Pust alltid i nesa lukk munnen og redd livet helsa

Pust alltid i nesa lukk munnen og redd livet helsa

kategori: helse

Lettere nesepust med CO2 frigjør oksygen til hjerte og hjerne, nitrogenmonoksid desinfiserer nese bihuler lunger

Helse handler ikke bare om mat og trim, men også om å puste riktig. Hvordan man puster har alt å si for helsa. Det regulerer også den mentale tilstanden, følelsene og konsentrasjonen.

Det undersøkes nå om nesepusting kan virke positivt som førsteforsvar i kampen mot koronavirus på grunn av den desinfiserende effekten den har, se link nederst.

OBS: CO2 og NO

To faktorer er viktige. Gassene kulldioksid CO2 og nitrogenmonoksid NO skilles ut i lungene og i hulrommene bak nesen. De har virkning på surstoffopptaket og har en desinfiserende effekt og virker stimulerende på celleoverflatene i nesehuleområdet og i lungene.

I vår moderne stresskultur har vi glemt å puste riktig. Vi overpuster og har fått redusert helse. Vi må lære korrekt pusteteknikk på nytt, og det er ikke vanskelig. Alt vi skal gjøre er å assistere kroppen til å fungere slik den er ment å fungere fra starten av. Nok surstoff, friske indre overflater som er naturlig desinfiserte og resultatet er hjelp til god helse.

Essensen i riktig pusteteknikk er å alltid puste gjennom nesen

Da puster vi lettere, dypere og vi må lære å tåle litt mangel på luft i øvelser. Vi skal alltid puste gjennom nesen, natt som dag, og bevisst bruke hele lungevolumet fra topp til bunn. Effekten av dette er dramatisk bedre helse og ytelse for kroppen og hjernen. Husk at munnen er til å spise med. Vi må rette mer oppmerksomhet mot hvordan vi puster.

Høydetrening er populært blant idrettsfolk, for det øker kroppens yteevne. Lærer man de enkle prinsippene de benytter, kan man få bedre helse og ytelse - i dagliglivet - uten høydetrening, men med omtanke og noen enkle øvelser.

Amerikanske indianere lukket alltid barnas munn når de sov.

Lær deg den enkle nesepust metoden som ikke har ulemper og store fordeler. Det kan ta ukevis å få til overgangen til å puste gjennom nesen hele tiden, men når man greier det blir pustingen en mye mer effektiv prosess.

Pusten gir oss liv

I yoga er riktig pusting av grunnleggende betydning, og de sier kilden til livet ligger i pusten. Vi puster inn oksygen som overføres til blodet. Muskler, hjerte, hjerne og organer får oksygen fra blodet, og vi puster ut kulldioksid CO2. Kulldioksid er viktig for den regulerer hvor mye og hvor effektivt vårt opptak av surstoff er, og opptaket av surstoff styres via hjernen med nitrogenmonoksid og kulldioksid som signalsubstanser.

Flyten av blodet vårt er basis for å holde oss sunne. Når blodet flyter gjennom kroppen transporterer det oksygen og næringsstoffer til organer og muskler, inklusive hjernen. Da hjernen bruker tre ganger så mye oksygen som noen muskel, er sunn flyt av blod det viktigste for å holde hjernen sunn og i god funksjon.

Det finnes flere måter å stimulere og øke flyten av blod i kroppen inklusive hjernen. Mange av disse er helt naturlige: hyppig regelmessig bruk av kroppen, hyppige gåturer/skiturer, stretching, meditasjon, yoga.

Lunge: Trær tar opp CO2 vi puster ut og gir fra seg oksygen som vi puster inn.

Forstå nytten av kulldioksid CO2

Oksygen er vitalt og her kommer vi til et paradoks. Mengden oksygen man kan bruke avhenger av hvor mye karbondioksid CO2 som finnes i blodet. Vi puster inn oksygen og puster ut CO2 kulldioksid. Kulldioksid er ikke en avfallsgass. Det er den viktigste faktoren for å muliggjøre frigjøring av oksygen fra de røde blodcellene til metaboliseringen i kroppen. Dette er Bohr effekten som ble funnet av danske Bohr for over 100 år siden. Å forstå og gjøre nytte av dette fysiologiske prinsippet vil hjelpe en til å slutte å overpuste.

Hvordan vi puster bestemmer hvor mye kulldioksid som finnes I blodet vårt. Når vi puster riktig gjennom nesen har vi en tilstrekkelig mengde kulldioksid. Da puster vi rolig, kontrollert og rytmisk. Hvis vi overpuster, puster vi tungt, mer intenst og uten god rytme. Vi puster ut for mye kulldioksid, og resultatet er at kroppen faktisk gisper etter luft.

Hvis vi puster bedre og øker mengden CO2 kulldioksid i lungene, da kan vi levere mer oksygen til våre muskler og organer, inklusive hjerte og hjerne. Derved kan vi heve vår fysiske og mentale kapasitet.

<div class=‘hint'>Nesepust som beroligende verktøy - slapp av.

Dagliglivets pusting bestemmer hvordan man puster under anstrengelse

Puster man gjennom munnen når man er i ro og om natta vil kapasiteten til å ta i ved fysiske anstrengelser bli redusert. Overpusting gjør luftveiene smale og reduserer kroppens evne til å ta opp oksygen. Et annet resultat er sammentrekning av blodkarene og mindre blodstrøm til hjertet, andre organer og muskler. Dette har stor betydning for de fysiske evnene, for det er lungene som begrenser en.

