Selvkjørende biler teknologi skremmer folk som forstår hva det er

Selvkjørende biler teknologi skremmer folk som forstår hva det er

kategori: teknologi

Bilens framtid om bruk av felles fornuft deling teknologi selvkjøring eller?

"Hvor tar de meg hen, og hva skjer? Hvem styrer denne bilen?" La oss ikke lure oss selv for det er fullt mulig å overta styringen av en selvkjørende bil, hacke den eller gjøre noe annet man ikke bestemmer selv. Det kan komme en dag da man ikke kan kjøre hvor man vil.

Det er lett å tenke seg at "onde krefter" infiserer og overtar kontrollen av det kontrollsystemet moderne biler og lastebiler bruker. Hensiktene med slik overtakelse kan være mange, men det er klart at de som har kontrollen kan krasje bilen i stor fart og slik lage henrettelser som er umulige å oppdage.

Det er masser av motforestillinger mot selvkjørende biler, og det som følger med innføring av slik teknologi: Det er en teknisk skrekkvisjon som nå vokser fram som til slutt kan skade oss alle, fullføre overvåkingssamfunnet og hindre oss i å gjøre det vi vil. Friheten vår er også av mange andre grunner i fare: Hold øynene åpne, tenk etter, pass deg og livet blir bra for deg og dine kjære. Det er heller ikke alle som skal så langt avgårde, så den voldsomme interessen for selvkjørende biler virker pervers og det man kaller en "fad". Hvorfor ikke se mer på bedre kollektivtransport, redesign av samfunnet for å oppnå mindre behov for transport.

Les mer: Frihet blir ukjent for alle og skal fullstendig bort. Vår kontroll over alle skal gjelde til evig tid.

Innovative løsninger for urban sykling er i rik utvikling. Overdreven fokus på hightech biler er ikke smart.

Les mer: Egen bil blir ulovlig, bare selvkjørende robot er lovlig, og den styres av sentralisert applikasjon i skyen. Inn med fullt kontrollert kjøring og sjåføren ut.

Sterk reduksjon antall biler kraftig økning i utnyttelse færre egne biler

Biler dominerer samfunnet og utviklingen av vår levemåte. De spiser urasjonelt opp vår tid, for transport er lettvint, og det finnes snart 2 milliarder biler her. De dominerer samfunnet vårt. Galskapen i utviklingen er klar, og nye tanker kryper sakte, men tydelig inn nå.

Gode sykler fritt tilgjengelige på baner under bakken vil bli populære.

Den viktigste endringen å få til er deling og felles bruk av bilparken, for bilene står i snitt parkert omtrent 90-95% av døgnet - de brukes nesten ikke og opptar enorme arealer. Selvkjørende biler kan føre dette framover.

Slik bruk av ressurser er komplett uintelligent, og det er åpenbart at det kan gjøres bedre. Det beste av alt er dessuten å holde seg i ro der man er og bygge et samfunn som har det man trenger i alt det små og frekvente, og som har gode transportløsninger for lengre reiser.

Biler vil altid være teknologisk tvang

Biler fører oss inn i en teknologisk tvangstrøye ved at de er så lette å bruke - kostnadene tenker vi ikke på - og vi kjører hit og dit i full forvirring, oftest uten plan.

All ny teknologi skal man være forsiktig med, for den kan brukes til å styre våre liv. Et helautomatisk kjøretøy styrt av teknologi kan brukes til å kjøre oss dit andre vil, den kan hackes og overtas av andre, og data om kjøring og hva vi gjør i bilen gjør oss til et lett bytte for overvåking.

Løsningen økologisk fornuftig transport

Det meste om biler i media er isolerte historier om nye modeller, ny teknologi, men utfordringen er å få laget et fornuftig helhetlig menneskebasert system for transport. Men ting tar tid. Dagens utvikling av biler startet for over 100 år siden, og en endring av betydning vil ta tid, for motkreftene er store og vår tenking er styrt og bundet av skyggene fra fortiden.

Her er noen biter av det som skjer

Det nye kommer ikke ennå, tenk alternativt også, for vi har god tid

Husk at innføring av nye transportformer vil ta tid, og for det er mer enn bilmodeller vi snakker om, og interessene er sterke. Kanskje sykkel og kollektivtransport er best, eller noe vi ennå ikke har tenkt på. Det ideelle er å kunne bli fraktet dit man vil uten å eie noe som helst. Et slikt utsagn fører oss mot det ideelle kollektivsystemet - det som finnes overalt, i alle avkroker. Det tar tid å komme dit, men vi kan jo drømme.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: