HEIA NORGE: Deltakende observasjon i sentrum for innbyggerne
Deltakende observasjon - la alle norske delta i det som skjer i Norge
De fleste synes filosofi er trege greier utgått på dato. Det kan likevel være interessant å se på litt av det våre landsmenn filosofene Hans Skjervheim og Arne Næss arbeidet med. De ønsket forståelse av og deltakelse i samfunnets utvikling, og bevaring av naturen. Her kan vi alle henge oss på: Hva slags samfunn ønsker vi? Hvordan skal landet se ut? Vi skal ikke la alle slags folk komme til landet med sine religioner og skikker og lage et multikulturelt rote-samfunn. Vi skal forlange fortsatt norskhet i beste mening og la de som er født her ha all innflytelse. Alle gjester er forøvrig velkomne for impulser og ideer.
Eksempler til ettertanke: Kunnskapsløshet
Tenk over koronaepidemien og det som skjedde der. Vi ble presset til hysteri, gjort kunnskapløse og visste ingenting om hva korona var, om det var reelt og hvor det kom fra. I etterhånd førsøker man å gjøre dette til en reell sak som ble ødelagt av en global strid mellom USA og Kina om hvor viruset kom fra. Ingen skal vite hva korona var. Slik konstruert kunnskapsløshet er ødeleggende for all tillit til Norges institusjoner, både politiske og faglige.
Et annet område under utvikling i verden er atomkraft, og den reelle kunnskap om dette som finnes i samfunnet. Dette er et felt med stor utvikling av nye teknologier, og naturlig nok teknisk og vitenskapelig uenighet blant fagfolk. I Norge er området "definert" som farlig og all deltakelse i kunnskapsutviklingen er stoppet. Den alminnelige innbygger befinner seg utenfor saken.
Ikke frykt litt filosofi til nytte - delta og observer
Hans Skjervheim var kjent for begrepet "deltakende observasjon". Han var elev av Arne Næss og en sentral skikkelse i norsk filosofi på 1900-tallet. Skjervheims arbeid fokuserte på betydningen av å forstå fenomener i samfunnet ved å engasjere seg aktivt i dem. Samfunnet er ingen konstant, det utvikler seg hele tiden - vi må alle følge med i det som skjer. For store mengder innvandrere på kort tid med sin særegne bakgrunn blir fort trøblete.
SKJERVHEIM
Hans Skjervheim var en norsk filosof født i Voss i 1926, død i 1995. Han var en betydelig bidragsyter til norsk filosofi, spesielt innenfor feltene politisk filosofi og hermeneutikk eller forståelse av obervasjoner, tekster, hendelser. Skjervheim var kjent for å ha utviklet begrepet "deltakende observasjon" som en reaksjon mot positivismen (nøktern streng observasjon alene). Han argumenterte for en forståelsesorientert tilnærming til vitenskap og samfunnsspørsmål. Hans tanker har hatt stor innflytelse på norsk filosofi og samfunnsdebatt. Det er bra å fortsatt være bevisst på hva som foregår i landet vårt.
NÆSS
Arne Næss var en norsk filosof og miljøvernaktivist som arbeidet mye med økofilosofi og dypøkologi, samt det frie menneske. Han ble indirekte involvert i utviklingen av begrepet "deltakende observasjon" via sin elev, og hans arbeid innen miljøfilosofi har hatt betydelig innflytelse på tenkningen om menneskets forhold til naturen. Hans utsagn om tenk som et fjell - langsiktig - har fått mye oppmerksomhet. Han har også arbeidet med temaet menneskets frihet og grunnlaget for individets frihet (Spinoza).
POSITIVISMEN - faktisk observasjon
I positivismen hevder man at den eneste måten å oppnå kunnskap på er gjennom sansene i form av faktisk observasjon. Vitenskap er en objektiv, verdinøytral og interessefri aktivitet uten subjektiv fortolking og hensyn til samfunnets tilstand. Alt annet avvises som spekulasjon som bare forvirrer. Det kan imidletid lett bli for mye nøyaktighet, spesielt når ting tar tid, og utvikler seg over mange år.
HERMENEUTIKK - skape mening
Hermeneutikk (fra gresk: ἑρμηνεύω hermēneuō) har en tredelt betydning 1: «å uttrykke eller uttale», 2: «å utlegge eller forklare» og 3: «å oversette eller fortolke») er et sett med teorier som omhandler prosessen å fortolke en tekst eller et budskap og å skape mening av denne. Hermeneutikken søker å bevisstgjøre denne prosessen.
Forståelsesorientert deltakende observasjon - hva betyr det i praksis for en innbygger i NORGE
"Forståelsesorientert deltakende observasjon" er en tilnærming innenfor samfunnsvitenskapene ble utviklet av Hans Skjervheim. Denne tilnærmingen innebærer å kombinere to viktige elementer: forståelse og deltakelse.
Forståelse: Dette refererer til et ønske om å forstå fenomener i samfunnet på en dypere og mer nyansert måte. I stedet for å bare observere overfladiske trekk ved et samfunn eller en gruppe, søker man å få innsikt i de underliggende mekanismene, meningene og verdiene som styrer atferd og interaksjoner.
Deltakelse: Dette innebærer ikke bare å være en passiv tilskuer, men å engasjere seg aktivt i samfunnet eller gruppen man studerer. Dette kan bety å delta i samtaler, skrive, utføre aktiviteter sammen med medlemmene av samfunnet, og generelt sett å oppleve det samfunnet man studerer fra innsiden.
For en innbygger i Norge kan dette bety flere ting
Dypere forståelse: Ved å ha en fortåelsesorientert tilnærming vil en innbygger søke å forstå de underliggende årsakene og verdiene som styrer hendelsene og samspillet i samfunnet. Dette kan hjelpe dem å se bortenfor overfladiske observasjoner og få en mer nyansert forståelse av samfunnet de lever i.
Aktiv deltakelse: Ved å delta aktivt i samfunnet, enten det er gjennom frivillig arbeid, politisk engasjement, eller andre former for deltakelse, vil en innbygger kunne oppleve samfunnet fra innsiden. Dette kan gi dem et mer intimt perspektiv på samfunnets utfordringer og muligheter.
Kritisk refleksjon: Gjennom å kombinere forståelse og deltakelse oppfordres innbyggeren til å være kritisk reflekterende over samfunnet de er en del av. De kan utfordre etablerte ideer og praksiser, og bidra til å skape positiv endring basert på en dypere innsikt i samfunnets behov og verdier. Ordet konspirasjonsteori bør fjernes fra alminnelig bruk i Norge, dypere innsikt vil da kunne komme.
Samlet sett oppmuntrer fortåelsesorientert deltakende observasjon innbyggere til å være aktive og kritiske deltakere i samfunnet sitt, samtidig som de søker en dypere forståelse av samfunnets dynamikk og utfordringer.
Litt filosofi kan være nyttig - det kan hjelpe til med å klargjøre saker. Sett deg selv i sentrum så du kan beholde din norskhet. Ja, vi elsker dette landet.