Geotermisk kraftproduksjon kan lages i berget under oss
Jordvarme er energien Norge har glemt - geotermisk kraft i mengder kan hentes til god pris
I berget under oss er det lagret energi i mengder. Det er ikke bare vulkaner og varme kilder, men lagret solenergi og energi fra radioaktive bergslag i jordskorpa.
Kilder til geotermisk energi er spalting av radioaktive mineraler i bergartene, lokal vulkansk aktivitet og solas bestråling av jordoverflaten med energilagring i vann og berg. Totalt tilsvarer denne energien rundt 35 milliarder ganger verdens årlige energiforbruk. Det er et stort og vidt felt som er i stor utvikling, det har mange aspekter, og geotermisk energi kan brukes både til kjøling og oppvarming.
Det finnes en europeisk organisasjon for samarbeid om jordvarme: EGEC – European Geothermal Energy Council
EGEC er en ideell organisasjon som fremmer alle aspekter av geotermisk industri. Den er grunnlagt i 1998, og målet er å fremme bevisstheten om og utvidelsen av geotermiske applikasjoner over hele Europa ved å utforme politikk, lette for investeringer og aktivisere forskning på området.
EGEC har over 200 medlemmer fra 30 land, alt fra utviklere til utstyrsprodusenter, energileverandører, nasjonale foreninger, konsulenter, forskningssentre, geologiske undersøkelser, offentlige etater, avdelinger og offentlige myndigheter. Dette gjør at EGEC kan representere hele den geotermiske sektor. .
Nå har EGEC publisert årsrapport for 2023
Publiseringen av EGEC Geothermal Market Report gir en grundig vurdering av geotermisk industris utvikling i løpet av 2023.
"Når vi presenterer geotermisk markedsrapport for 2023, står vi overfor et betydelig øyeblikk med vekst og forventning for det europeiske geotermiske markedet. 2023 var et år med betydelig transformasjon for geotermisk energi", sier Miklos Antics, EGEC-president.
I over et tiår har EGEC Geothermal Market-rapporten vært den viktigste publikasjonen for markedsinformasjonen til Europas geotermiske sektor. Kjent for sin pålitelighet og autoritet, gir rapporten en omfattende oversikt over industrien, som dekker elektrisitetsproduksjon, varme- og kjølesystemer, underjordisk termisk lagring, utviklingen av forsyningskjeden, og utvinning av kritiske råmineraler som litium. Den belyser de siste trender i det europeiske og globale geotermiske markedet.
Den etterlengtede geotermisk markedsrapporten for 2023 viser følgende
Geotermisk elektrisitet fortsatte sin marsj mot markedsmodenhet i nøkkelmarkeder Italia,Kroatia, Tyskland og Tyrkia. 143 geotermiske elektrisitetsanlegg er i drift over hele Europa, genererer ca. 20 TWh/år i 2023 (7 TWh i EU). Geotermisk er bevist å gi en stabil og sikker strømforsyning samtidig som den oppfyller krav til grunnlast og kan levere 10 % av EUs elektrisitet.
Sektoren for geotermisk oppvarming og kjøling fortsetter å vokse i tradisjonelle markeder. Antall nye geotermiske fjernvarmeprosjekter fortsatte også å vokse med nå 401 systemer i drift. 8 nye fjernvarme- og kjøleprosjekter ble tatt i bruk i fjor EU: 1 i Tyskland, 3 i Finland, 1 i Nederland, 2 i Romania og 1 i Slovakia.
Salg og nyinstallasjoner av geotermiske varmepumper var sterkt i nesten alle land Veksten har vært på ca 12), med ny rekord i årlig omsetning: ca 155 000 enheter i 2023. Mht. samlet kapasitet med 2,3 millioner geotermisk HK installert, var markedet fortsatt dominert av Tyskland, Nederland, Finland og Sverige, som representerer halvparten av installert geotermikk varmepumper i Europa og nesten halvparten av årlig omsetning.
Et annet aspekt som fremheves er den underjordiske termiske energilagringen (UTES) Den involverer lagring av varme under bakken i varierende perioder, som deretter kan hentes ut etter behov for oppvarming eller avkjøling. Denne teknologien nådde nye milepæler i 2023, i form av høyere temperatur lagret.
Den europeiske geotermiske sektoren sto overfor betydelige forstyrrelser Det var problemer i forsyningskjeden under COVID pandemien og bekymringer om energisikkerhet forårsaket av Russlands invasjon av Ukraina. Disse hendelsene understreket Europas avhengighet av eksterne kilder for råvarer, utstyr og generell energisikkerhet. Produksjon av geotermisk utstyr og komponenter er i stor grad laget i Europa. Det gjenstår imidlertid forsyningsutfordringer, spesielt for enkelte råvarer som betong, stål og aluminium, samt for elektronikk og visse metaller importert fra Asia.
Den globale geotermiske industri i de forskjellige land har gjennomgått ulike utviklingsbaner på grunn av forskjeller i geologisk landskap, markedsdynamikk og regelverk.
Nei, det er ikke "veldig" varmt 10-12 kilometer under oss
Det hevdes fra flere hold at man kan bore i jordskorpa og finne mer og mer varme jo dypere man kommeer, men det er ikke riktig. Vulkanske Island er et tilfelle, vulkanfrie Norge et annet. Det har vært to store forsøk på å finne varme dypt i grunnen, et i Tyskland og et i Russland, med boring til omtrent 10-12 kilometers dyp. Det har ikke lykkes å vise at temperaturen stiger voldsomt på vei nedover.
Nå må det bli heia Norge inn i den geotermiske verden
I Norge er potensialet fra geotermisk energi stort, kanskje opp mot 25 prosent av det totale strømforbruket per år. Vi bør ta geotermisk energi i bruk til kraftproduksjon for oppvarming og kjøling. De store anleggene for fjernvarme i Oslo og Bergen kan legge om til geotermisk drift, for da kan søppelet sorteres, komposteres, gjenvinnes, og all CO2 blir borte.
DELTAKERE I GEOPROSJEKTER I NORGE:
Universitetet i Bergen Christian Michelsen Research Høgskolen i Bergen IRIS IFE NGI NGU NIVA NORSAR NTNU Unifob
BKK Kongsberg Innovasjon Norwegian Piping Odfjell Drilling Rock Energy Single-Phase Power StatoilHydro
LINKER:
EGEC - The Voice of Geothermal in Europe