Artikler > Økonomi

GOD UTNYTTELSE: Å dele mye er best for alle

Av Einar Eldøy 4.4.2024

Et godt samfunn alt kan deles lånes leies

Innen software har man lenge snakket om delt og åpen kildekode, og hatt stor nytte av det: Mange har tilført slike programmer fin utvikling og gode løsninger. Dette har ført til at et ønske om åpenhet rundt alt er kommet fram: Alt skal være åpent (Open source everything).

Ideen om deling og likhet lever og utvikler seg fortsatt, men er under press fra kommersielle interesser og sosiale konvensjoner. Du trenger ikke kjøpe eller ha alt selv, du kan låne eller betale for de ting og tjenestene du trenger når du trenger dem. Det er nesten ingen som kjøper smoking lenger, du kan lett leie deg en, og brudekjoler er også blitt populære leieobjekter. Å leie eller streame film er vanlig, eller til og med å finne den på nettet slik som tidligere Popcorn Time og Pirate Bay. Så vi deler alt med alle og tar ingenting for det

Å utvikle metodene rundt deltakelse, deling og leie av ting og tjenester er en investering i et godt liv og godt for framtidig ressursutnyttelse.

Bruk bibliotekene

Bibliotekene har god gammel tradisjon, og de er på offensiven om dagen, og utvider åpningstidene sine. Du får gå inn i et ubetjent biblotek fra klokken 0700 til klokken 2300, og sitte der og jobbe. Du kan bruke alt som står i hyllene og låne filmer, bøker og CDer derfra gratis. Bibliotek i mange land gjør dette nå, de stoler på sine kunder, og det er et godt tegn i tiden. E-boktjenestene deres blir stadig bedre, og alle titler finnes der. Er du interessert i gamle bøker kan du finne det også i det digitale nasjonalbiblioteket.

Transport med bussen, trikken og andre sine biler og sykler

Leiebil er ofte en god ide, men oppleves som dyrt selv om prisen mange steder er lavere enn NOK 100 for dagen for langtidsleie. Grupper av personer kan gå sammen om å eie og bruke biler i en pool, og bysykler finnes overalt. Bussen og trikken går en ny tid i møte med mer deling som bærende prinsipp. Kunsten å ta trikken handler om å dele og være i kollektiv.

En ny tjeneste sprer seg nå og det er taxi med en ny vri fra slike som Uber, Lyft og Sidecar. Det er basert på frie sjåfører med egne biler, og en app der du kan bestille bil når du trenger det. De bryter vanene våre, blir forsøkt stoppet, men sprer seg nå utover. Du trenger ikke egentlig egen blir når tjenesten er blitt vanlig. Etterhvert som dette modner ser du mulighetene til å gjøre felles sak med andre. Vi har alle like rettigheter i fellesskapet og det er fornuftig å dele alt.

Den beste ideen er kanskje en der folk i et nabolag bruker en app for å finne ut om noen skal kjøre samme vei som de, og får hekte seg på hos noen eller ta opp noen og kjøre sammen.

Bruk kollektive transportmidler, hent en bysykkel, delta i en carpool eller send en SMS til Uber når du skal ut.

Crowdfunding er å dele ved å samle inn penger til saker og prosjekter man er interessert i

Folkefinansiering eller crowdfunding er populært og vil vokse. Folk samler seg om saker de vil hjelpe andre med, enten det er penger, ressurser eller arbeidsinnsats. God software støtter oppunder slike tiltak. Crowfunding folkefinansiering er i starten av sin tid, og nytten er ikke fullt tatt ut ennå.

Her er link til CrowdfundHQ en god platform for crowdfunding folkefinansiering

Lei hus eller rom når du trenger det

Utleie seiler opp som aldri før, og alt fra fastbolig til ferieboliger finnes. Du kan leie rom hos privatpersoner for kortere eller lenger tid, og nettsteder som Airbn gjør stadige framskritt med boenheter av alle slag, små og store. Her er det bare å tenke videre mot større fellesskap og mer deling. Noen steder kan du til og med få bo gratis eller veldig billig. Sjekk ut Coachsurfing, Wimdu og Airbn og se hva de kan tilby over hele verden.

Har du færre ting rundt deg i livet ditt, og leier eller låner blir du mer mobil og kan lettere utnytte mulighetene til å komme til andre og nye steder.

Lei land når du trenger det

Å låne eller leie land eller jordbruksarealer har fått et oppsving etter som flere og flere ser nytten i å dyrke sin egen mat. Flere organisasjoner bidrar med formidling på idealistisk basis av landarealer til folk som vil dyrke selv. Det er land som de ikke bruker selv, og er en utvikling og videreføring av den gamle forpaktertradisjonen i landbruket, men nå ofte med små arealer på et mål eller to tilpasset den enkeltes behov. Landdeling vokser i popularitet. Et stykke land til alle er mulig, men primitiv eiendomsrett ødelegger og styrer.

Musikk er å spille selv

Vi er overveldet av stjerner og kjendiser som skal gjøre alt innen underholdning for oss. Det har sin plass, men det beste er å spille eller synge selv eller sammen med andre. Profesjonalisering og kravet til teknisk perfeksjon ødelegger mye, og det er fullt mulig å bli en kompetent musiker selv. Enkle ting finnes: blikkfløyte, munnspill, ukulele, enkle trommer og mer, og det er lett å bli brukbar. Perfeksjon er ikke nødvendig, men følelse og innleving er. Prøv å synge selv også, og sammen med andre.

Fortellertradisjonen er gull verdt

Å dele historier med andre i et fellesskap av muntlig fortelling er en tradisjon som nesten er glemt. Det har også med deling å gjøre, la andre få høre dine historier og du får deres. Fortell fortell mer, smør gjerne litt tjukt på.

Neste fase gir mer deling av alt

Dagens samfunn er gjennom kommersialisert og profesjonalisert. Det gir profesjonalitet og personlig avstand i alle forhold, og går ut over det personlige forholdet mellom mennesker. Tanken om deling med andre ut fra at man har lyst til det, er fortsatt levende og kan lede oss videre. Anmodningen til alle er å finne noen å dele noe med åpent og gratis.

Photo by Pixabay