Du trenger ikke kjøpe dyre produkter for å være bra

Du trenger ikke kjøpe dyre produkter for å være bra

kategori: økonomi

Personlig hygiene ikke dyrt eller vanskelig

Markedsførerne av hygieneprodukter er hjelpsomme, men rådene deres koster ofte en del. Her er noen tips om hvordan man kan finne alternative og gode løsninger. De er ofte kommet litt i bakgrunnen, men mange virker fremdeles fint, og regnes for å være sunne alle sammen.

Rett på sak: Lag ansikts- og kropp-skrubb med baking soda

Løs opp rikelig med sodium bicarbonate/natron/baking soda (alle begrepene brukes og er navnet på samme stoffet) i filtrert vann eller en olje du liker og ha det i badekaret eller vasken. Du kan bruke det til å til å skrubbe ansiktet, og du kan også trykke det på akner og huden din for å dempe rødhet og kløe.

Her brukes bakingsoda til tannpuss hver dag.

Metodene er velprøvde og brukes av mange

Her er noen flere tips om endringer du kan tenke på.

Barbering

De fleste barberer seg med elektriske maskiner, mangebladede høvler i ulike varianter og skum eller såpe i tillegg, og det koster mye. Men gammeldags barbering har fått et oppsving, og kan være verdt et forsøk.

Hårfjerning og barbering med dobbelsidig gammeldags barberblad holder til en mengde barberinger, og såkalte engangshøvler med ett blad til noen få kroner kan brukes mange ganger når du rengjør dem etter bruk.

God billig barbering hver dag om man vil.

Den gamle klassikeren Wilkinson Classic til omtrent 50 kroner med vanlig tosidig barberblad er kommet på moten igjen - mange har faktisk brukt slike høvler med suksess mer enn de siste 50 år. BIC er på markedet med en slik billig høvel også, og du kan finne luksusmodeller til mange hundre kroner. Sjekk Amazon - de har flere typer. Barberbladene koster nesten ingenting. Gillette har for lenge siden sluttet å levere slike produkter for fortjenestemarginen er ikke høy nok.

Du får nesten perfekt glatt hud - tett og komfortabel barbering - bra det. Dette er et godt stykke på vei mot den perfekte barbering. Kanskje noe for kvinnene også?

For damer også

Hårvask

Du trenger ikke fancy sjampo. Vask håret med en ekte såpe av typen Aleppo-såpe eller Marseille-såpe. De dristige kan prøve bakingsoda blandet med litt sjampo, og du vil bli overrasket over resultatet. Begge disse gir naturlig fint hår. Det er mange som har eddik i vaskevannet, og sier det gir fyldig hår. Du kan jo sjekke det ut selv.

Tannpuss

Sodium bikarbonat også kalt bakingsoda er en favoritt innen tannpuss. Dypp den våte tannbørsten i litt bakingsoda pulver og puss i vei. Resultatet er glatte rene tenner og frisk pust.

Dusj, bad og kroppsvask

Acidisk vann i form av utblandet eller ren sitronjuice kan du bruke i ansiktet og på hendene og du blir overrasket over hvor glatt og blank huden blir. Ha litt sitronsaft eller bakingsoda i badevannet og huden blir glatt som på en unge. Gjør det gjerne før du legger deg. Sitronsaft har en desinfiserende og syrenøytraliserende virkning.

Deodorant

Sodium bikarbonat/natron er det som ble brukt før deoen kom. Litt natronpulver under armene og du er sikker i timevis. Test det selv hvis du ikke tror det - det er helt ufarlig og virker garantert.

Vask deg bak med spyledo

Denne her koster litt, men omsetningen av slike toaletter er kraftig stigende nå. Sveitserne fant opp spyledoen, japanerne tok den i bruk, og nå er den på vei hit. Flere modeller for vasking etter avføring finnes, ofte kombinert med bidét. Noen er hightech med mange innstillinger av vann-temperatur og -trykk, og har oppvarmet sete. Det er ingen dum ide å vaske seg bak, for det har positiv virkning på både lukta og helsa.

Bli ren bak også med vann og bakingsoda.

Markedsførerne vil ha pengene dine og hekte deg for godt

De er ekstremt flinke og finner dine underbevisste behov. Men husk at alt de vil selge deg er kombinasjoner av sterke kjemikalier i dyr innpakking som ikke er trygge for deg, og dessuten kan finnes igjen i miljøet. Triclosan for eksempel er tilsatt mange produkter som antibakterielt middel, men den kan finnes igjen i delfiner i havet.

Et lite tips til slutt: Får du insektbitt så bland litt bakingsoda/natron i vann og smør på bittet, og det lindrer veldig bra.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.

Les også: