Mulig å tjene penger på bildene dine

Mulig å tjene penger på bildene dine

kategori: økonomi

Starte en liten business?

Muligheten til å lage sin egen business er større enn noengang, og fotografering er et område som peker seg ut. Fotografering er ideelt for deltidsarbeid, du kan ta det med deg overalt og være din egen herre. Moderne fotoutstyr er av prima kvalitet, med mange muligheter, og stadige nyheter.

Bildet over er tatt med et spesielt kamera Sigma DP3 Merrill Compact Digital Camera med 46 MP Foveon brikke.

Gå inn i den digitale verden

Fotografering ved hjelp av moderne digital teknologi er nå her for alle, og mulighetene bare øker. En gladmelding til alle som vil fotografere er at prisene de siste årene har stupt og svært gode kameraer kan fåes for en rimelig penge. Moderne teknologi hjelper deg gjennom det praktiske med å ta bilder, inklusive publisering av bildene dine, du får hjelp hele veien og du har gode muligheter for inntekter. De nyeste mobiltelefonene har svært gode kameraer med mange funksjoner innebygget. Service, utstyr og verktøy finnes i mengder - dette kan være noe for deg.

Komposisjon er viktig også, utsnittet du vil vise må komponeres.

Her er det du trenger

Basis fototeknikk om komponering av bilder og hvordan skal du lage et bilde som er interessant. Bilder er av mange slag - du må vite hva et godt bilde er, basis teknikk med lys og bildeskarphet, og litt om hva de forskjellige objektivene kan gjøre. Gode innføringskurs i fototeknikk kan du finne som kveldskurs eller hos noen av de store fotoforretningene. Du finner også mye om dette på nettet, og en god innføring er Michael Langford Basic Photography - se link. De fleste fotoapparater har i dag mye automatikk og lager lett bra bilder, og det viktigste er å sette i gang å knipse. Øvelse gjør mester - det går nok en god del måneder - noen sier år - før man har kontroll pa det man gjør.

Bare et eksempel for utviklingen går fort: Fujifilm X100T Digital Camera fås i sølv og svart

Mange liker video, og også her er mulighetene store. En populær video på YouTube eller Vimeo er noe å prøve seg på.

Rikt fett utvalg nesten alt er bra

De mest populære apparatene nå er speilreflekskameraer eller "digital single lens reflex" DSLR kameraer. De såkalte "entry level" apparatene er svært gode og utviklingen her er av imponerende kvalitet. Går du litt opp i pris får du mer funksjonalitet og bedre spesifikasjoner, men det kan kanskje vente? De kjente merkene som Nikon, Canon, Panasonic etc. er alle bra. Det finnes mange nettsider med reviews av kameraer - en god en er dpreviews - se link.

Kameraer med fast fokus objektiver er blitt svært populære, og kan sine bruksområder de er fine til - kanskje særlig "point and shoot" bilder.

Store bygninger med mye folk er populære som fotoobjekter.

Objektivene dine er en egen historie - et godt startobjektiv er et med variabel brennvidde f.eks. 15 - 50 mmm og brukbar lysstyrke. Etterhvert kan det hende du trenger objektiver for portrett, nærfotografering (smykker, blomster, insekter) eller fjernfotografering (sport, dyr, fugler), kanskje også vidvinkel objektiver for arkitektur etc.

Mindre og lettere kamaraer

En relativt ny type kameraer er blitt svært populære og det er micro four thirds systemet - se link under - der kamerastørrelsen er redusert og speilet tatt bort slik at kameraene er mer kompakte. De har også utskiftbar opptikk og utvalget i merker og objektiver er stort. Her finner du samme billedkvalitet som hos speilreflekskameraene - se link. En spesialvariant er kameraer for gatefotografering, oversiktsbilder etc. med fast brennvidde og stor fotobrikke som gir svært detaljerte bilder. Ricoh og Fuji har gode alternativer her. Telefonkameraene er også gode med bra funksjonalitet og redigeringsmuligheter.

Mange gode kameraer av denne typen - alt avhenger av ambisjoner og lommebok. Bestem hva du trenger, vær realistisk.

De fleste kameraer har nå videofunksjonalitet som er god, men mange foretrekker egne videokameraer og de finnes i alle varianter og mange merker. Mindre kameraer i prisklassen kr. 4-6000 er svært bra, og proffsutstyr starter omkring kr. 15 - 20.000

Speilløse kameraer med utskiftbar optikk finnes i mange kvalitets- og prisklasser

Det beste er å besøke en god butikk når du skal skaffe deg utstyr, og få råd og hjelp. Vet du mye selv kan du kjøpe på nettet. Noen gode forretninger er Scandinavian Photo, Komplett eller B&H - se linkene.