Øv deg på å bli bedre å puste

En øvelse man kan bruke er å kjenne etter at man puster lett og dypt. Hold med hendene over bryst og mellomgulv, pust dypt inn og fyll hele volumet fra brystet og ned. Kjenn med hendene at buken fylles helt med luft. Hold pusten til du kjenner en mild lufthunger. Pust inn. Gjenta dette, og kjenn etter hvor lang tid det går før du kjenner lufthungeren. Hold på i 5-10 minutter, gjenta daglig. Øk tiden det går før du kjenner lufthungeren.

En annen øvelse er å holde pusten når du er ute og går. Gå vanlig, og tell hvor mange skritt du klarer å holde pusten før du må puste igjen. Prøv å øke antallet skritt uten luftinntak.

Å lære å holde pusten gir kraftig økning av nitrogenmonoksid i hulrommene i nesen og det gir kraftig utvidelse og mer glatthet i passasjene i nese og hals.

Disse øvelsene lærer deg litt om CO2 toleranse og åpner for mer oksygenopptak. Det finnes mange øvelser som man kan finne med litt leting.

Oksygenmaske: Tilførsel eller reduksjon - hva er behovet.

Riktig pust fjerner frie radikaler

Oksygen kan sees på som et næringsstoff. For mye oksygen kan skade vevet ved å danne et overskudd av frie radikaler. De er destruktive molekyler som skader fettet i cellemembranene. Frie radikaler lages ved den normale nedbrytingen av oksygenet under metabolismen. Bare ved å puste lager vi frie radikaler. Klarer man å puste optimalt gjennom nesen ved å opprettholde et sunt volum luftinntak kan man fjerne skader fra frie radikaler.

Kjenn prinsippene bak høydetrening

Høydetrening brukes av mange for å bli bedre i idrett. Da utsetter man seg selv for redusert oksygeninntak en kort periode ved å reise høyt til fjells. Blodets evne til å frakte oksygen forbedres, og øker det maksimale oksygenvolumet en idrettsutøver kan bruke.

Høydetrening er mye brukt, ta med prinsippene i det daglige.

De som bor høyt over havet har en tendens til å leve lenger. Årsaken er ikke presist kjent, men det kan være at oksygentrykket er lavere i høyden. Det finnes en enklere metode til å få nytte av fordelene med å bo høyt over havet: Hold munnen igjen og øv på å puste riktig.

Dette er en utfordring i intense øvelser der man under trening utsetter seg for luftsult eller mangel på luft. Luftmengden man puster inn og ut kan forvandle alt du trodde du visste om kroppen, helsa di, og hva du greier å gjøre. Riktig tilførsel av oksygen er sunt og gjør mulig større intensitet i det du gjør med mindre anstrengelse, eller kort sagt bedre form og ytelse. Det er lungene som lager begrensningene, ikke armer og bein eller hjernen. Det er hvor andpusten du blir som stopper deg.

Lungene sier stopp når man er andpusten.

Vårt samfunn gjør god pusting vanskelig

Det er av grunnleggende betydning å puste riktig. Men det er en stor utfordring for de fleste å puste riktig i vårt samfunn. Vi har over tid endret omgivelsene våre så dramatisk at vi ikke lenger vet hva riktig pusting er. Årsakene ligger i en cocktail av stress, stillesitting, usunn mat, for varme boliger og dårlig fysisk form. Alt dette bidrar til dårlig pusting. Dette gjør oss igjen slappe, feite, søvnløse, fulle av pusteproblemer og hjertesykdom. Våre forfedre levde helt annerledes med naturlig mat, mindre stress, fysisk arbeid med god pusting. Nå er alt det borte og vi strever for å overleve.

For mye luft i lungene gir dårlig helse

Moderne livsførsel øker luftmengden vi puster inn, og mer oksygen i lungene kan synes å være en god ide. Men det er feil, for åndedrettssystemet er helt mettet med surstoff, vi har mer enn vi trenger og må kvitte oss med overskuddet. Det er lett pusting som gir god helse og fin form.

Det største hinderet er et problem vi ikke ser: overpusting. Vi puster feil gjennom munnen og vi hører lyden av pustingen. Vi fyller ikke lungene helt ned, trekker ikke pusten dypt, har tett hals og nese, gjesper og sukker flere ganger for dagen. Det er dette som er overpusting. Vi puster inn mer luft enn nødvendig og det kan skade helsa eller gjøre oss slappe fysisk og mentalt.

Tape deg om natta, lett komisk men virker godt.

Nesepusting gir bedre oksygenopptak, varmer og fukter lufta til lungene, fjerner bakterier og støv, gir grunnlag for mer intens trening, er reservoar for nitrogenmonoksid som er signalsubstans i nervesystemet, nesepust motvirker syredannelser i munnhulen og hull i tenna, begrenser bakterieflora, reduserer snorking og apnea.

Når vi puster riktig har vi nok CO2 i blodet og pustingen er rolig, kontrollert og rytmisk. Når vi puster feil overpuster vi tungt, intenst, varierende og slipper ut for mye CO2. Kroppen gisper bokstavelig talt etter luft. Når vi puster riktig med med CO2 inne i oss kan vi levere mer oksygen til muskler, hjerte, hjerne og andre organer

Slik overpusting er vanlig nå, og resultatet er dårlig helse og form, engstelse, astma, tretthet, søvnløshet, hjerteproblemer og fedme. Det kan synes underlig at overpusting er årsak til alt dette, men vær sikker: riktig pust har stor betydning. La oss prøve å komme tilbake til riktig pusting igjen. Lukk munnen, bruk nesa.

Patrick McKeown: The Oxygen Advantage: The Simple, Scientifically Proven Breathing Techniques for a Healthier, Slimmer, Faster, and Fitter You

Is Nasal Breathing Your First Line of Defense Against Coronavirus?

Les også: