Artikler > Helse

Ketogen diett ernæring for sunnhet god helse utholdenhet styrke

Av Einar Eldøy 5.10.2022

Spis mest fett, litt proteiner og nesten ingen karbohydrater

Helsemyndighetene har i flere år anbefalt et plantebasert kosthold basert på karbohydrater. De mener vi skal spise lite fett og kjøtt, og heller spise korn, pasta, brød, ris, frukt og grønnsaker. Dette har ført til enorme helseproblemer, og aldri før har vi sett så mye livsstilssykdommer som nå. Vi har fått høre at vi trenger karbohydrater for energi og at vi kan få alt vi trenger fra planter. Men hvis det staten sier er riktig, hvorfor blir vi fortsatt syke?

Jeg tror vi ender opp som sunne mennesker med skarp hjerne og godt hjerte med keto - alt tyder på det. Hva tror du? Les videre, prøv så keto og se hva som skjer.

Sannheten er at vi ikke trenger karbohydrater i det hele tatt

Vi kan få all energien vi trenger fra fett. I stedet for at vi omdanner karbohydrater til energi i kroppen i form av glukose, kan vi bruke fett, og da spesielt mettet fett, for å lage ketoner som er en perfekt erstatning for glukose. Denne prosessen heter ketose, og innebærer et ketogent kosthold eller ketolyse. Man sulter ikke, og ketogent kosthold er et normalt kosthold basert på matvarer med høyt fettinnhold, proteiner og få eller tilnærmet ingen karbohydrater.

Ketose er naturtilstanden du er født med

Dette er en velkjent prosess fra lang tid tilbake som nå tas i bruk igjen. Når kroppen ikke får energi fra karbohydrater slår den over på fettforbrenning, og henter fett fra kroppen, enten fra det du spiser eller fett som er lagret i kroppen. Alle er i ketose når de får morsmelk, og det er den naturlige tilstanden til et menneske. Ketose gir deg stabil energi, og man får ikke problemer med blodsukker eller insulin da kroppen ikke får i seg for mye glukose.

Heldigvis er fet mat sunt.

Å framkalle ketose ved bevisst bruk av kostholdet er å bruke den naturlige prosessen som er der for å bli sunn og finne sin normalvekt. Det er ikke farlig når man følger med på det som skjer, og man kan faktisk spise seg mett mens man er på slankekur. Kroppen brenner fett den får tilført, og deretter fett fra kroppen selv. Styrer man sin ketose får man den fettforbrenningen man ønsker.

Det som skjer når man spiser omtrent 75% fett, 20% proteiner og maks 5% karbohydrater er at kroppen begynner å bruke ketoner for å få energi. Fett brytes ned til ketoner i leveren, og dette er en normal prosess som også foregår når all mat er fordøyd, eksempelvis om natten når kroppen trenger energi. Ketose gir ikke tap av muskler så lenge du har fett i kroppen.

Ikke noe stress, bare noen gode vaner

Et ketogent kosthold er ganske lett å gjennomføre. Det går ut på å hente sin energi i hovedsak fra fettholdig mat, og ikke spise mer enn omtrent 50 gram karbohydrater om dagen. Samtidig bytter kroppen energikilde fra glukose til ketoner. Dette oppnås i praksis ved å spise mye fett, gjerne animalsk fett. Gode fettkilder er kjøtt, ost, hel melk, fløte, egg, smør, kokosolje, palmeolje og avokado. Man spiser også grønnsaker med lite karbohydrater som blomkål, brokkoli, kål, salat, tomater, asparges.

Noen føler ubehag etter noen uker og faller fra, men ubehaget går over hvis man fortsetter. Det kan være tungt for kroppen å bytte drivstoff.

Bestanddelene i en ketogen diett er helt vanlig mat, men prosentene er spesielle.

Nei til karbohydrater

Brød, pasta, ris, poteter, sukker, brus, godteri, potetgull, kornprodukter, alkohol, etc. kan ikke inntas. Det kan være litt uvant hvis du er tilpasset et typisk norsk kosthold. Ketogen mat er kjempegodt, for det er alt sammen kjente og kjære matvarer. Man blir skikkelig mett, så man ofrer ikke noe her, tvert i mot. Dette kostholdet gjør at blodsukkeret alltid holder seg tilnærmet konstant. Det har igjen klare positive effekter for klarhet i hjernen og gir god blodsirkulasjon.

Ketogen innkjøringsfase og vedlikeholdsfase

Du kan bli litt tom for energi og føle deg rar de første ukene hvis du ikke har brukt dette kostholdet før. Kroppen trenger noen uker, kanskje opp til en måned, for å bli vant til å brenne ketoner i stedet for glukose, men etterpå føler du deg mye bedre. Mange bruker ketogent kosthold for å gå ned i vekt, men flere og flere mener det er slik vi egentlig er ment å leve og er i ketose i flere år av gangen, eller kontinuerlig.

Ketoner er normale partikler i blodet, og det dannes mer ketoner jo lengre du går uten å spise. Det er vist at hjernen kan bruke ketoner, og at ketoner gir en mer effektiv bruk av oksygenet vi puster inn og dermed styrker hjernefunksjonen. Om natten lever vi av ketoner etter at maten er fordøyd. Såkalt ketoacidosis med for mye ketoner er ikke noe problem, for den vil bare kunne oppstå dersom man faster i ukevis. Kroppen kan lage sin egen glukose når man slutter å spise karbohydrater, så kroppen kan greie seg helt uten karbohydrater.

Hovedfunksjonen til lavkarbokostholdet er å stabilisere blodsukkeret og redusere insulinutskillelsen. Det gir bedre stabilitet og funksjon både på biologiske og psykiske verdier.

Man kan måle mengden av ketoner i urinen med ketosticks som man får kjøpt på apoteket.

Situasjonsrapport fra eget kosthold

Basert på forskningen over har jeg satt i gang med ketonsk kosthold selv. De siste 3 årene har jeg vært veganer, og var vegetarianer før det, men har gradvis følt meg slappere og mindre fornøyd med kostholdet. Her en rapport fra min første måned med ketonsk kosthold:

  1. 2-5 dager tar det før kroppen begynner å produsere ketoner. De siste målingene mine er nesten svarte, fullt av ketoner. Glykogenlageret tømmes fra blod, muskler og lever.
  2. 4-6 uker tar det før kroppen skjønner hvordan den skal bruke ketonene (keto-tilpasset). Herfra skal man se mindre og mindre ketoner i urinen fordi de brukes og ikke skylles ut. I denne fasen bør man spise mye fett fordi kroppen fortsatt brenner energi fra maten man spiser direkte.
  3. Det kan ta flere år å utnytte ketonene maksimalt. Her kan det hende at ketosticks ikke viser ketoner engang siden alt blir brukt. Utslaget for ketoner i urin er ubrukte ketoner.
  4. Bare 1 dag med mye karbohydrater kan gjøre at man må starte på nytt med 4-6 uker, men så langt har jeg kjørt 100% ketonsk med maksimum 20 gram karbohydrater per dag og jeg har ikke opplevd dette.

Hør hør

Jeg er for tiden full av energi med god apetitt, og har skyhøyt keton-nivå i urinen. Jeg har hatt litt kramper i beina, men dette har gått over. Det er problematisk å spise nok fett i denne oppstartfasen, men fysisk og mentalt føler jeg meg allerede mye bedre enn på lenge. Spesielt kondisjonen når jeg trener er mye bedre, og jeg konsentrerer meg som en zen-munk.

Vi har satt i gang et eget eksperiment, og selv om det er mange meninger om ketogent kosthold synes vi ketose er fullt ut tilstrekkelig beskrevet og forstått. Vi skal dele det som skjer framover. I en verden full av dis-info innen forskning kan vi bare stole på oss selv. Ta gjerne kontakt hvis du har erfaring med langtids ketogen tilstand.

Det finnes en slags ketoner i bringebær, og de kan lages kjemisk sies det. Hva tror du - er dette sikkert?

Kostholdets betydning for hjernen

Det er også interessant hva kostholdet kan gjøre med hjernen. Når man spiser karbohydrater brennes de med en gang, og hjernen har bare tilgang på 2000 kalorier om gangen siden man må fylle på hele tiden. Når man er ketogen så har hjernen direkte tilgang til all energien som er lagret i kroppen. Det er titusenvis av kalorier, og det er ingen mulighet for å gå tom. Ketoner som energi-kilde er mye mer stabilt, akkurat som om du kobler et backup-batteri til hjernen. Det er vist at ketose forbedrer fysiske og kognitive funksjoner.

Nå: Ender vi opp som sunne mennesker med skarp hjerne og godt hjerte eller hva tror du?

Linker

The good fat diet: The Brilliance and Courage of Dr. Mary Enig.

Skaldemans diett, LCHF og GI null.

Fat Chance Row: Act on Sugar and Processed Foods.

Raspberry Ketone True Facts Revealed and Tested.

Photo by Kampus Production