Gå ut i helt vill natur igjen
La det igjen bli som det var før
"Rewilding" er å gjenskape den opprinnelige naturen og la de opprinnelige planter og dyr i et område vokse fram. Det kan oversettes til norsk som "gjenoppretting av natur" eller "tilbakeføring av ville naturområder". Å få dette til krever konkrete tiltak, og de er ofte kraftige. Det finnes flere eksempler på "rewilding" i mange land: USA, Romania, Polen, Portugal, Skottland - de har gått hardt til verks, for det er ikke lett å "rewilde". En forutsetning er sterk vilje og forståelse av økosystemer.
Rwilding vokser nå fram, og det er mange som synes at ideen om å ferdes i helt vill natur er spennende. Å kunne ferdes i vill natur kan hjelpe til å forstå hvordan ville dyr vil ha det, se hvordan de egentlig lever, og forstå hvordan ville planter passer inn. Dette kan få oss til å tenke og handle riktig, bærekraftig og framtidsrettet. La oss se nærmere på sakens detaljer.
Viktige stikkord fra Rewilding Europe:
Praktiske initiativ fra organisasjoner/grupper/enkeltpersoner for å gi håp og hensikt med rewilding, oppmuntre til praktisk handling og samarbeid
Fremme naturlige løsninger, redusere miljømessige, sosiale, økonomiske og klimatologiske utfordringer
Tenke kreativt, bruke kunnskap, bygge miljøer
Komplementær bevaring - finne sammenhengene i naturen
La naturen lede, mindre menneskelig inngripen og styring
Bruke naturlig skala: Stort nok til at det kan virke
Handle i sammenheng med naturlige virkninger, i sammenheng med andre folk
Skape naturbaserte økonomier for næring, utbytte: få igang fiske og jakt der har værtmulig før
Langsiktig perspektiv - følge naturens sykluser, tidshorisont og ta den tid det trenger
Å få systemer til å virke sammen, koble mennesker sammen, og vær tålmodig
Utveksle kunnskap, støtte, bidra, dele, lære fra andre
Eksempler:
- Store beitedyr vilt i naturen er ingeniører. De konstruerer distribusjonen av plantearter, resirkulerer næringsstoffene og lar andre arter bruke disse næringsstoffene.
- Filosofen Arne Næss var en pioner innen økofilosofi og en ledende stemme for å fremme respekt for naturen og forståelsen av vårt samspill med den.
- Gjenoppretting og systematisk bruk av norsk natur kan også gi store muligheter innen fangst og høsting i naturen.
Forståelse av hva vill natur er - vi trenger et godt utgangspunkt
Kanskje det er best å skape felles forståelse først. Alt levende inngår i næringskjeder eller økosystemer, men det har vi lenge oversett. Vi har laget et økologisk ødeland, vi utrydder arter i stort tempo og skaper ubalanse. Vi er kommet dit at vi må gjenopprette balansen i naturen. Menneskeheten har levd etter slakteprinsippet: overalt hvor vi kommer dreper vi dyr som vi vil, enten for å spise eller for å klargjøre land for at mennesker kan bygge eller dyrke der. Vandrefugler som for eksempel grågåsa møter stadig større vansker med å finne steder å være, mennesket overtar alle naturlige habitat.
Menneskene framstår som tankeløse eller feilfokuserte
Mennesket mener de kan gjøre hva de vil, for naturen er deres og de gjør hva de vil. Det de ikke vil ha et sted fjerner de fort og konsekvent. Vi har systematisk masseforfulgt dyr til de er borte. Eksempler er den amerikanske bisonen og den europeiske visenten der millioner av dyr ble til praktisk talt ingen. I Norge er det mindre enn et par tusen rovdyr igjen av alle sorter, og omtrent 90 ulver. Jerv og gaupe felles systematisk. Rev jages overalt, og andre dyr, som for eksempel bever har dårlige betingelser. På den annen side er hjortebestanden altfor stor i deler av landet, og det tyder på ubalanse.
Det er plass til store antall dyr
I Skandinavia kan man ha en vinterbestand på omtrent 700.000 elg, og det fødes 200.000 elg i året. Har man 1000 ulver vil disse ta ut omtrent 20.000 elg i året. Vi kan ha 300.000 hjort, 120.000 dåhjort, 350.000 villsvin, nær 2 millioner rådyr, 6000 gauper, 4000 bjørn, 1500 jerv. Dette er mulig når vi vet hva vi holder på med, og gjør det vi skal.
