Artikler > Frihet

Ny normal: Si hei til alle du møter få dem til å smile

Av Einar Eldøy 26.12.2022

Blide fjes må inn i samfunnet igjen

Møter du noen er det en god vane å se på folk, gjerne inn i øynene deres, smile og si hei, hallo eller en bemerkning.

Jeg har et mål - å vise at jeg ser andre mennesker og å få mine medmennesker til å smile. Det gjør jeg ved å se på folk jeg møter og si hei til dem. Jeg smiler og sier hei til alle jeg møter, vel nesten alle, i hvert fall når jeg møter enkeltmennesker. Jeg reiser ofte med bussen og har oppdaget at buss-sjåfører liker at vi sier hei og takk til dem. Det gjelder alle yrkesgrupper vi møter. Smil og respekt er alltid bra.

Forleden dag kom jeg fra T-banen og satte meg på bussen sammen med min kone. Mannen som satt rett overfor oss sa: Jeg har sett dere før, nå er vi her. Vi kjente ham igjen, han kom også fra T-banen. Han smilte og vi utvekslet er par bemerkninger. God stemning. Det var alt, men det var litt nytt i denne tida.

Under pandemien var det helt forferdelig. Folk skjulte seg for hverandre, bøyde av og så bort, dro maska over fjeset. Blikk smitter jo slett ikke, så det var jo en psykologisk mekanisme. Til og med ute på tur holdt mange på med dette - unnvikende bevegelser, telefonsamtaler som alltid var viktige når jeg gikk forbi.

Det er naturlig å smile, det gir glede som varer lenge

Jeg har holdt på en stund nå, men det er ennå ikke blitt bedre etter pandemien. Mange gjemmer seg fortsatt, og noen hevder feilaktig at det er den nye normalen. Det er ikke nødvendig å innlede samtaler, men et fint smil og litt blidhet er alt som skal til. Ta del i den nye "se folk" bevegelsen du også.

Det kan hende de lukkede ansikter ute på gater og streder er en langsiktig trend for mediene har pushet negativitet på oss i årevis, kanskje snart i 50 år. De sier alt er farlig, i hvert fall alt de skriver om. De ser fare i alt. Slik er det ikke, verden er definitivt i det alt vesentlige befolket av gode mennesker som vi bør møte med et smil. Min mor var en blid dame, jeg prøvde å ha henne som modell da jeg var guttunge. Alle de som bodde i gaten vår var blide og sa alltid hei, ganske ofte sa de mer.

Utviklingen av Norge som de smilendes land er startet. Jeg skjerper meg hver gang jeg treffer andre nå. Jeg ser på dem og sier hei. Det skal bli min naturlige måte å møte andre folk på. Jeg kommer til å lykkes. Det blir bedre for alle hvis vi smiler til hverandre. Det blir en slags resett.

Link

Mediene tar gleden fra oss jeg vil ta den tilbake

Photo by Andrea Piacquadio