Kroppsklokkene dine følger dagslyset

Kroppsklokkene dine følger dagslyset

kategori: helse

Hold deg mye utendørs

Gjør som hanen: Hanen galer når det blir lyst, og da er det på tide å stå opp - eller ikke. Hanen sover når han er trøtt og når det er mørkt.

Den daglige soloppgang og solnedgang er hendelser vi kan stole på i våre liv, og denne enkle syklusen styrer hendelsene på Jorda. Vi legger merkelig nok ikke lenger mye vekt på solas virkninger på vår kropp og sjel. Men kanskje er det slik at vi kan oppnå fenomenale positive effekter i vår fysiske og mentale helse ved å ta i bruk solas enorme regelmessige krefter.

Ved å synkronisere våre liv med solas gang kan vi stille inn kroppsmekanismene på den naturlige måten.

Vi gikk inn i husene våre og ble der

Historisk sett har vi holdt oss utendørs store deler av dagen. Det var der vi hadde noe å gjøre før i tiden, men i løpet av de to siste generasjonene har vi flyttet innendørs. Vi arbeider innendørs og vi har mesteparten av vår øvrige tid innendørs. Vi står ikke opp med sola lenger, vi vekkes av en alarm og vi legger oss lenge etter at det er blitt mørkt.

Vi er nesten bare inne, og spesielt om vinteren. Gå ut og få lys på kroppen.

Vi har brutt solas syklus

Menneskene har lenge fulgt solas syklus. I store deler av verden var menneskene ute store deler av dagen, og de gikk til sengs når det ble mørkt. Nå er det annerledes. Våre våkne timer tilbringer vi inne på kontorer, fabrikker, skoler, butikker, sykehus og barnehager, ofte med dimmet og unaturlig lys. Vi bruker lysbrytere og slår av og på. Sammenlignet med tidligere tider er dagene mørke (vi er inne) og kveldene skinnende lyse (vi er inne).

Vi blir overlesset med informasjon om at lys lager hudkreft, de infrarøde strålene er farlige. Men mange hevder at det er innføringen av solkrem og dårlige kostvaner som fører til hudkreft. Men nå har vi fått nye opplysninger – kanskje fører for lite sollys til at vi ødelegger helsen vår på mer grunnleggende måter.

Solas virkning på huden vår er å lage D-vitamin for kroppen. Det er ikke mye som skal til, og ha litt lett soling på planen så ofte du kan - kanskje hver dag.

Ikke glem morgenlyset. Start dagen i morgenlys.

Vi sover stadig mindre

Vår endrede måte å leve på har ført til at vi sover mindre, før sov man ni til ti timer hver natt og hadde ofte en times sovepause midt på dagen. Kanskje det er dette som er det riktige, og kanskje er det slik at vi ved å overstyre den naturlige lys-syklusen ødelegger naturlige mekanismer i kroppen.

Sola er koblet ut nå. Vi har beveget oss gradvis fra huler opplyst med ild, så til vokslys og lamper og nå elektrisk lys i mange former. Solen spiller ingen rolle lenger, for vi styrer lyset selv i vårt 24 timers samfunn.

Naturlig mengde søvn

En konsekvens av lysmangelen er at vi sover mindre og mindre. Det ser ut til at folk som får sove så mye de vil stabiliserer seg på omtrent 8,5 timer, for eldre mennesker litt kortere. Men over hele Europa, USA og lignende land sover nå folk nede i 6 timer, og mange mindre enn det (kilde National Sleep Foundation, USA).

Mangel på søvn går ut over mental og fysisk helse. Nyrene kan skades, man kan få diabetes.

Stygge konsekvenser

Dette betyr noe for hvis vi ikke sover kan vi dø, vi blir mindre produktive, vi glemmer og gjør feil, vi blir syke fordi immunsystemet svekkes, stoffskiftet blir dårligere, vi blir deprimerte og vi spiser for mye inklusive søt trøstemat. Disse søvnrutinene overfører vi til våre barn, og det hevdes at søvnmangel hos barn som er inne mye av tiden er en viktig faktor bak urolige og distraherte barn.