Portretter er gøy og variert, fang personligheten i bildet ditt.

Tilleggsutstyr

Mye tilleggsutstyr er tilgjengelig også - stativer for dårlig lys, lamper av mange slag, fjernutløsning. Et godt nettsted for et bredt utvalg er B&H i New York som også har en meget god nettbutikk - se link nedenfor.

Billedbehandling

Redigering av bilder er blitt en del av det hele og de mest kjente er kanskje Adobe sine produkter som Lightroom og Photoshop - de finnes i flere varianter. Litt billedbehandling er det godt å kunne med beskjæring, lys og farge justering og mye mer. Det finnes kurser og lærebøker i massevis. Det finnes også gratisprogrammer som Gimp som også har god funksjonalitet.

nytt_norge_smarttelefon Bilder tatt med smarttelefon Pixel og iPhone - flotte bilder, og de kan redigeres etterpå.

Publisering

Nettpublisering er det mest vanlige, og Flickr og Google er jo godt kjent. Det finnes også mange betal-løsninger der du kan få din egen fotosite med tilhørende funksjonalitet. Du kan legge ut både bilder og video, få link til Facebook og Twitter etc., salg av bilder via PayPal etc., hjelp til reklame og søke optimalisering. Dette betaler du for, men mange av disse platformene er svært gode.

Sportsbilder gir mange muligheter mange idretter

Mange firmaer og organisasjoner trenger bilder til bøker, reklame, blader og nettsteder og her kommer såkalte stockphoto nettsteder inn. Her kan man legge inn bilder og hvis noen vil ha dem får man betalt etter hvor mye de brukes. Her finnes også verktøy der du få hjelp til analyse av billedbehov, typer bilder etc.. Ikke alle liker disse nettstedene - de mener de betaler for dårlig.

Her er litt bakgrunnsstoff om du vil

Nettet gir nå store muligheter for alle fotointeresserte: blogg med egne bilder, egen website med bilder for salg og stockphoto. Et paradigmeskifte er på gang i en direkte og nettverket verden, og mellommenna forsvinner - det går direkte fra innholdsprodusenter til forbruker. Teknologien ruler og vi må alle følge med, men fortvil ikke for faktum er at mulighetene aldri har vært større til å gjøre noe for deg selv.

Vi er bundet av tanker om jobb, sjefen, lønna og forpliktelsene. Det nye paradigmet støtter en ny og fri utgave av deg, og gir deg mulighet til å øke din selvstendighet radikalt. Du har nå muligheten til å få flere bein å stå på: Fotograf, skribent, konsulent, markedsfører, konseptutvikler, selger, egen webshop, programmerer, videoprodusent..... Det er mange muligheter i den nye verden vi ser, men du må virkelig trykke på for å få til noe.

Gatefotografering er populært over hele verden

Sett deg selv i fokus nå

Det viktige for deg som fotograf er at gode verktøy finnes for å skape innhold, og garantert publisering. Markedsføring kan du fikse selv via dine nettverk for bildet er på nettet og leserne er på nettet. Bilder markedsføres via nettverk, linker og sosiale nett. Har du bilder på nettet er du i gang.

Å ta bilder var før et praktisk helvete med mye å tenke på. Nå er det slutt på det, så ta bilder og publiser. Sett av litt tid hver dag, ta et stunt over noen uker eller gjør det til en vane og hobby. Velg temaer om noe du kan, noe som betyr mye for deg og de som ser på - verden er åpnet, og selvsagt kan du ta bilder over hele verden.

Legg bildene ut for salg på en fotoblogg/nettside for foto

Linker

Michael Langford: Basic Photography

Kamera omtaler Digital Photo Reviews

Micro Four Thirds kameraer

Bra fotobutikk Scandinavian Photo - samme pris nett og butikk, kurs har de også

Fotoblogg eller nettsted for salg

B&H Stilig fotobutikk i New York med nettbutikk og kjempemessig katalog

Fotojournalisten Pete Souza

Komplett - sjekk prisene

Adobe Lightroom og Photoshop

Selge bilder?

Kanskje du også kan ta slike bilder og få solgt dem.

Les også: