Artikler > Teknologi

Levende dataverdener for deg på Facebook Meta

Av Einar Eldøy 18/10/21 10:10

Facebook lager nye dataverdener for oss, Apple blir med

Nå kommer web 3.0, de digitale universene, krypto, virtuell realitet, metaverse og mye mer. Mye er ennå ukjent, men dette blir en stor forandring for samfunnet. Denne nye verdens økonomi kan bli større enn den fysiske verden vi lever i nå. Mange lurer på hvor konkret dette er, og hvor lang tid det vil ta: mer enn 10 år, kanskje mye mer?

Den verden vi lever i er kjent og kjær, men ideen om et datalaget univers kan bli virkelig nå. Det skal bli mulig å gå inn der, oppføre seg vanlig, finne mennesker der som du kan gjøre noe sammen med. Det blir et nytt internett til å være inne i, ikke bare stå utenfor og se på. Det skal bli som å være virkelig tilstede og virkelig gjøre noe. Slike verdener ligner dataspill, men man kan gå inn der og faktisk delta i spillet. Tenk deg en ny arbeidsplass, nye butikker, nye spill med virtuell inngang.

Metaverset vil føre deg inn i en omsluttende verden der du kan arbeide, lære, skape kunst, handle, være på konserter, dele med venner, og gjøre mange andre aktiviteter fra det virkelige liv. Nøkkelen til alt dette er at metaverset ikke er en bestemt virtuell verden. Det er infrastructuren som binder alle disse stedene sammen.

Facebook skifter navn til Meta Platforms, Facebook fortsetter som en av appene på plattformen. Sjefen for Facebook vil ha et internett fullt av virkelige mennesker og miljøer. De vil nå utvikle digitale verdener til praktisk bruk, og vil ansette omlag 10.000 dataingeniører de neste 5 årene for å jobbe med datalagede verdener. Dette er et av Facebooks viktigste prosjekter i årene som kommer. De vil omskape seg selv - for deg.

Internett med kropp hode følelser

En slik dataverden kalles et metavers, altså et univers som er dataprogrammert. Ordet metavers ble laget i 1992 i den skumle romanen Snow Crash. Der sto det at et nytt internett man kan bevege seg i vil bli utviklet. Man kan gå inn og møte levende mennesker. Miljøet er som et vanlig sted, selv om det er en dataverden. I romanen er vi i en stor by, like stor som de største byene i verden og enda større. Det finnes et nytelses-domene som bare er begrenset av fantasien, og der har et nytt datavirus kalt Snow Crash vist seg. Det knuser dataspillere overalt. Et ungt pizzabud på motorsykkel er den eneste som kan redde menneskeheten.

Alle blir med

Det er vanskelig å forklare, men et metavers er en virtuell virkelighet vi kan gå inn i og utforske. For de yngste er dette en verden som er beskrevet i filmen Ready Player One eller for eldre The Truman Show, bare større og morsommere. Det er ikke som å spille dataspill, men å plugge inn i en dataverden for å undersøke ting og bli kjent med og samhandle med folkene der.

Meta/Facebook jobber med nye verdener. De vil ha mer enn sosiale media, de vil bli firmaet som lager et internett man kan gå inn i, et digitalt univers som oppleves som virkelig. Det blir dyrt å utvikle dette systemet, og det kan ta 10-15 år. Andre firmaer som jobber med slike nye univers er Roblox, Epic Games, Unity.

Meta/Facebook har også et produkt som heter Oculus som er en liten skjerm i en boks foran øynene. Den har en laget en virtuell dataverden man opplever å være inne i. Den inneholder opplevelser, vakre bilder eller filmer, men man møter ikke andre mennesker. De har også en møteapp slik som Zoom og Skype.

Utviklingen av digitale univers er i gang, følg med, ting tar tid, nye muligheter åpner seg. En dag blir nye verdener en realitet. Vår verden og nye verdener kan bli en - eller mange. Det kan bli spennende - og helt nytt. Finn ut hva NFT er, forbered deg på å kjøpe en digital eiendom.

Vi kan leve et meningsfullt liv i virtuell virkelighet. Når teknikken er tilfredstillende utviklet ser vi ikke forskjell, for alt er virkelige verdener. Virtuell virkelighet vil gi oss både vidunderlige og fryktelige ting, og den menneskelige tilstand vil vi aldri unngå.