Kroppens mekanismer styres av lyset

Kroppen vår styres av tilgangen på lys. Mørke vinterdager gjør oss tunge til sinns, og det kan motvirkes av lysbokser. Sykehus melder at pasienter som holdes på solsiden av sykehusene kommer seg tydelig fortere enn pasienter i mørke rom. Kanskje psykologer bør sjekke hvor mye lys pasientene har hatt i det siste? Det er klar grunn til å tro at mengden sollys betyr noe for vår psykologi, fysiologi og humør. Vi trenger lys fordi det virker på kroppsklokken som holder orden på døgnrytmen og når vi er våkne og når vi sover. Vi trenger mer kunnskap om lyset og kroppen.

Rødt, grønt og blått

Noen typer lys ser ut til å spille større rolle enn andre. Øynene oppfatter tre hovedfarger rødt, grønt og blått. Om morgenen er det høy naturlig konsentrasjon av blått lys, og om kvelden er det mest grønt og rødt.

Det blå lyset har størst virkning på døgnrytmen, det forteller kroppen at nå er det lyst og nå må vi være våkne og sette kroppsklokken for det. Når kroppsklokken er samstemt med lyset fra sola fungerer vi best. Men kunstig lys gjengir ikke det naturlige lyset på riktig tid, og mye kunstig lys inneholder blå farger, og lurer kroppen til å tro at det er dagslys når det ikke er det. Klokken som styrer døgnrytmen blir lurt. Spesielt de som sitter mye foran dataskjermer får mye blått lys, og døgnrytmen blir brutt og med det søvnrytmen vår. Det er ingen god ide å sitte foran skjerm – PC eller TV - helt til du legger deg for da har kroppen fått mange forstyrrende signaler.

Det arbeides nå med å finne ut hvordan lys, spesielt blått lys, virker på helsen vår. Det kan være en god ide å justere måten vi lever på så den tar hensyn til hvordan døgnrytmen påvirkes.

Sov hvor som helst bare det blir nok.

Øk tiden du er i dagslys og bli glad

Det er også konstatert aldersvirkninger slik at øyets følsomhet svekkes med alderen, og vi blir mindre istand til å ta i mot blått lys. Eldre mennesker særlig bør derfor øke tiden de er i dagslys.

For alle gjelder at tid i dagslys kan bidra til at man blir i bedre humør, lykkeligere, og det kan sammen med kosthold og trim gi et bedre liv. Satt inn i en sammenheng med mer søvn basert på en god døgnrytme kan man skape en god helhet.

Får man nok av det riktige lyset – blått i dagslys om morgenen, rødt og grønt utover dagen, og slutt på blått skjermlys i god tid før man legger seg – kan man få dette til.

Kunnskap om lys kommer nå

Vi vet ennå ikke helt hvordan dette fungerer. Det er grunn til å tro at en god utvikling i løpet av en dag er mer naturlig dagslys hele dagen i riktig sekvens, og mindre kunstig blått lys fra TV-skjermer, PCer og nettbrett utover kvelden og natta. Ny teknologi med fokus på riktig lys er også under utvikling.

Hvis vi vet hvor mye lys vi trenger, hvilke farger som er riktige på hvilke tidspunkter så kan vi leve bedre, lengre og lykkeligere. Helsa di er vel verdt dette.

Morgenmelkingen: Morgenlyset er best for helsa.

Huskeliste

Hjelp kroppsklokken din ved å stå opp og gå til sengs til samme tid hver dag

Få inn mye morgenlys

Hold deg ute om dagen så mye du kan

Ha arbeidsplassen din i dagslys om mulig

Spill videospill om dagen ikke natta

Ha rikelig med lys om dagen på steder du er

Demp lysene lenge før du legger deg

Ikke bruk computer eller nettbrett de to siste timene før du legger deg

Installer f.lux software på computeren din og få mindre blått lys om kveld og natt

Sov i mørke

Slå av eller demp lyset en halv time før du legger deg

Linker

Software for å redusere blått lys fra computerskjermen din om kvelden

Jins computer briller kutter blått lys

Les også: