Artikler > Økonomi

Hjemmerestauranter spennende mulighet

Av Einar Eldøy 4.1.2024

Utnytt hjemmet ditt til å tjene penger, og start restaurant hjemme hos deg selv.

Subkultur spising kalles det av noen for å gjøre det eksotisk, og felles spisebord i eget hjem er det opprinnelige. Ideen er god, og det er mulig å drive restaurant hjemme hos deg selv. Du bruker leiligheten, uthuset eller huset ditt, kjelleren eller kanskje til og med hytta di til å drive restaurant. Det vanlige er å bruke kjøkkenet og stua, og lage maten innenfor de praktiske rammene det setter. Samarbeidspartnere kan levere deler av måltidet, og hjelpe deg til å utvide rammene og fortjenesten.

Du kan koble deg opp mot en nettside for å få gjester, eller du kan gjøre tilbudet kjent via kontakter, oppslag eller presse. Referanser fra tidligere gjester hjelper også. Det er flere konsepter i bruk, og noen steder er det "de som kjenner noen" som får komme inn. Mulighetene er mange - ny matglede og ny innsikt, og penger inn i lokalmiljøene.

Det er penger i det

Du kan til og med tjene penger på det. Tar du kr. 500 pr. person for måltidet og tilsvarende for drikke, har 5-10 gjester har du 5-10.000 brutto pr. måltid. Er du flink med råvarene bruker du kr. 1700-3300 til det, og resten kr. 3300-6700 er ditt pr. måltid. (OBS egne regnestyrkker er best.) Avhengig av organisasjon etc. kan det bli gode penger av det, samt avhengig av hvor mange kvelder du kan kjøre og hvor rutinert du blir etterhvert som du holder på. Husk at du ikke kan gå konkurs på dette for du skal ha betaling eller depositum på forhånd, og direkte utgifter er små.

Klarer du å hente mye råvarer i naturen, på gården din, tomta di eller dyrke det selv kan det bli mye penger av det.

Konseptet har fenget mange steder

Du får god kontakt med lokale forhold - mennesker, miljøer, kultur, det er mulig å treffe andre for man spiser alltid rundt det samme bordet, man kommer tett på hverandre, man kan få i gang gode samtaler, få god informasjon og ikke minst få gode tips om stedet der man er og bli kjent med andre mennesker - alt er egentlig positivt.

Du selger deg selv også

I bakgrunnen har du din egen personlighet, din partner og familie som kan bli med og lage en opplevelse for gjestene. Utnytt lokalene dine, kompetansen din, samarbeid med lokale leverandører.

Underholdning kan også legges inn: sang, musikk, fortellinger av mange slag. Lokal vinsmaking er også i bruk.

Sett fra en gjests side er dette interessant, og å søke opp slike opplevelser der du reiser setter en virkelig spiss på turen. Mange kulturer er svært ulike vår egen, og å være gjest hjemme hos noen i en spesiell by eller i et distrikt kan gi innsyn i skikker og kultur du bare kan drømme om. Roast beef med Yorkshire pudding og mint sauce er best i Yorkshire laget av en hjemmekokk i hans eget kjøkken.

Man kan også invitere kjente, naboer og folk man møter inn til seg og la dem betale for det som serveres.

Spis godt lokalt kjøkken

Det kan være hjemmelaget paella eller tapas i Sevilla, et massivt måltid med mange retter i Amalfi, smalahove eller villaks i Lærdal med verdens beste moreller til dessert, chili con carne i San Diego - grenser finnes ikke for det kan bli et måltid du alltid husker godt. Glem de som har skrevet reviews, vær selvstendig og ta sjanser.

Eksempelet Spis med Raph

Raph er en italiensk kokk som driver restauranten sin fra leiligheten i Oslo. Han bruker organiske ingredienser fra lokale norske bønder blandet med syditalienske spesialiteter og teknikk. Han er inspirert av det nye nordiske kjøkkenet med naturlige råstoffer og nye originale metoder.

Målet hans er å finne ingredienser i nabolaget, samarbeide med bønder, bakerier, osteprodusenter, drikkeleverandører etc. I prosessen med å lage maten vil han være oppfinnsom og moderne. Jo mer lokalt det er jo mer spennede og enestående kan det bli, så hent saker i lokale hager, finn det i skogen og gjør det selv. Noen inviterer også en chef hjem til seg for å lage maten, og da blir det spennende og dyrt.

Kjøkkenet kan være vegetarisk og vegan, og ingrediensene er ofte ting man ikke kan skaffe andre steder, de vokser vilt og er bærekraftige og økologiske. Maten er alltid laget fra grunnen av og er håndlaget. Alt lages friskt fra dag til dag, og relasjonen til kokken er viktig. Den er ikke bare for mat, men for følelser og glede.

Det er ikke gourmetmat vi snakker om, men autentisk mat fra der man er

Man kan samarbeide med Slow Food bevegelsen som handler om å dyrke de enkle gledene ved god mat i godt selskap og koble matgleden med en forpliktelse overfor dyr, natur og mennesker. Alt dette kan du sjekke ut før du går hjem til noen for å spise.

Lukket dør restaurant er et amerikansk begrep som er brukt om denne type restaurant, men det har litt negative overtoner, selv om det er riktig at du ikke kan komme som du vil for du må gjøre avtale på forhånd. Også i Sør-Amerika brukes uttrykket puertas cerradas lukket dør. Kanskje det gjør det litt ekstra spennende.

EatWith er en internasjonal bevegelse

De inviterer deg til å spise i hjemmene til folk rundt omkring i verden, og de har sitt eget nettsted. Man kobles sammen med flotte verter, får høre om det lokale miljøet og det de er opptatt av, man kan få innsikt i lokale forhold og nyte deilig hjemmelaget mat.

Man kan servere frokost og lunsj også - med utsikt. Lokal innsikt i mat, skikker og kontakt med folk som bor der.

Utnytt hjemmet ditt til å tjene penger

Restaurant-ideen er god, og praktisk gjennomførbar for mange. Men det er også mange andre muligheter hvis du vil åpne hjemmet ditt, for det er ikke alltid nødvendig med dyre profesjonelle lokaler for å levere en god tjeneste.

Andre tips kan være

Ideen kan godt utvikles til andre ting enn restauranter og mat. Eksempler er språk, barnehage, datatjenester, musikk, konserter, kammermusikk, kunnskapstjenester og foredrag, konsulentvirksomhet, håndarbeid, strikking, reiseopplegg og samtalegrupper hvis du har egen kompetanse. Hva med å bruke kjøkkenet ditt som en liten fabrikk der du lager syltetøy, sennep, sylteagurker, fersk barnemat eller selger urteplanter fra inneteltet ditt, eller hva som helst annet du er ivrig på?

Ha god kontroll, gjør det lite og vakkert og det hele kan gjøres uformelt og uten å si noe til noen for det viktige er å få det i gang og la aktiviteten blomstre.

Hei, prøv dette hjemme hos deg selv, og skal du ut å reise snart så finn en hjemmerestaurant der du er, og du vil føle ny spenning. Søk på nettet - det er stadig noe nytt å finne.

Linker

EatWith: The future of dining is here. Join us at a communal table with hosts in over 200+ cities.

Se link til Oslo hos hos Eat With

6 gode tips hvis man vil starte hjemmerestaurant.

Photo by fauxels