Gjenreising kan starte
Nå har menneskeheten et stort prosjekt foran seg, inklusiv nordmenn i sitt eget land - å gjenskape vill, spennende og bærekraftig natur med naturlige dyrebestander, og naturlig planteliv i økologiske systemer. Uttrykket rewilding har vært brukt på engelsk, på norsk å gjenskape det ville. Fra Portugal får vi høre at de har brakt fram igjen arvinger etter tidligere tiders storfe, slik at Tauros, en spesialavlet versjon av det lenge utdødde uroksedyret er tilbake igjen.
Kaskader i næringskjedene - se sammenhenger
Vi må ta med uttrykket trofiske kaskader som er at i en næringskjede henger ting sammen i en kaskade. Å ta ut et ledd som for eksempel ulven i et område kan få store følger for hele økosystemet. Tilsvarende blir det store endringer hvis man slipper sauer inn i områder der de aldri har vært før. Med over en million vinterfora sauer og over 2 millioner sauer på beite om sommeren er påvirkningen på naturen stor, og ikke balansert. Store mengder sauer i et område kan drive bort alt annet. Å vite hva man gjør er viktig, å følge opp og være realitetsorientert.
Gjenoppbygging av naturen krever hard menneskelig aksept
La uberørt natur være. Så handler det om å restaurere økosystemer i massiv skala. Så handler det om å lære mennesker å akseptere og like at det finnes vill natur med ville dyr som vi skal ta hensyn til. Med ville dyr rundt seg blir det en ny opplevelse å gå ut i naturen og vite at her i vårt område finnes finnes rovdyr som ulver, gauper, jerv, bjørner, rev og andre dyr som moskusokser, villsvin, bever og enda flere som nevnt ovenfor. Andre dyr er der også, og husdyrene må vi alltid passe på for de er ikke egnet for fritt gjenge i naturen. Det er mye som må læres og gjennomføres.
Kaskadevirkning: Da ulven kom tilbake til Yellowstone området i USA
Ulven dreper og gir også liv, og det ble vist da ulven kom tilbake etter 70 års fravær i Yellowstone i USA. Hjorteviltet hadde spist store deler av vegetasjonen, ulven reduserte så hjortebestanden og trærne begynte å vokse igjen. Hjorteviltet fant plasser med lav sannsynlighet for å bli drept. Fuglene kom tilbake, bever kom siden den fant skog nær vannet, og dyr som oter, bisam, fisk, reptilier og amfibier kom. Bjørn, bison, smådyr, frukt, nøtter og bær fantes etterhvert også. Samtidig endret terrenget seg med mindre erosjon, mer kulper og dammer og større stabilitet og motstand mot flom.
Mange andre kaskadevirkninger er påvist: Hval i havet, planteplankton, karbon i atmosfæren, krill og fisk i havet - alt henger sammen.
Virkemidlene er mange
Stopp av tømmerhugst i stor skala, fylle igjen dreneringsgrøfter, stoppe overfiske i havet, og få mennesket vekk slik at naturen igjen mest mulig kan finne sin egen kurs - la naturen bestemme og få tilbake den såkalte megafauna eller natur hvor store dyr finnes, det som vi en gang hadde. Megafauna dyr regnes ofte fra 50 kilo og oppover. Menneskelig adgang og tiltak må kontrolleres.
Magisk natur finnes og kan gjenskapes
Å gjøre naturen magisk igjen er det vi kan få til, skape en nærhet til naturen som vi hadde før og som lot alle skapninger være tilstede. Samler vi det i hop har vi bevissthet og kunnskap om hva det betyr. Det er også mulig å ta ut avlinger fra naturen på en bærekraftig, økologisk måte.
Vi har i lange perioder vist manglende forståelse for den naturlige og økologiske helheten. Det er plass til store antall rovdyr og byttedyr i naturen, alle planter kan vokse der de hører hjemme, mange skapninger kan finne sin plass. Mennesket er bare en aktør blant mange og har en naturlig plass. Bruk av økologiske prinsipper kan gjenreise naturen og gi riktig plass til alle.
Vill natur med ville dyr skremmer folk nå. Det er utrolig vanskelig å få til en samling rundt rewilding, å gjenskape det ville - la oss snakke ærlig sammen om mulighetene. La oss skape en norsk konsensus i samfunnet om hva slags vill natur vi skal ha.
Link