Artikler > Helse

Høy alder bygg muskler bruk mye fett aktivt intenst liv

Av Einar Eldøy 7.7.2022

Null karbohydrater: Høy alder spis egg fett kjøtt fet fisk pust godt hold kroppen fuktig

Ett kilo muskler tar mindre plass i kroppen enn ett kilo fett, og er mye penere å se på. Det er en god grunn til å bygge og beholde muskler. Muskler bidrar også til et langt og friskt liv.

Styrketrening setter fokus på de ting som svekkes med alderen. Man blir sterkere, spesielt i beina og i kjernen mellom skuldrene og hoftene, men også generelt ved at man bygger mer muskelmasse. Styrketrening stresser skjelettet, sener og bindevev, bedrer tøyeligheten, balansen, stabiliteten og den motoriske kontrollen. Bevegelsene som trengs styrker de nevro-muskulære sammenhengene. Man må passe på bevegelsene, og det skjerper de mentale prosessene.

Pass på og hold deg sterk

Aldringsprosessen begynner for de fleste omtrent i 35 års alderen, og fra omtrent 35 år må man begynne å passe på hva man gjør, ellers går det fort jevnt og trutt nedover med helsa. Rake veien til en skral alderdom og en tidlig død kan da allerede være begynt.

Det er løselig anslått at vi lever tre ganger lengre enn våre forfedre, i snitt 90 år mot 30 år. Mange døde tidlig i sykdommer vi nå er kvitt. Men våre forfedre som levde opp var sunne, i god form og sterkere helt til slutt. De beholdt sin vitalitet til de ble gamle fordi de var aktive og spiste bare naturlig kjøtt og fisk. Vi lever ikke lenger fordi vi er bedre på noen måte. Vi har bare greidd å få bort sult, overfall og drap, infeksjoner og skader som følge av naturhendelser, tørke og annet. Vi kan holde kronisk syke folk i live lenger med kjemiske medisiner.

Å bli gammel på en god måte henger sammen med mye muskler lite fett

Det er lett å se hva vi skal bekymre oss for: stillesittende passive liv, karbohydrat dominert mat som resulterer i fedme og mange typer sykdommer. Når man spiser mat med mye karbohydrater mister man kontrollen over sitt insulinnivå, det blir for høyt, og mangelen på insulinkontroll og hormonforandringer som følger derav akselererer aldringen. Vi lever nok lenger, men tilbringer en lengre del av livet med svekket helse, og redusert fysisk og mental energi. Store mengder folk i den vestlige verden lever slik.

Det er den aktive deg som bærer deg fram

Sunnhet er å være fysisk og mentalt aktiv, og å greie å gjøre det man vil. Er man passiv og feit er man usunn, og dør tidligere. Muskler, fett og organer avgjør hva slags liv man skal ha og hvor lenge man skal leve. Er man sterk og musklene har tilgang på proteiner går det bra, men taper man gradvis mye av muskel- og kroppsmasse er man allerede igang med å dø.

Det vi kaller normal aldring er langtidseffekten av fysisk passivitet eller stillesittende liv kombinert med misbruk i form av karbohydrat basert mat. Det er blitt vanlig at når årene går får kroppen for lite fysisk aktivitet og for mye insulin på grunn av alle karbohydratene man spiser. Dette skjer fra omtrent 35 års alder. Kroppen utfordres heller ikke tilstrekkelig og går inn i en spiral av forfall. Man kan måle dette lett med kropps masse indeksen: Hvor mye muskler, bein og fett man har kan måles lett. Man kan regne at maksimum fett er 25% for menn, for kvinner 30 % fett.

Glem BMI, bruk LBM lean body mass slank kroppsmasse

Muskler og bein er relativt tunge. Kropps masse minus fett er slank kroppsmasse. Taper man nok slank kroppsmasse er man i ferd med å aldres og dø. Man ser det på muskelfibrene som forsvinner, og beintettheten som blir mindre. Da klarer man ikke å stresse skjelettet, mister enda mer beintetthet og blir enda lettere. Resultater er at man blir sårbar for fall fordi musklene er for svake eller ikke kvikke nok til å holde folk på beina, og at de svake beina brekker når man faller.

100-åringer har oftest lavt fastenivå for insulin, de er sterke og de er ikke feite. Lite insulin med lite fett forsterker hverandre. Mengden av insulin og fysisk styrke kan være et varsel om hvor gammel man blir, og blir viktigere jo eldre man blir. Beinstyrke, armstyrke og gripestyrke er også kraftig relatert til hvor gammel man blir.

Inflammasjon eller betennelse viktig for å bestemme en persons aldring

Inflammasjon er en beskyttelsesprosess for kroppen mot fysisk og kjemisk skade, men vedvarende inflammasjon kan gi skader og sykdom. Det dannes C-reaktiv protein som bestemmer graden av betennelse og mye slikt protein er en funksjon av dårlig kosthold og utilstrekkelig aktivitet.

Insulinnivå, muskelstyrke og betennelsesgrad avgjør hvor lenge man kan vente å leve. De som sitter og ligger på sykehjem har kroniske sykdommer og eldes dårlig, de har forhøyet insulin, lav muskelstyrke og mye inflammasjon. De eldes veldig fort. Dette kan vi gjøre bedre. De må trene mer og spise mindre karbohydrater og mer fett.

Hold fast på hovedårsakene

Det er mange flere detaljer man kan ta opp, enda flere faktorer spiller inn, eksempelvis elektromagnetisk stråling og stress, men vi tar det her på overordnet nivå.

Hvor gammel man blir avhenger av om maten man spiser gir det som trengs, hvor stor fysisk aktivitet man klarer å få til og hvor gøy man har det. For eksempel gjør tilstrekkelig fuktighet og riktig pusting at maten prosesseres effektivt. Nok oksygen til kroppens celler holder deg også frisk, og CO2 mengden i lungene er åpningen som lar oksygen nå fram til cellene. Men for mye oksygen kan føre til aciditet som bryter cellene ned.

Den beste hjelp er egen hjelp

Ernæringsfysiologene kan kanskje hjelpe deg, men ha klart for deg at i vårt samfunn er de økonomiske, byråkratiske, faglige og juridiske interessene så sterke at ikke alle råd er objektive, saklige og vel begrunnet. Det beste er å sette deg inn i dette selv. Gjør mange det, bidrar vi til at verden går framover.

Søk på nettet og les bøker, tenk og du vil finne ut hva som er riktig å gjøre. Vær din egen prøvekanin og bli sterk. Trim intenst, spis animalsk fett og vær en sunn ungdom og bli en sunn gamling.

For høy alder med god helse bygg muskler i et aktivt og intenst liv. Ikke spis karbohydrater, men spis egg, fett kjøtt, fet fisk, pust godt og hold kroppen fuktig. Ta med nok soving og hvile også.

Photo by Los Muertos Crew