt om i verden for å kjøpe inn, blir det lettere. Alt som låser deg til spesifikke lokasjoner eller varer er litt mer risk. Målet, hvis mulig, er å være helt uavhengig av andre enn deg selv.

Reis hvor du vil

Som digital nomade kan du reise hvor du vil når du vil. Du kan selge eller leie ut boligen din, og bare leie en bolig et annet sted på steder som AirBnB legger ut eller finne et rom eller hotell. Dette høres deilig ut, men er ikke alltid optimalt. Når man er på farten er det vanskelig å konsentrere seg på grunn av uforutsette forstyrrelser, og man kan få problemer med teknologien hvis man reiser for langt ut i jungelen.

Velg en lokasjon hvor du trives, og bli der noen måneder så du får jobbet ordentlig. Da blir det mye billigere å leie også. Hvis du ikke kan finne et rolig sted å jobbe, kan du lete fram kontorer eller co-ops hvor du også kan møte likesinnede. Det er tusenvis av digitale nomader i dag, og du finner dem overalt.

Reisingen er ikke bare en mulighet til å se verden samtidig som man jobber, men kan hjelpe deg økonomisk. Du kan bo på steder som er billigere, og tjene penger der du vil. Det er ikke noe problem å få betalt i dollar, euro eller bitcoin. Hvis du ikke trenger så mye penger, hvorfor ikke jobbe mindre for å få tid til å lære seg nye ting? Eller jobbe steinhardt i noen måneder og ta fri resten av året? Opp til deg.

Samtidig er det enkelt å lære lokale skikker og språk. Dra til India og lær yoga eller jobb fra Thailand og lær thai-boksing. Eller hva med sjaman-trening i Peru på spansk? Det er bare fantasien som setter grenser når du ikke har et fast sted du må være. Som digital nomade er det mye enklere å planlegge dagen.

Sett opp et firma og bankkonto

Når du lever som digital nomade og jobber hele tiden, vil mye av reisingen, maten, husleie og mer være fratrekkbart når du betaler skatt. I Norge er skatten skyhøy, så hvis du har tenkt å bli i utlandet, kan det kan være lurt å tenke på å sette opp et annet sted. Hong Kong og Irland er to gode alternativer. Ingen av dem krever at du bor der, og bank-oppsettet er enkelt. Så lenge du investerer mesteparten av det du tjener i bedriften og holder egne utgifter nede, trenger du ikke betale skatt i det hele tatt i disse to landene. Sjekk nettet for flere alternativer.

Ta med flyplasser i beregningen også. Jeg jobber super-effektivt på lange flyreiser.

Problemer med å være digital nomade

Etter en stund finner man kanskje ut at livet som digital nomade kan være vanskelig. Det kan være vanskelig å finne jobber, eller man må jobbe på rare tidspunkt på grunn av tidsforskjeller. Det kan være uvant å måtte ta ansvar selv for alt. Man får egentlig aldri følelsen av ferie selv om man jobber fra stranda i Costa Rica, og skillet mellom arbeid og fritid viskes ut. Man må fortsatt jobbe hardt, men uten maset fra sjefen kan man selv bestemme når.

Dette trenger heller ikke være noe du må gjøre hele livet, du kan alltids reise tilbake og ta en fast jobb en stund, det er fullstending dynamisk, og kan gjøres periodevis hvis man liker det.

Man sier også fra seg pensjonspoeng, og for å være helt sikker kan man kjøpe seg en helseforsikring, men ikke la slike ting hindre deg. Hver dag på kontoret, hvis du ikke liker det da, er en dag for mye. Som din egen herre fins det ikke noe lønnstak, og du kan bare spare penger selv.

Konklusjon

Det er ikke lett å frigjøre seg helt fra systemet, men som digital nomade er det du som har kontrollen. Du bestemmer selv hva du bruker tiden til og hvor du er, og blir dermed helt lokasjonsuavhengig. Selv om det kan virke litt risikabelt, og krever litt mot, så er friheten du får helt ubetalelig. Grip sjansen og bli digital nomade du og.

Photo by Fabian Wiktor