UTVIKLING: Bolig nøye tilpasset din livsstil åpner muligheter
Økologisk livsstil: Vi trenger bare små enkle rom
Charlotte Perriand forbløffet kritikerne i 1927 da hun som nyutdannet designer stilte ut et trangt interiør med tittelen "Bar under taket" på den årlige høstutstillingen for interiørdesign i Paris. Hun laget et lite rom med et enkelt vindu under et lavt skråtak, en bar med stålplate og krakker på den ene siden, en innebygd platespiller og skinnsofa på den andre.
Den gang i 1927 var de økologiske tanker ikke sterkt framme, men unge folk slet også den gang med å finne anstendige boliger i byene. Likevel var idealet for alle leiligheter store rom, utsøkt finish, overdådige møbler og kostbare tekstiler. Perriand kom med en utfordring – hun ville så "fruktbar uro" hos folk flest og designerne, hun ville skape små leiligheter der rom og innhold fungerte godt sammen.
Ny kreativ bruk av romlige og økonomiske begrensninger
En liten, men innflytelsesrik gruppe modernister som designet hjemlige rom i Europa likte ideene hennes. Like etter utstillingen hyret Pierre Jeanneret og Le Corbusier Perriand til å ta ansvar for møbeldesign i deres atelier. Her utviklet mange av interiørene hennes en bemerkelsesverdig nær og økonomisk tilpasning mellom møbler og plass for å tilpasse seg en moderne livsstil. Nå er det nye tider - igjen. God design er igjen aktuelt for å møte de aktuelle krav.
Med god design kan slik tett passform fungere godt, og åpne muligheter. Vi føler oss vel i rom som er godt tilpasset hvordan vi ønsker å leve, vi får en sterk følelse av å være «hjemme». Svært små rom fremhever mulighetene for dette, fordi hver kvadratcentimeter etterspør designerens kreativitet. Det får dem til å utvikle geniale måter å mixe funksjonene for bruk, rom, møbler og oppbevaring. Nå er det økologi og bærekraft som er "moderne".
Lang utvikling topper seg nå - heng deg på
Nylig har miljømessige, økonomiske og sosiale grunner forsterket verdien av slik romlig økonomi. Små, godt utformede boliger gir mening av mange grunner. "Never Too Small" er et australsk mediefirma som fremhever det de kaller "Small Footprint Living". De foreslår at gjennom god design av små, bærekraftige boarealer, "kan vi transformere måten vi lever på og samhandle med våre voksende byer, takle problemer med urban overbefolkning, samtidig som livskvaliteten forbedres."
Fleksibilitet, tilpasning, bærekraft, økonomi
Mange av designene som er omtalt av "Never Too Small" viser hvordan små rom tilbyr tett passform ved å være fleksible: En vegg svinger åpen for å avdekke et velutstyrt kjøkken, en annen skyves for å skjule en bokhylle og oppbevaring. Denne typen justering imøtekommer mange behov, og engasjerer folk i utforming av sine egne boarealer.
Det er noe dypt tiltalende med de smarte mekanismene i god design
God design forvandler trange rom til hjem som passer til virkeligheten i folks daglige liv. Men bittesmå oppholdsrom, ofte utspekulerte, stiller sine egne krav. Folk må hele tiden gjennomføre romlige transformasjoner (soverom blir stue blir soverom blir arbeidsrom...), de må handle ofte for å gjøre opp for begrenset lagring, og dra inn i byen for å få avveksling og samhandle med andre. Dette forandrer på avgjørende måte måten folk lever på og hvordan de fungerer i byer. Men Perriand viste for nesten et århundre siden at den fruktbare uroen som følger med nye måter å forme rom kan føre til enorme nye muligheter for moderne livsstil.
NEVER TOO SMALL viser eksempler til etterfølgelse
De har designere og kan lage bittesmå/mikro-leiligheter, studioer og selvstendige prosjekter, samt innhold som levendegjør vår visjon om liten, bærekraftig livsstil. De tror at gjennom smart design og kreativ bruk av plass kan vi transformere måten vi lever på og samhandler med våre voksende byer. Vi kan takle problemer med urban overbefolkning og forbedre livskvaliteten. Never Too Small gir et vindu inn i en verden med "Small Footprint Living". Ved enkelhet, effektivitet og samvittighetsfullhet får vi små fotavtrykk, bærekraftig og miljøvennlig livsstil. En liten bolig kan føre deg i riktig retning for ditt økologiske jeg.
Praktiske forhold å ta med
Plassoptimalisering: Utnytte plass effektivt i hjem eller lokalsamfunn for å minimere avfall og ressursforbruk.
Ressurseffektivitet: Redusere energi-, vann- og materialbruk gjennom bevisste valg innen design, livsstil og forbruk. Ta med sirkulærøkonomi.
Minimalisme: Fokus på kvalitet fremfor kvantitet, rydde opp i eiendeler og prioritere opplevelser fremfor materialisme.
Samfunnsengasjement: Samarbeide med andre, dele ressurser og fremme en følelse av fellesskap for å redusere individuelle fotavtrykk kollektivt.
Får du lyst til å prøve en bitteliten leilighet?
Linker
KINFOLK: HUMBLE ABODE - The appeal of tiny homes
Sam Angell - small footprint living
Bilde PEXELS Tom Swinnen