Artikler > Teknologi

Lilium nytt elektrisk driftsystem for fly uten utslipp

Av Einar Eldøy 3/23/2022

Alle venter på gjennombrudd for elektriske fly

De sier de holder på å bygge et fly og kontroll- og drifts-system som ingen har sett maken til før. Det tyske selskapet Lilium er i ferd med å lage et nytt bærekraftig og lett bevegelig fly for lokal transport inklusive indre byer. Hastigheten er opp til 400 km i timen, og det er beregnet for transport av både folk og varer. Lilium tar av og lander vertikalt, er stille og derfor publikumsvennlig, og har ingen utslipp av klimagasser i drift.

Ambisiøs målsetting

  • Null utslipp i drift
  • Svært effektiv cruise fase
  • Vertikal landing og take-off for tilgang i indre byer
  • Lavt støynivå for høyfrekvent lyd for indre by og kundeaksept
  • Plass til mange seter og mulig omflytting i kabin for lav pris over tid
  • Skalerbar med lite fotavtrykk og lav støy

Lilium har lagt opp faste nettverk i Tyskland, USA og Brasil

Firmaet har nå 750 ansatte, og 400 er ingeniører. De startet i 2015, og har allerede fått til mange vellykede konstruksjoner for demonstrasjoner av teknologien. Tradisjonelle jetmotorer driver 95% av alle kommersielle fly, og Lilium har basert sine motorer på samme prinsipp, og mye enklere. Deres elektriske jetmotorer har bare ett trinn drevet av en elektrisk motor med null utslipp. Hver motor er plassert inne i en egen kanal, og det er mange slike kanaler ved siden av hverandre inne i vingen.

Helt ny teknologi for fly

Den spesielle teknologien som er kjernen i Lilium flyene er "Ducted Electric Vectored Thrust (DEVT)" som er utviklet gjennom 5 generasjoner av demonstrasjonsfly. Elektriske jetmotorer integrert i vingene gir fordeler i forhold til lasteevne, aerodynamsk effektivitet og mindre støy, og gir nok skyvkraft under alle forhold.

Det er mange ingeniører som gjennom pressen hevder at konseptet er umulig. Er det mulig å lage en elektrisk jetmotor med nok skyvekraft - eller er dette egentlig en high-tech forsterket drone? De som lever får se.

Lilium søker sertifisering hos både europeiske og amerikanske luftfarts- myndigheter.

Utvikle bedre måter å flytte seg på: LILIUM

Foto Lilium