Artikler > Teknologi

Levende dataverdener for deg å være i

Av Einar Eldøy 10/18/2021

Nye dataverdener fra Meta/Facebook Apple Unity Roblox Pixar .....

Nå kommer web 3.0, de digitale universene, krypto, virtuell realitet, metaverse og mer. En stor forandring kommer som kan bli større enn den fysiske verden vi lever i nå. Men hvor konkret er dette, hvor lang tid vil det ta: 10 år, kanskje mye mer? Metaverse kan bli stort og forandre folks daglige liv, men vi vet ikke hvordan og hvor stor forandringen vil bli.

Pixar Studios har allerede en programmerings-plattform USD de sier er utvidbar til storskala formål.

Det er mange synspunkter på virtuelle verdener, og det kan være en dårlig ide. Det faktum at "alle" synes det er OK og ser på det som normalt at det kommer, bør få "alle" til å ta en runde i tenkeboksen. "Alle" er ikke tilhengere av virtuelle verdener - det er virkeligheten som biter og gjør oss til mennesker. Den virkelige verden vil alltid være her, eller blir det slik at vi ikke kan skille dem?

Tenk deg å gå inn i en virtuell verden, være en annen som du har kjøpt som et NFT eller laget selv, møte kjente som er virtuelle uten kjøtt og blod og følelser. Dreier dette seg om verdener som blir ekte og livaktige, eller sære greier som vi kan programmere som vi vil? Hvor nær kan vi komme hverandre i en slik verden?

Tenk igjennom saken

Den verden vi lever i er kjent og kjær, men ideen om et datalaget univers kan bli virkelig nå. Det blir et nytt internett å være inne i. Det skal bli som å være virkelig tilstede og virkelig gjøre noe. Slike verdener ligner dataspill, men man deltar faktisk i det som foregår. Tenk på en ny arbeidsplass, nye butikker, gode parties, nye spill med virtuell inngang der man er.

Metaverset fører deg inn i en omsluttende verden der du kan arbeide, lære, skape kunst, handle, være på konserter, dele med venner, og gjøre mange andre aktiviteter fra det virkelige liv. Nøkkelen til alt dette er at metaverset ikke er en bestemt virtuell verden. Det er infrastrukturen som binder alle disse stedene sammen.

Facebook skifter navn til Meta Platforms, Facebook fortsetter som en av appene på plattformen. Sjefen for Facebook vil ha et internett fullt av virkelige mennesker og miljøer. De vil nå utvikle digitale verdener til praktisk bruk, og vil ansette omlag 10.000 dataingeniører de neste 5 årene for å jobbe med datalagede verdener. Dette er et av Facebooks viktigste prosjekter i årene som kommer. De vil omskape seg selv - for deg.

Internett med kropp hode følelser

Ordet metavers ble laget i 1992 i den skumle romanen Snow Crash. Der hadde de et nytt internett man kan bevege seg i. Man kan gå inn og møte levende mennesker. Miljøet er som et vanlig sted, selv om det er en dataverden. I romanen er vi i en stor by som de største byene i verden og enda større. Det finnes et nytelses-domene som bare er begrenset av fantasien, og der har et nytt datavirus kalt Snow Crash vist seg. Det knuser dataspillere overalt. Et ungt pizzabud på motorsykkel er den eneste som kan redde menneskeheten.

Alle blir med

Et metavers er en virtuell virkelighet vi kan gå inn i og utforske. For de yngste er dette en verden som er beskrevet i filmen Ready Player One eller for eldre The Truman Show, bare større og morsommere. Ready Player One er en sci-fi film der verden er sentrert rundt avatarer i virtuell virkelighet.

Meta/Facebook jobber med nye verdener. De vil ha mer enn sosiale media, de vil bli firmaet som lager et internett som oppleves som virkelig. Andre firmaer som jobber med slike univers er Roblox, Epic Games, Unity. Meta/Facebook har Oculus med en slags virtuell verden, en liten skjerm i en boks foran øynene.

Utviklingen av digitale univers er i gang

Følg med, ting tar tid, en dag blir nye verdener en realitet. Vår verden og nye verdener kan bli én - eller mange. Det kan bli spennende - og helt nytt. Finn ut hva NFT er, forbered deg på å kjøpe en digital eiendom eller en digital tvilling. Det gjenstår å se om dette er et forbedret dataspill eller en virkelighet vi kan leve i.

Når teknikken er fin får vi vidunderlige og fryktelige ting. Men den menneskelige tilstand vil vi aldri unngå. Hva er meningen med dette, hvorfor gjør vi det? Skal mennesket avvikles? Er vi allerede virtuelle? Fatter du hva som skjer her egentlig? Er dette en bagatell, bare mer data, eller er det viktig?

Link

Pixars USD USD Universal Scene Desription for storskala animerte 3D scener.