Vendingen bort fra fjernsyn slik vi kjenner det snart fullført

Vendingen bort fra fjernsyn slik vi kjenner det snart fullført

kategori: teknologi

Ingen trenger flere TV-kanaler og snart har de heller ikke noen

Det er snart slutt på kabel og antenne TV, og i Norge blir det mer og mer uforståelig hva vi skal med RiksTV og DAB radio. Forskerne sier at folk elsker TV og vil fortsette. Javel, men de som vokser opp nå elsker ikke TV, de vil ikke vente på noe, for de henter allerede det de vil ha hos de nye leverandørene. Nye muligheter til egen selvstendighet på nettet har åpnet seg.

For TV som vi kjenner det er tiden snart ute. Utbredelse av nett med høy kapasitet skaper store endringer, nye muligheter og nye utfordringer. Muligheten for egne valg øker, men samtidig øker vår mulighet for å falle dypere ned i den teknologiske avgrunnen. Avstanden til en naturlig levemåte øker når vi bruker mye tid på kunstig produsert innhold som mest er ren underholdning. Innhold med krevende kunnskapsbygging er foreløpig i bakgrunnen.

Flere typer ny nett teknologi - her optisk kabel - skaper nye muligheter til å velge selv.

Les mer: Umenneskelig framtid 5G 5Gbps via nettet styrer snart våre liv. Høykapasitets nett over alt legger oss under teknologisk lokk.

Vi er opphengt i menneskelaget teknologi

De siste omtrent 50-60 år har fjernsynet styrt vår verden totalt. Innholdet vi ser på skjermen dominerer våre tanker og handlinger, og massepåvirkning og hjernevasking er det tydeligste resultatet.

Fjernsynsapparatenes teknologi for å bringe fram budskapet har vært under utvikling hele tiden, helt fram til dagens vakre flate tekniske mesterverk med bred funksjonalitet, antennetilkobling og i økende grad internettforbindelse. De gamle TV selskapene som eksempelvis NRK og TV2 sliter nå, og de kommer sikkert til å dø eller gjennomgå dramatiske endringer. Slik er det overalt.

Kablene kuttes overalt og nye muligheter åpner seg.

De nye mesterne for innhold vokser

Strømmekanalene med egne valg som YouTube, Netflix, Vimeo, Hulu og flere har overtatt, og man søker og velger nå selv hva man skal bruke tid på. Lokale kabelselskaper øker sitt streaming-tilbud for å overleve. Men virkeligheten er at antenne-TV og kabel-TV som formidler mange ferdiglagede TV-kanaler snart er historie og utgått på dato.

YouTube, Netflix, HBO, Vimeo via internett har overtatt. Kabel- og antenne-abonnementet er ikke lenger veien til godt innhold, og deres tilbud er snart ikke aktuelt lenger. De justerer så godt de kan men deres tid er over, og alt vil gå via nettet.

Blir vi sittende passive eller reiser vi oss og utnytter mulighetene.

Kravene til selvstendighet stiger og mulighetene kommer

Netflix, YouTube, HBO og de andre er ikke lenger et supplement til kostbare antennepakker, for de er blitt hovedsaken. Teleselskapene lanserer snart sine egne strømme-tjenester, og det gjør også Amazon, Sling, Sony og kanskje Apple. Men alle trenger innhold for å tilfredstille behovene, og kampen om det beste originale innholdet er i full gang. Det tragiske er at mange har tenkt å sitte klistret foran skjermen i timer hver dag.

Krav om modent fritt valg

De som vokste opp med et umodent YouTube er nå blitt voksne og vil ha et modent YouTube, og YouTube leverer varene, og har funnet en bra modell for innholdsproduksjon. Vimeo er i samme gate.

Utviklingen er gitt

Nå er innholdet og nettet lagt klart for egne valg, og enda mer skal snart bli mulig. Skjermen er flat og vakker nå etter total teknologisk utskifting. Men det slutter ikke der, og vi kan allerede nå se at det kommer høykapasitets holografi via optiske kabler inn i heimen, og 5G nettet vil finnes ellers hvor man er. Å gjøre teknologi til vår tjener er oppgaven vi står overfor.

Robot i heimen er feilplassert teknologi. Pass deg, tenk deg om og gjør det riktige: "Teknologi og verktøy er nyttige og kraftfulle når de er din tjener og ikke din herre".

Les mer: Holografisk 3D projeksjon er snart en virkelighet. Den optiske visuelle teknikken holografi kommer nå.

Håpefull kommentar om videre utvikling

Det er nå logisk sett mulighet for selvstendige vurderinger og egne valg, men det kan være at vi er på vei inn i en enda trangere blindgate styrt av de store mediene.

Alle ser en utvikling som ikke lar seg stoppe. Teknologien har invadert våre liv, vi bruker timer hver dag til å konsumere innhold som ikke bringer oss videre, det distraherer oss, stopper vår utvikling og det former alt vi tenker på og gjør. Mest av alt reduserer det oss som mennesker for teknologien er maskinmenneskets redskap. Man er ikke lenger den samme etter å ha sett på TV noen timer.

Det er så mye vi skal finne ut av, og fjernsynets død gir oss en ny sjanse til å finne ut hva vi er.

Vi blir mer menneskelige når vi reduserer bruken av teknologi. Godt selvstendig produsert og selvvalgt innhold kan lede til egen stimulans og egen utvikling, for egne tanker er livets kilde. Bruk tiden på dem, og egne tanker trenger bare litt teknologi.

Vi trenger ikke mye teknologi for å tenke, handle og leve. Teknologi skal heller aldri dominere våre liv.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.

Transhumanismen vil skape über-mennesker, og får teknisk hjelp til skapelsen.

Les også: